7 plnohodnotných obědů bez masa na každý den

Izabela Nováková, 4. 5. 2020
Pečený lilek s rajčatovým salátem

Zdravě a lehce. Tímto heslem jsme se řídili při výběru těchto bezmasých receptů. Ať už jste vegetarián, dodržujete půst, nebo jen chcete svůj jídelníček odlehčit od masa, sestavili jsme pro vás obědové menu na každý den. Všechna jídla jsou plná vlákniny, vitamínů a zvládnete je udělat během chvilky.

Pečený lilek s rajčatovým salátkem

Lilek je lahodná zelenina, která stejně jako houby hravě zastoupí maso. Má jemnou nenápadnou chuť, která dokonale nasaje všechny druhy koření a výrazných přísad. A výsledek? V každém případě famózní.

Suroviny: 

  • 2 lilky,
  • 150 g halloumi,
  • 1 stroužek česneku,
  • svazek petrželky,
  • jarní cibulka,
  • 40 g másla,
  • sůl a pepř. 

Na salát: 

  • 500 g rajčat,
  • 1 červená cibule,
  • hrst petržele,
  • sůl,
  • olivový olej,
  • šťáva z jednoho citronu.

Postup: 

Lilky rozpulte a pořádně zalijte olivovým olejem. Dochuťte solí, pepřem a pečte v troubě při 200 °C asi 45 minut, dokud dužnina nezměkne. 

Mezitím si v míse připravte náplň. Nastrouhaný sýr smíchejte s česnekem, najemno nasekanou petrželkou, jarní cibulkou, změklým máslem, solí a špetkou pepře. Upečené lilky naplňte směsí, přikryjte alobalem a dejte zapéct na 10 minut. Poté je odkryjte a pečte dalších 10 minut.

Rajčata a cibuli nakrájejte na malé kousky. V misce smíchejte olivový olej, šťávu z citronu, sůl a petržel. Připravenou zálivkou zalijte rajčata a nechte 20 minut uležet.

Japonská specialita: Květáková tempura

Elegantní a vynikající japonská verze naší české klasiky, smažený květák v trojobalu. Podávejte s polníčkem zalitým jednoduchou zálivkou z olivového oleje, citronu a bylinek.

Ingredience:

  • 1 květák,
  • 150 g kukuřičného škrobu,
  • 70 g hladké mouky,
  • 0,5 l sodovky,
  • olej na smažení,
  • sůl.

Wasabi majonéza:

  • 4 lžíce majonézy,
  • ½ lžičky wasabi prášku,
  • lžička citronové šťávy.

Postup: 

Škrob, mouku a sodovku smíchejte, aby vzniklo hrudkovité těsto. V hluboké pánvi rozehřejte olej, květák poprašte moukou, postupně ho namáčejte do těstíčka a pak ho 3 minuty smažte na pánvi dozlatova. Smažený květák osušte na papírové utěrce a podávejte s wasabi majonézou a salátem. 

Batátový krém

Batátový krém

Jsou polévky a polévky. Jedny tvoří součást menu, druhé zasytí i jako samostatné jídlo – a k těm patří i batátový krém. Je hustý, sytý a chutná báječně.

Suroviny: 

  • 900 g batátů,
  • 1,5 l zeleninového vývaru,
  • 1 červená cibule,
  • lžička mleté uzené papriky,
  • špetka chilli,
  • sůl, 
  • pepř,
  • šťáva z limetky,
  • dýňová semínka na ozdobu.

Postup: 

Na oleji opečte cibuli, přidejte prolisovaný česnek a na kostky nakrájené batáty. Poprašte uzenou paprikou a nechte koření rozvonět. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Vařte zhruba 15 minut, než batáty změknou. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky.

Celerové řízky, které si zamilujete

Celerové řízky sice nezní moc přitažlivě, hned po prvním soustu se však stanou stálicí vašeho menu. Skvěle chutnají se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší.

Suroviny: 

  • 1 velká bulva celeru,
  • 1 vejce,
  • 150 g tvrdého sýra,
  • 100 g strouhanky,
  • 100 g hladké mouky.

Postup:

Celer oloupejte a nakrájejte na zhruba 5 mm silné plátky. Povařte ho 5 minut v osolené vodě. Vejce rozšlehejte se 3 lžícemi vody, sýr nastrouhejte najemno a promíchejte se strouhankou. Celer zchlaďte ledovou vodou, osušte a pusťte se do trojobalu. 

Postupně celer obalte v mouce, vejci a sýrové strouhance. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a pečte na něm řízky dozlatova, stačí zhruba 2 minuty z každé strany.

Tip: K řízkům můžete podávat jogurtový dip. Stačí smíchat řecký jogurt s nasekanou pažitkou a petrželkou. Zakápněte šťávou z půlky citronu a lžící olivového oleje. 

Soba nudle se zeleninou

Vůně Asie pro celiaky? Vyzkoušejte soba nudle

Tohle je ideální jídlo, které můžete kdykoli uvařit ve stylu co dům dal”. Zeleninu, houby i nudle lze obměňovat a kombinovat, jak vás zrovna napadne. Soba jsou japonské pohankové nudle, mají světle hnědou barvu a lahodnou, jemně oříškovou chuť. Skvěle chutnají zatepla i zastudena v salátech.

Suroviny:

  • 120 g nudlí soba,
  • 100 g žampionů,
  • 100 g edamame, hrášku nebo fazolek,
  • 2 mrkve nakrájené na nudličky,
  • 3 jarní cibulky,
  • arašídový olej,
  • sezamová semínka.

Na omáčku:

  • 2 lžíce sójové omáčky,
  • 2 lžíce vody,
  • 2 lžíce rýžového octa,
  • 2 lžíce omáčky hoisin,
  • 1 lžíce hnědého cukru,
  • 1 stroužek prolisovaného česneku.

Postup: 

Nudle uvařte podle návodu na obalu, sceďte a propláchněte studenou vodou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm nakrájené žampiony. Jakmile zezlátnou, dejte je stranou a v pánvi orestujte nakrájenou cibulku, mrkev a hrášek. Ingredience na omáčku smíchejte v misce. Do pánve přidejte uvařené soba nudle, vše zalijte připravenou omáčkou a míchejte, dokud se vše dokonale nepropojí a omáčka nezhoustne. Podávejte zdobené sezamem.

Smažená rýže s kimchi

Pokud z jídelníčku chcete vyřadit všechny složky živočišného původu, sáhněte po vegetariánském kimchi. 

Ingredience:

  • 8 jarních cibulek,
  • 4 rozšlehaná vejce,
  • 400 g uvařené dlouhozrnné rýže,
  • 400 g kimchi,
  • 60 ml sojové omáčky,
  • 2 lžíce sezamového oleje,
  • sezamové semínko,
  • hrst koriandru.

Postup:

Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Na středním plameni rozehřejte wok s olejem, vlijte do něj rozšlehaná vejce a za stálého míchání je opékejte. Poté si je dejte stranou na talíř. 

Do pánve přilijte olej, vsypte rýži a za stálého míchání ji restujte asi 5 minut. Přidejte kimchi a nadrobno nakrájenou cibulku a opékejte pár minut, aby se vše prohřálo. Přimíchejte sojovou omáčku, sezamový olej, vajíčka a osolte. Můžete podávat zdobené koriandrem a sezamem.

Vitamínová bomba: Guláš z hlívy ústřičné

V tomhle guláši si na maso ani nevzpomenete. Báječně chutná jen s pečivem nebo šťouchaným bramborem. Hlíva obsahuje vedle řady vitamínů i minerály, jako je měď, železo nebo selen. Obsažená vláknina vás navíc příjemně zasytí a pomáhá z těla odvádět škodliviny.

Suroviny: 

  • 400 g cibule,
  • 500 g hlívy ústřičné,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 2 lžíce sladké papriky,
  • špetka kmínu,
  • špetka pálivé papriky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 červené papriky,
  • 1 krajíc chleba bez kůrky.

Postup:

Ve větším hrnci dosklovata opečte cibuli, přidejte všechno koření a krátce zasmahněte, aby se rozvonělo. Přisypte nakrájenou hlívu a krátce ji opečte. Přidejte česnek, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte 15 minut. Pak přidejte na proužky nakrájené papriky a nechte pod pokličkou ještě dalších 20 minut. Nakonec guláš zahustěte rozdrobeným chlebem a nechte vařit tak dlouho, dokud se pečivo v omáčce dokonale neztratí.

Už je čas oběda a vy nemáte ani páru, co si uvařit? Dáme jídlo vás zachrání, stačí si objednat v jedné z mnoha světových kuchyní.

 

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Nejoblíbenější témata