3 způsoby, jak připravit chřest

Izabela Nováková, 20. 4. 2020

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká. Začíná v polovině dubna a končí na sv. Jana, tedy 24. června. V některých supermarketech chřest sice můžete sehnat po celý rok, ten z dovozu ale za tím českým výrazně zaostává v chuti. Na trzích nejčastěji narazíte na bílou nebo zelenou odrůdu. Bílý má o něco jemnější chuť, pěstuje se přihrnutý zeminou a pod černou fólií. Ten zelený se naopak nechává růst pod slunečními paprsky, je bohatší na vitamin C a v kuchyni je s ním o krapet méně práce.

Jak vybrat správný chřest?

Je libo chřest zelený, bílý nebo fialový? Ať už sáhnete po jakémkoliv druhu, pravidla pro výběr těch ideálních kousků je stejný. Nejlepší chřest je ten, který ještě ráno ležel na poli. Že je zelenina opravdu čerstvá, poznáte podle hodně pevných a sevřených hlaviček, příjemné vůně nebo také podle pružnosti. Ráno sklizený chřest totiž nejde ohnout. Když to zkusíte, praskne. Pokud je zelenina gumová, má zaschlé konce nebo je ponořená ve vodě, nákup si raději rozmyslete.

Jak připravit chřest

Chřestových receptů jsou desítky, ten nejoblíbenější způsob, jak připravit chřest, je však obyčejné blanšírování. Pokud tak na žádné velké vaření nemáte zrovna čas, naučte se vařit chřest podle základního receptu. Pak už ho jen stačí přelít máslem a posypat parmazánem, přidat do salátu nebo podávat jako přílohu. 

Zelený a fialový chřest nemusíte před tepelnou úpravou loupat, stačí ho jen umýt a odlomit tvrdé konce. Pokud je zelenina čerstvá, praskne přímo v místě, kde končí zdřevnatělá část. Zelený chřest je ideální vařit ve vodě na stojato. Oddenky svažte provázkem a postavte do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené těsně pod hlavičky. Ty se uvaří v páře a zachovají si tak plnou chuť. Zelený chřest stačí povařit jen 3–4 minuty, lehce změkne a zůstane křupavý. Hned potom ho zchlaďte v misce s vodou a pár kostkami ledu, zachová si tak svou sytě zelenou barvu.

S bílým chřestem vás v kuchyni čeká trošku více práce. Ze všeho nejdřív ho pečlivě oloupejte. Slupka je totiž tvrdá, vláknitá a kazí chuť jídla. Škrábejte zhruba dva centimetry od hlavičky a vždy směrem dolů. Spodní konce, na rozdíl od chřestu zeleného, ukrojte nožem. Stačí zhruba 3–4 centimetry od konce, záleží na tloušťce oddenků. Bílý chřest se vaří o něco déle, zhruba 7–9 minut, a zcela ponořený ve vodě.

Tip: Chcete, aby vám chřest vydržel v lednici déle čerstvý? Krátce ho blanšírujte. Povařte nanejvýš 2 minuty v osolené vodě s troškou másla a prudce zchlaďte v misce s ledovou vodou. Zeleninu poté osušte a vložte do uzavíratelného sáčku. Takhle vám chřest v lednici vydrží křupavý klidně i 5 dnů. Večeři z něj pak máte navíc hotovou raz dva. 

Chřestová polévka

Má plnou chuť, je připravená za pár minut a zužitkujete v ní nepotřebné odkrojky chřestu. Chřestová polévka je lahodná klasika, která ve vašem jarním menu nesmí chybět. 

Suroviny

  • 8–10 stonků zeleného chřestu,
  • 100 ml suchého bílého vína,
  • 30 g másla,
  • 600 ml drůbežího vývaru,
  • 100 ml smetany na zjemnění.

Jak na to

Zbavte chřest zdřevnatělých konců, ty však nevyhazujte a odložte si je stranou. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kousky, hlavičky nechte celé. V hrnci přiveďte k varu vývar, přilijte víno, máslo a nechte zhruba 2 minuty povařit, aby se odpařil alkohol. Přidejte pokrájený chřest, nechte ho vařit 5 minut, poté vyjměte z vody a prudce zchlaďte. Teď přichází na řadu zužitkování zbytků. Zdřevnatělé konce povařte 1 minutu ve vývaru, který tím získá plnější chřestovou chuť. Odřezky vyjměte a do polévky zase vraťte zchlazené kousky chřestu. Vše rozmixujte do hladka tyčovým mixérem, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Teď už stačí jen polévku nechat pár minut povařit a může se servírovat.

Chřestový quiche

Že u vás na nedělním stole nesmí chybět slaný koláč? Dodejte mu špetku neotřelosti sezónním chřestem, který můžete zaměnit i za špenát nebo kadeřávek. Křehké těsto si koupíte v každém supermarketu nebo připravíte doma dle našeho základního receptu. 

Suroviny na těsto

  • 250 g hladké mouky,
  • 125 g másla + na vymazání formy,
  • ½ lžičky soli,
  • 50 ml ledové vody.

Suroviny na náplň

  • 2 vejce,
  • 250 ml smetany,
  • špetka soli a pepře,
  • špetka muškátového oříšku,
  • 150 g nastrouhaného ementálu,
  • 300 g chřestu.

Postup: 

Máslo rozkrájejte na kostky, smíchejte s prosetou moukou a solí. Jakmile vám vznikne směs o konzistenci drobenky, zapracujte do těsta po částech ledovou vodu. Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici. Poté ho vyválejte a vložte do máslem vymazané koláčové formy. Propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a vyplňte fazolemi, zabráníte tak nafouknutí těsta. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C, mezitím si připravte náplň.

Chřest nakrájejte na 1–2 cm velké kousky, hlavičky si dejte stranou na ozdobu. Všechny ingredience na náplň smíchejte v míse. Směs nalijte do předpečeného korpusu a nahoru vyskládejte chřestové špičky. V troubě koláč nechte péct zhruba 35 minut dozlatova. 

Chřest s holandskou omáčkou

Nenechte se zastrašit fámou, že holandská omáčka je složitá na přípravu a ne vždy se dočkáte delikátního výsledku. Základem zaručeného úspěchu jsou jen dvě čerstvé ingredience: žloutky a máslo. S chřestem a ztraceným vejcem tvoří dokonalou kombinaci, za kterou sklidíte nejednu pochvalu u stolu. 

Suroviny na 2 porce:

  • 2 žloutky,
  • 2 vejce,
  • 100 g másla nakrájeného na dílky,
  • špetka soli,
  • 1 lžička dijonské hořčice,
  • lžíce citronové šťávy,
  • 2 lžíce vína,
  • 2 lžíce octa,
  • 0,5 kg zeleného či bílého chřestu.

Postup:

Chřest připravte dle základního postupu, uvařte a dejte stranou. Na holandskou omáčku si připravte vodní lázeň, misku postavte nad mírně vroucí vodu. Rozmíchejte v ní žloutky, víno, hořčici a sůl. Pečlivě šlehejte metličkou zhruba 5 minut, dokud omáčka trošku nezhoustne a nezpění. Postupně do směsi vmíchejte máslo. Vždy přidejte jeden dílek, šlehejte a jakmile se vstřebá do omáčky, přidejte další a postup opakujte. Jakmile je máslo zapracované, míchejte omáčku ještě pár minut, než získá hustou konzistenci. Odstavte ji, dochuťte solí a  zakápněte citronovou šťávou.

Vaření vajec je věda a toho ztraceného dvojnásob. Jak na to najdete v tomto článku na blogu.

Tip: Pokud se vám žloutky začnou srážet, hned misku odstavte stranou a důkladně šlehejte metličkou, dokud nevychladnou a hrudky se nerozmíchají. 

Sbíhají se vám chutě na chřestovou hostinu, ale do vaření se vám nechce? Objednejte si sezónní menu až domů z Dámejídlo

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata