4 lehká jídla, díky kterým si udržíte figuru

Markéta Mikšovská, 19. 6. 2019
Person in swimsuit eating watermelon

Snažíte se vařit zdravě, ale dochází vám inspirace? V létě to chce hlavně svěží jídla, ale i v zimě můžete udělat lehké, a přitom vydatné jídlo, které zahřeje. Tato 4 jídla vám pomohou udržet postavu a především se cítit zdravě.

Špenátový salát s pomerančem a sýrem

Dokonalé spojení šťavnatého pomeranče, zkaramelizované cibulky a slaného sýra.

Suroviny:

  • ½ malé červené cibule
  • stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 3 velké hrsti špenátových listů
  • 1 pomeranč
  • 1 balení sýru feta
  • hrst dýňových semínek
  • sůl, pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte na silné plátky a smíchejte s trochou oleje, solí a pepřem. Vložte do trouby na 5 minut na gril, dokud není měkká a konce křupavé.

Mezitím nahrubo nakrájejte česnek, nasypte do mísy, přidejte olej, sůl, pepř, ocet a sladidlo. Důkladně smíchejte a přihoďte špenát.

Pomeranč zbavte slupky i obalu jednotlivých měsíčků a přidejte do mísy.

Nakonec vmíchejte zkaramelizovanou cibuli, rozdrobte fetu, přidejte semínka a případně dochuťte solí.

Letní lilkové pizzy se zeleninou

Na světě snad není člověka, který by nemiloval pizzu. Není to ovšem zrovna dietní jídlo. Dejte pro jednou šanci lilku místo těžkého těsta!

Lilkové pizzy

Suroviny:

  • 1 větší pěkný lilek
  • chutná rajčatová omáčka 
  • zelenina na oblohu, např. malá rajčata, papriky, cuketa, brokolice, kapary, olivy, špenát, kapusta kadeřávek nebo třeba také žampióny
  • čerstvé a sušené italské bylinky
  • Sýr na posypání (rozdrobené tofu pro veganskou verzi)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Lilek nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky – může to být podélně nebo na kolečka pro menší kulaté pizzy. Každý plátek z obou stran lehce nasolte a nechte asi 20 minut až půl hodiny vypotit. Zvolenou zeleninu a houby nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, sušenými a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete, lehce promíchejte a nechte marinovat.

Když je lilek hotový, osušte ho papírovou nebo plátěnou utěrkou a lehce z něj vymačkejte přebytečnou vodu.Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Přednejte na něj lilky, potřete olivovým olejem (nebo pro jednodušší nanášení v rovnoměrné vrstvě použijte olivový olej ve spreji) a vložte do trouby. Pečte 20 minut. Poté plech vyndejte, lilky potřete rajčatovou omáčkou, bohatě poklaďte zeleninou (a sýrem či tofu) a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut. Podávejte s čerstvými bylinkami.

Doporučujeme: Na blogu Veganotic najdete kromě tohoto skvělého receptu na lilkovou pizzu i spoustu další, veganských receptů.

Panzanella

V jednoduchosti je krása a tento tradiční recept na jednoduchý italský salát je toho důkazem.

Suroviny:

  • 400 g opravdu zralých cherry rajčat nebo klasických velkých rajčat 
  • sůl a pepř
  • 1 jarní cibulka
  • 1 velký stroužek česneku
  • ½ sklenice kvalitních řeckých černých oliv
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 červené nebo žluté papriky (případně jejich kombinace)
  • 2-3 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • 350 g staršího chleba (nejlépe italského typu)

Postup:

Rajčata pokrájejte na menší kousky (cherry rajčata stačí přepůlit), vložte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, nasekanou jarní cibulkou, na drobno nakrájeným česnekem a olivami. Nechte stranou uležet.

Mezitím si připravte papriky. Vložte do předehřáté trouby pod gril a nechte péct, dokud se na nich začnou objevovat černé skvrny a změknou. Poté je vyndejte, přemístěte do mísy a přikryjte víkem či utěrkou na zhruba 10 minut, aby se zapařily, půjdou pak snáz oloupat. Jakmile je budete mít oloupané, nakrájejte je na delší kousky a přidejte k marinovaným rajčatům. Zalijte octem a přidejte chleba nakrájený na menší kousky. Promíchejte a nechte odstát zhruba 30 minut, aby nasákl šťávu ze salátu. Před podáváním posypejte čerstvou bazalkou.

Tip: Pokud máte jen čerstvé pečivo, ale chcete panzanellu udělat, není nic jednoduššího, než chleba chvíli nasucho opéct na pánvi nebo v troubě.

Zapečená rajčata s mozzarellou a červenou čočkou

Oblíbená kombinace rajčat, mozzarely a bazalky doplněná o červenou čočku je ideální jídlo na zahradní oběd, ale i dobrý způsob, jak v zimě přivolat kousek léta.

Suroviny:

  • 1 konzerva rajčatového protlaku
  • 1/2 sklenice červeného pesta
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 40 g parmazánu
  • uvařená a zcezená červená čočka
  • 2 balíčky mozzarelly
  • 1 trs cherry rajčat
  • bazalka
  • sůl a pepř

Postup:

V hlubší pánvi vhodné do trouby ohřejeme protlak a pesto. Přilijeme smetanu, vmícháme parmazán, osolíme a opepříme.

Sundáme z plotny, smícháme s vařenou čočkou, 1 mozzarellou a půlkou rajčat s bazalkou, navrch poklademe druhou polovinu mozzarelly a zbytek rajčat a pečeme 15 minut. Poté zapneme gril a dopečeme ještě 5 minut. Před podávání ozdobíme lístky bazalky.

Uvařit sofistikované a lehké jídlo pro jakékoli roční období nemusí být nic složitého. Držte se toho, co máte rádi, používejte lokální a čerstvé suroviny a nebojte se se jednou za čas inspirovat dovozem jídla ze své oblíbené restaurace. Jedině tak se vám vaření nikdy neomrzí.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Exotická jídla, která se vám rozplynou na jazyku

Máte chuť na něco méně tradičního? Náš výběr 5 exotických jídel vás zaručeně uspokojí. Gastronomické hranice se smazávají a tak i u nás vznikají podniky, které nabízejí kuchyni nejrůznějších zemí světa a kde ochutnáte opravdu autentické místní jídlo. Co doporučujeme ochutnat, pokud jste to ještě neudělali?

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně na prvním místě. Polévky Pho jsou ikonou vietnamské kuchyně, proto v bistru opravdu dbají na kvalitu použitých surovin, zejména pak masa. Předním dodavatelem je Řeznictví a Uzenářství […]

Super pálivá jídla, která vás zahřejí v zimním období

S přicházející zimou a čím dál tím chladnějšími dny přicházejí také chutě na plnější a ostřejší pokrmy, které dodají energii čelit nevlídnému počasí a prohřejí zevnitř. Pálivé koření má kromě těchto funkcí navíc také příznivé zdravotní účinky, pro podzimní období plné nachlazení, je tak ideální. Které recepty jsou naše nejoblíbenější?

Nejoblíbenější témata