4 zdravé svačiny, které podporují činnost mozku

Izabela Nováková, 5. 4. 2020
Zdravé svačiny

Při studiu na zkoušky i v práci je potřeba se dlouho soustředit a vydat ze svého mozku maximum. Jeho výkonnost jde ale ruku v ruce s tím, co jíte, proto byste v období, kdy se potřebujete obzvlášť soustředit, měli hledět nejen na zdravou a vyváženou stravu a pohyb, ale také zvýšit příjem některých specifických potravin.

Okamžitou energii pro mozek zajistí sacharidy, pozvolnější a dlouhodobé uvolňování živin pak zdravé tuky. Těmi se míní takové, které obsahují nenasycené mastné kyseliny – ty jsou pro činnost mozku, ale i mnoha dalších funkcí, zásadní. Důležité jsou pak také potraviny, které mozkové buňky nejen posilují, ale také chrání, což zlepšuje paměť a předchází nemocem, jako je Alzheimerova choroba. Na které potraviny byste proto určitě neměli zapomínat a jak z nich vytvořit zdravou svačinu?

Ořechy

Ořechy, především ty vlašské, jsou známým zdrojem nenasycených mastných kyselin, jejich konzumaci byste měli zařadit na každodenní jídelníček. Ne všem nicméně chutnají jen tak samotné, skvěle ale doplní saláty, snídaňové kaše i musli s jogurtem a výborné jsou zapečené v nejrůznějších bábovkách či muffinech, nezbytnou surovinou jsou v korpusech raw dezertů.

Svačina: Fermentovaná kaše s ořechy v medu

Nejprve si připravte ořechy v medu. Jednoduše zalijte vybrané ořechy medem tak, aby byly všechny potopené a nechte alespoň 24 hodin marinovat.

Večer si připravte fermentovanou kaši tak, že do misky nasypete ovesné či pohankové vločky, zalijete zhruba dvojnásobným množstvím mléka, přidáte semínka podle chuti (lněná, chia, konopná, …), zamícháte a necháte stát na lince či v lednici přes noc. Druhý den přidejte lžíci ořechů v medu, případně pár kousků ovoce.

Lesní ovoce

Nejen, že skvěle chutná, ale obsahuje ve velké míře antioxidanty, které jsou skvělým pomocníkem právě při ochraně mozkových buněk. Je ale důležité zmínit, že průmyslově pěstované borůvky a další lesní ovoce může mít značně nižší obsah těchto látek na úkor estetického vzhledu a velikosti. Proto, pokud máte tu možnost, si v létě udělejte dostatečné zásoby do mrazáku. V zimě oživí každou snídani i svačinu a dodají energii do šedivých a krátkých dnů.

Svačina: Chia puding s lesním ovocem

V misce nebo zavařovací sklenici smíchejte 200 ml klasického nebo rostlinného mléka s jedním rozmačkaným zralým banánem, přisypte zhruba 3 lžíce chia semínek, důkladně promíchejte a nechte v lednici ztuhnout. Občas promíchejte. Před konzumací navrch nasypte lesní ovoce a v případě potřeby ještě pokapejte medem nebo javorovým sirupem.

Čokoláda

Kvalitní čokoláda pomáhá nejen správnému fungování neutrotransmiterů, ale také podporuje tvorbu endorfinů, díky kterým se budete cítit víc v klidu a v dobré náladě. Pokud ale hovoříme o čokoládě a kakau, nemáme na mysli záplavu mléčných čokolád a nejrůznějších čokoládových pochutin, které obsahují velmi málo kvalitního kakaa. Zaměřit se musíte na vysokoprocentní tabulky z kvalitní čokolády, na svačinu a povzbuzení vám pak bude stačit jeden až dva čtverečky.

Svačina: Banán s čokoládovým přelivem

Jednoduchá svačina, která potěší každého. Důležité je mít opravdu zralý banán, který svou sladkou chutí vyváží hořkost čokolády. Tři větší čtverečky čokolády nechte rozpustit ve vodní lázni, přidejte lžíci mléka, promíchejte a čokoládovou omáčkou přelijte banán.

Avokádo

Avokádo je dalším výhodným zdrojem prospěšných tuků a navíc skvělým základem pro vynikající slané svačiny. Tuky a vitamíny, které obsahuje, se zásadně podílejí na vnímání a soustředěnosti.

Svačina: Celozrnný sendvič s avokádem a opraženými slunečnicovými semínky

Jednoduchá svačina, kterou můžete nejrůznějšími způsoby obměňovat. Základem je zralé avokádo s tmavou slupkou, které v misce rozmačkejte se lžičkou citronové šťávy a chilli vločkami podle chuti. Namažte na plátek chleba, posypte nasucho opraženými semínky a doplňte o listy salátu – například polníčku.

Tip: Pokud jste ve spěchu a svačinu si nestíháte připravit, podívejte se na Dáme jídlo, kde najdete svačiny, které vás během dne podrží.

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

5 tajemství SaSaZu

Ochutnejte tu nejlepší asii v Praze, přichází SaSaZu. O váš gastronomický zážitek se postará šéfkuchař Andy Tan, který je s restaurací spojen od jejího otevření. Jeho specialitou je kombinace oblíbených pouličních jídel jihovýchodní Asie a sofistikovaného francouzského kulinářského umění.  Zajímá vás, čím je tato luxusní restaurace tak výjimečná? Jejich kuchyně je inspirovaná vařením a cestováním po jihovýchodní Asii, vzpomínkami na […]

4 netradiční recepty na dokonalou bábovku

Bábovky, jak je známe, patří k české klasice. Za starých časů se pekly jako kynutý koláč s otvorem uvnitř, dnes dělá bábovku bábovkou hlavně její krásná forma. Do té můžete připravit nejen těsto třené či kynuté, ale třeba i cuketové nebo jablkové. Inspiraci jsme hledali u nás i v zahraničí, kde si tradiční rakousko-uherský zákusek zamilovali pro rozmanitost chutí a snadnou přípravu. 

Podzim v Brně

Krásné babí léto je za námi a teď už nás čeká ten pravý sychravý podzim. Přesto jsem se rozhodla nepropadat depresím a podívat se na to z té lepší stránky. Teď totiž nastal ten správný čas na cestování a objevování krásy českých měst. A protože u nás máme v sychravých dnech ještě o něco větší chuť jíst, jsou naše podzimní výlety vždy spojené […]

Nejoblíbenější témata