6 nejoblíbenějších evropských dezertů

Markéta Mikšovská, 11. 6. 2019
Person selling pastry

Milovníci sladkého, zbystřete! Máme pro vás výběr těch nejlepších evropských dezertů. Od nynějška už budete vědět, odkud váš oblíbený moučník pochází a co přesně se vám rozplývá na jazyku.

Tiramisu

Snad v žádném výčtu dezertů nesmí chybět tento italský skvost. Ve svém menu ho pro svou popularitu má řada restaurací i kaváren a jen málokomu nechutná. Může za to především hlavní ingredience, kterou je sýr mascarpone, protože, jak se říká, tuk je nositelem chuti.

Tiramisu pochází ze severu Itálie. Původ dnešní podoby dezertu sahá do roku 1970, jeho variace jsou ale známé z mnohem dávnější historie této významné kulturní země. Lahodné kombinaci krémového sýra, černé kávy, žloutků, kakaa a cukrářských piškotů jen tak někdo neodolá.

Tiramisu

Čokoládový fondant

Tento dokonale vypadající čokoládový dezert je především symbolem všech romantických večeří a výročí. Mnoho amatérských kuchařů se bojí pustit se do jeho přípravy, zdání ale klame. Čokoládový fondant je ve skutečnosti opravdu jednoduché připravit, trik je především ve správné délce pečení. Budete na to potřebovat jen vejce, cukr, máslo, vysokoprocentní čokoládu a trochu mouky.

Historie tohoto dezertu sahá jen o kousek dál než u tiramisu – do roku 1987. A ačkoli vypadá na první pohled francouzsky, o jeho “vynález” se s Francií pře Amerika.

Chocolate Fondant

Skořicoví šneci

Zatímco fondant je často doménou pětihvězdičkových restaurací, severoevropské skořicové šneky najdeme téměř v každém pouličním stánku. Jedná se o typické švédské a dánské sladké pečivo, které se dělá z kynutého těsta a skořicovo-máslové náplně. Tzv. kannelbulle ale začali být populární po celém světě a lidé stále přicházejí s novými a novými kombinacemi náplní, oblíbené jsou také nejrůznější cukrové polevy.

Skořicoví šneci vonící po kardamomu vznikly ve Švédsku, dopustit na ně ale nedají také v Dánsku, Norsku, Finsku, Severní Americe, Anglii či Německu. Každá země si je nicméně upravila trochu podle svého.

Cinnamon buns

Baklava

Baklava u nás doposud není tolik známá, své místo si v našem výčtu ale rozhodně zaslouží. Pokud totiž jednou navštívíte jednu z arabských zemí nebo Balkánu, a ochutnáte tento místní dezert, budete se po něm poohlížet už všude. Základem baklavy jsou tenké vrstvy listového těsta prokládané různými druhy nasekaných ořechů a slazené sirupem či medem.

O původu baklavy se vedou spory. Nejpravděpodobněji však tento dezert v dnešním provedení pochází z Turecka nebo Ázerbájdžánu. Najdete ho na každém trhu v balkánských i arabských městech a v kavárnách vám ho vždy nabídnou ke kávě jako zákusek.

Baklava

Tarte Tatin

Nic nepřiláká pozornost tolik jako zajímavá legenda. A tou se francouzský koláč tarte tatin rozhodně může pyšnit. Údajně totiž vznikl chybou kuchařky, která chtěla upéct tradiční apple pie, ale jablka připálila a tak to zamaskovala těstem. K jejímu údivu z toho vyšel moučník, kteří si všichni hosté hotelové restaurace, kde pracovala, velmi pochvalovali. Původ koláče sahá podle této události až do 80. let 19. století.

Dnes se tarte tatin dělá z nejrůznějšího ovoce od jablek, hrušek přes broskve, švestky až po slané verze s rajčaty či cibulí. Základem je tedy zkaramelizované ovoce či zelenina na másle, křehké těsto a litinová pánev, v níž se koláč rovnou upeče. Obyčejný moučník se díky lahodné karamelové vrstvě hodí i pro slavnostnější události a je oblíbený především pro svou jednoduchost.

Tarte Tatin

Pavlova

O původ nadýchaného bílého dortu zdobeného nejrůznějším ovocem se pře Austrálie s Novým Zélandem. Tyto dvě země totiž v roce 1927 navštívila slavná ruská primabalerína Anna Pavlova a tento dezert upekl šéfkuchař hotelu, v němž tanečnice bydlela. Měl symbolizovat onu lehkost, s jakou se na podiu pohybovala, a barvy jejího tanečního kostýmu.

Pavlovu tvoří nadýchaná bílková pusinka, šlehačkový krém a ovoce. Úplně první Pavlova byla s kiwi, které je jak symbolem Nového Zélandu, tak barvy doplňků baletčiny sukně, v současné době jej ale cukráři nejčastěji zdobí lesním ovocem, mangem a spoustou dalších ovocných variací, podobně jako si přizpůsobují barvu a chuť krémové náplně.

Pavlova

Dostali jste chuť na sladké? Nechte si dezert dovézt až domů, do práce nebo na piknik do práce.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Exotická jídla, která se vám rozplynou na jazyku

Máte chuť na něco méně tradičního? Náš výběr 5 exotických jídel vás zaručeně uspokojí. Gastronomické hranice se smazávají a tak i u nás vznikají podniky, které nabízejí kuchyni nejrůznějších zemí světa a kde ochutnáte opravdu autentické místní jídlo. Co doporučujeme ochutnat, pokud jste to ještě neudělali?

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně na prvním místě. Polévky Pho jsou ikonou vietnamské kuchyně, proto v bistru opravdu dbají na kvalitu použitých surovin, zejména pak masa. Předním dodavatelem je Řeznictví a Uzenářství […]

Super pálivá jídla, která vás zahřejí v zimním období

S přicházející zimou a čím dál tím chladnějšími dny přicházejí také chutě na plnější a ostřejší pokrmy, které dodají energii čelit nevlídnému počasí a prohřejí zevnitř. Pálivé koření má kromě těchto funkcí navíc také příznivé zdravotní účinky, pro podzimní období plné nachlazení, je tak ideální. Které recepty jsou naše nejoblíbenější?

Nejoblíbenější témata