4 principy správného oběda. Jak se najíst, abyste měli odpoledne energii?

Izabela Nováková, 27. 1. 2020

Stává se vám, že si dáte oběd a energie vám klesne tak, že byste si nejraději dali šlofíka a musíte se ihned nakopávat kofeinem? Naučte se jíst v poledne tak, abyste měli energii i do druhé poloviny dne a cítili se přitom dobře zasycení.

1. Oběd nevynechávejte

Může se to zdát jako zbytečný bod, je dobré si ale připomenout jeho důležitost. Mnoho lidí totiž kvůli své vytíženosti oběd dnes vynechává a odbývá se sendvičem a neustálým ukusováním něčeho malého. Tím se připravují nejen o energii, kterou by mohli z dobrého oběda čerpat, ale i o mentální pauzu, kterou čas oběda poskytuje. To, že tímto způsobem nelze dosáhnout případných cílů v úpravě hmotnosti snad ani nemusíme zmiňovat.

2. Vyvážené složení

U všech denních jídel je důležité, aby byly lehké a vyvážené, u oběda to však platí dvojnásob, protože následky nesprávně zvoleného pokrmu pocítíte záhy po dojedení. Volte tedy takové jídlo, které obsahuje jak bílkoviny, tak sacharidy a zdravé tuky. Vše pochopitelně v přiměřeném množství. Ideální obědový talíř by tak měl sestávat z masa nebo jeho vegetariánské obdoby, menší přílohy a zeleniny například s ořechy, semínky či avokádem se zálivkou z kvalitního olivového oleje. Díky vyváženému poměru všech živin budete zasycení, nebude vás okamžitě honit mlsná a energii z jídla budete čerpat postupně.

3. Klid na jídlo

Nenechte si pauzu na jídlo vzít a nenoste si krabičku s jídlem před monitor k práci. Složení jídla je jedna část, tu druhou tvoří klid, který si na jeho konzumaci uděláte a vnímání toho, co jíte. U každého jídla byste měli vědět, jestli vám chutná, jestli už jste zasycení nebo máte ještě hlad. Díky tomu, že se na jídlo soustředíte, nebudete automaticky hledat, “čím se dojíst”, jídlo si vychutnáte a budete z obědové pauzy čerpat i odpoledne.

4. Čeho se vyvarovat

Složení jídla by mělo odpovídat významu lehkého oběda. Neměli byste proto po jeho konzumaci zkrátka mít pocit, že jediné, co zvládnete, je odvalit se na gauč. Vyvarujte se smažených a příliš tučných jídel, například smetanových omáček, pokrmů, které obsahují mnoho majonézy a podobně. Pokud k obědu dostanete ošatku s pečivem, zvažte, jestli je opravdu nutné jej k jídlu přikusovat a rozhodně mějte na paměti, že není potřeba ho sníst všechno. Pečivo, které v podnicích dostanete, je z velké části bílé, neobsahuje tak žádné minerály ani živiny, které by jídlo vhodně doplnily. Opravdu celozrnné pečivo naopak může být dobrým doplňkem například zeleninového salátu.

Tip: Nechcete se spoléhat na denní menu nejbližší restaurace? Objednejte si vyvážený lehký oběd na Dáme jídlo.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata