5+1 tip, jak připravit skvělý burger

Markéta Mikšovská, 10. 10. 2019

Šťavnatý burger si jednou za čas dá s chutí každý. Připravit ho doma tak, aby nebyl vysušený a nerozpadal se, chce trochu cviku a především vědět, jak na to. O tipy, jak udělat ten nejlepší burger, se s vámi dnes podělíme.

Burger si během posledních let získal velkou popularitu a ze stánků s rychlým občerstvením a fastfoodů se dostal až na jídelníčky významných restaurací. V nabídce jsou burgery z nejrůznějších druhů masa i ty vegetariánské. Pokud chcete ovládnout mistrovství jeho přípravy, měli byste se ale naučit ten klasický hovězí. Jak na něj?

1. Vyberte to správné maso

Na kvalitě masa si dejte u burgeru opravdu záležet. Koupíte-li mražené nebo dlouho skladované, poznáte to na náročnější přípravě i nedobré výsledné chuti. Proto myslete na to, aby bylo maso opravdu čerstvé a pokud možno z důvěryhodného zdroje – jistotu budete mít v dobrém místním řeznictví nebo na farmářských trzích.

2. Melte až před pečením

Aby nedošlo k oddělování tuků, melte maso až těsně před jeho tepelnou úpravou a za co nejnižší teploty, tedy hned po vyndání z lednice. Maso si pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kousky a melte spíše nahrubo.

3. Zacvičte s ním

Z namletého masa vytvarujte placky, které budou mít zhruba stejnou výšku jako půlka rozkrojené burgerové bulky a o něco větší průměr – při opékání se mírně smrsknou. Párkrát každou placku opracujte tak, že s ní jemně bouchnete o pracovní desku. Tím by se měly zpevnit a v housce se poté nebudou rozpadat.

4. Rozhodněte se, jak ho upravíte

U burgeru je velmi důležité, jestli ho chcete lehce narůžovělý, nebo zcela propečený. Pokud vám nevadí “medium” maso, placky máte hotové a můžete jít na pečení. Pokud byste raději druhou verzi, měli byste do masa ještě přidat vejce a trochu strouhanky. Tím se placky zpevní, zachovají si svou šťavnatost a zároveň se při jídle nebudou rozpadat.

5. Ochuťte a dejte se do pečení

Burgery zásadně ochucujte až těsně předtím, než půjdou na pánev. Stačí posolit, opepřit a můžete jít na věc. Placky vyskládejte na rozehřátý gril nebo pánev se silným dnem a opečte z každé strany. To, jak dlouho je třeba je na pánvi nebo na grilu nechat, záleží na druhu a čerstvosti masa, takže si to na prvním zkrátka musíte vyzkoušet. Propečenost určitě nezkoušejte vidličkou ani špejlí, ale prstem. Burger nepoškodíte a lépe tak poznáte, jestli má tu správnou pružnost.

Tip na závěr: Pokud chcete, aby byl burger dokonalý jako celek, krátce tepelně upravte i suroviny na náplň, kromě salátových listů a případné nakládané zeleniny. Rajče, kroužky cibule a další zeleninu můžete na pár minut vložit na gril spolu s rozkrojenými houskami. Uvidíte, že výsledný zážitek bude o mnoho lepší.

Pokud se vám sbíhají sliny a na přípravu burgeru zkrátka nemáte čas, nebojte se si ho objednat a zjistit tak, jak udělat burger tak, aby vám nejvíc chutnal.

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata