Americká snídaně: Dokonalý začátek víkendu

Izabela Nováková, 1. 5. 2020

Ráno v Americe začíná horkou překapávanou kávu a pořádnou snídani. Ať už dáváte přednost sladkému začátku dne, nebo máte raději sytý brunch, repertoár amerických snídaní vás bude bavit. Zdejší kuchyně je rozmanitá a pestrobarevná díky vlivům národností, které si v Novém světě splnili svůj americký sen.

Donuty: Americká srdcovka

Čokoládou glazované, cukrem posypané nebo jahodovou polevou zdobené. Donuty Američané připravují na tisíc a jeden způsobů. Základem je ale vždy krásně nadýchaný koblížek s dírou uprostřed. Příprava kynutého těsta je sice časově náročnější, pro tu lahodnou chuť se ale vyplatí si přivstat.

Suroviny zhruba na 10 donutů:

  • 250 g hladké mouky,
  • 25 g krupicového cukru,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • 2 lžičky sušeného droždí,
  • 2 žloutky,
  • čokoláda nebo skořicový cukr na ozdobu,
  • špetka soli,
  • 125 ml vlažného mléka,
  • rostlinný olej na smažení.

Postup: 

V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a špetku soli. Přidejte vlažné mléko a žloutky, důkladně promíchejte a zapracujte rozpuštěné máslo. Na pomoučněné pracovní ploše lepivé těsto pořádně prohněťte, dokud nebude pružné a hladké. Vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě, dokud nebude objem dvojnásobný (mělo by to trvat zhruba hodinu).

Vykynuté těsto vyválejte zhruba na 1,5 cm tlustý plát, nechte pár minut odpočívat a z těsta pomocí skleničky vykrájejte kolečka. Dávejte je stranou na plech vyložený pečícím papírem a do každého ještě vykrojte střed malým vykrajovátkem nebo nožíkem. Na plechu pak nechte zakryté donuty kynout ještě 25 minut. Poté si rozpalte vysokou vrstvu oleje a postupně v něm koblížky smažte zhruba dvě minuty z každé strany, aby se nafoukly a zezlátly.

Osmažené donuty nechte okapat a zbavte přebytečného oleje papírovou utěrkou. Nakonec je namočte do čokolády nebo ozdobte podle chuti. Skvěle chutnají například obalené ve skořicovém cukru.

Egg & Cheese: Snídaně šampionů

Tohle je vlastně obyčejná snídaně v housce. Do sendviče můžete dát vejce, sýr, slaninu, šunku nebo klobásu. Fantazii se meze nekladou. Dejte tam zkrátka všechno, na co máte chuť. 

Ingredience: 

  • 4 vejce,
  • 60 g strouhaného čedaru,
  • 4 anglické muffiny nebo toasty,
  • 4 plátky šunky,
  • klíčky na ozdobu,
  • sůl, pepř.

Postup:

Vejce připravte jako klasická volská oka. Na rozpálené pánvi opražte také plátky šunky. Pečivo opečte do křupava v toastovači nebo troubě. Jakmile máte vše připraveno, stačí už jen sendvič správně poskládat. Spodní plátek pečiva zasypte polovinou sýra, položte na něj šunku a přiklopte druhým plátkem chleba. Na vrch pak dejte zbytek sýra, volské oko a ozdobte klíčky nebo bylinkami.

Americké lívance: nadýchané a nejlépe chutnají od táty 

Na rozdíl od těch českých nejsou s droždím, ale s kypřícím práškem. Opékejte je pomalu a s minimem tuku. A jak je mají v Americe nejraději? S borůvkami, vlašskými ořechy a spoustou javorového sirupu.

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky,
  • 60 g moučkového cukru,
  • 20 g kypřícího prášku,
  • 60 g moučkového cukru,
  • 550 ml vlažného mléka,
  • 3 vejce,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • olej na smažení,
  • javorový sirup a vlašské ořechy na ozdobu.

Postup: 

Suché ingredience smíchejte v míse, přidejte vejce a zalijte mlékem s rozpuštěným máslem. Těsto pořádně vyšlehejte, aby bylo dokonalé hladké. Pokud se vám zdá příliš husté, nebojte se přidat více mléka.

Pánev vytřete kapkou oleje, nechte rozehřát a vlijte zhruba naběračku těsta. Lívance opékejte pomalu a na mírném plameni. Hotové lívance posypte borůvkami a bohatě zalijte javorovým sirupem.

Tip: Američané v receptech uvádějí míry, jako jsou hrnky, lžíce a lžičky. Hrnek by měl být o objemu 250 ml, lžíci použijte polévkovou a lžičku čajovou.

Plněný bagel: Král snídaní na Manhattanu

Bagel, který do Ameriky přivezli polští emigranti, je zvláštní druh pečiva. Nejdříve se povaří a poté dopeče. Vznikne tak lahodné pečivo jedinečné konzistence s křupavým povrchem. Newyorčané si ho nejraději dávají se sýrem philadelphia a uzeným lososem. 

Suroviny na bagel:

  • 450 g hladké mouky,
  • 2 lžičky soli,
  • sáček sušeného droždí,
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru,
  • 300 ml teplé vody,
  • sezam na posypání.

Suroviny do sendviče:

  • 120 g philadelphie nebo jiného smetanového sýra,
  • 1 lžíce bílého jogurtu,
  • 2 lžičky nasekaného kopru,
  • citronová šťáva,
  • 200 g plátků uzeného lososa.

Tip: Bagely si upečte večer předem nebo kupte už hotové v supermarketu. 

Jak na to: 

Droždí, lžičku cukru a 100 ml teplé vody rozmíchejte v míse a nechte 10 minut odpočívat, než vznikne kvásek. Postupně pak přilijte zbytek vody a mouku. Těsto důkladně hněťte, než bude krásně vláčné, a pak nechte hodinu kynout pod utěrkou. 

Troubu si rozpalte na 200 °C a na plotnu dejte vařit hrnec s vodou. Z těsta vytvarujte asi 10 bochánků, zploštěte je a uprostřed udělejte díru (použít můžete například druhý konec vařečky). Do vody přisypte lžíci cukru, přiveďte k varu a postupně v ní 1–2 minuty povařte připravené bagely. Vyjměte je, nechte okapat a přesuňte je na plech vyložený pečícím papírem. Potřete je rozpuštěným máslem, posypte sezamem a nechte péct asi 25 minut. 

Philadephii smíchejte s bílým jogurtem a koprem, osolte podle chuti a zakápněte citronem. Bagel podélně rozřízněte a opečte na pánvi nebo v toastovači. Spodní část pak vždy potřete pomazánkou, štědře obložte plátky uzeného lososa, ozdobte koprem a přikryjte druhou půlkou bagelu. 

 

Rádi byste si o víkendu dopřáli poctivou americkou klasiku bez pracné přípravy? Objednejte si bohatý brunch na Dáme jídlo a nechte si Ameriku dovézt až pod nos. 

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Podzim v Brně

Krásné babí léto je za námi a teď už nás čeká ten pravý sychravý podzim. Přesto jsem se rozhodla nepropadat depresím a podívat se na to z té lepší stránky. Teď totiž nastal ten správný čas na cestování a objevování krásy českých měst. A protože u nás máme v sychravých dnech ještě o něco větší chuť jíst, jsou naše podzimní výlety vždy spojené […]

Losos na 3 způsoby. Najděte si ten svůj

Je delikátní, zdravý, snadný na přípravu a krásný na pohled. Losos je dokonalá surovina, se kterou je v kuchyni radost pracovat. Vykouzlíte z něj fantastickou rychlou večeři i netradiční delikatesu hodnou svátečního stolu. Klíčem k dokonalému lososu na jakýkoliv způsob je jednoduchost. Losos je chutný sám o sobě, stačí mu jen dodat šmrnc špetkou koření a bylinek. Inspirujte se našimi tipy na přípravu lososa a vychutnejte si ho ve všech podobách.

Nejoblíbenější témata