Všechny příspěvky

7 plnohodnotných obědů bez masa na každý den

Zdravě a lehce. Tímto heslem jsme se řídili při výběru těchto bezmasých receptů. Ať už jste vegetarián, dodržujete půst, nebo jen chcete svůj jídelníček odlehčit od masa, sestavili jsme pro vás obědové menu na každý den. Všechna jídla jsou plná vlákniny, vitamínů a zvládnete je udělat během chvilky.

Americká snídaně: Dokonalý začátek víkendu

Ráno v Americe začíná horkou překapávanou kávu a pořádnou snídani. Ať už dáváte přednost sladkému začátku dne, nebo máte raději sytý brunch, repertoár amerických snídaní vás bude bavit. Zdejší kuchyně je rozmanitá a pestrobarevná díky vlivům národností, které si v Novém světě splnili svůj americký sen.

Vaření na chalupě: Naučte se péct v remosce

Remoska, český vynález, ve kterém nejen chalupáři pečou už téměř 70 let. Slavný hrnec v poslední době zažívá renesanci a hravě v něm připravíte nedělní oběd, koláč i chleba k snídani. Prozradíme vám, jak na to. Pečení v remosce není jen chalupářskou záležitostí. Díky nízkému příkonu je ideální i na vaření v obytném přívěsu, ale také doma. Oproti klasické troubě je totiž její […]

Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Mají vliv na růst, na tvorbu svalů i na imunitu. Jejich příjem je proto důležitý, a to nejen pro vegetariány a vegany, ale i pro lidi, kteří jedí maso. Které potraviny jsou na bílkoviny bohaté a mohou z nich čerpat všichni? Význam bílkovin byl v současné době redukovaný výhradně do role tvůrce svalové hmoty v podobě nejrůznějších […]

Špenát: Zapomenutá superpotravina

Víte, že špenát se podával na stůl už ve starověké Persii? Ve středověku se přes Arábii dostal do Španělska a odtud se spletitými cestami rozšířil na talíře po celé Evropě. Když se například Kateřina Medicejská provdala do Francie, ze své domoviny si na královský dvůr přivezla nejen kuchaře, ale právě i špenát.  Blahodárný vliv na zdraví i krásu Špenát z 90 % obsahuje […]

Jak na domácí uzení masa

Domácí udírna už zdaleka není nic výjimečného a vlastnímu uzenému masu se nic nevyrovná. Jak na to, abyste vytáhli chutné a voňavé maso, které přitom neztratilo na hmotnosti ani na šťavnatosti? Přečtěte si náš dnešní článek. Příprava masa na uzení začíná už brzy před samotným procesem uzení. Při výběru je důležité myslet na to aby se nejednalo o kus […]

Sladké pečení bez cukru. Jak na něj?

Rádi byste omezili cukr, ale nechce se vám oželet dobrý dezert? Péct jde i bez cukru, zvyknout si ale na přirozenou chuť potravin chce čas. Poradíme vám, jak by měl vypadat nízkosacharidový jídelníček a jak péct bez cukru, aby vaše dezerty vypadaly lákavě i chutnaly. Nízkosacharidové stravování Cílem nízkosacharidového stravování je omezit příjem cukrů, kterých je ve stravě […]

Máte v rodině vegetariány i masožravce? Připravte sobotní oběd, který uspokojí všechny

Připravujete víkendový oběd, kde se u stolu sejde několik typů strávníků? Neřiďte se žádnými svazujícími pravidly. Radost z jídla je to, co máme všichni společné, ať už vyznáváme paleo, raw, nebo veganskou stravu. Máme pro vás inspiraci, jak uvařit menu, ve kterém si na maso nikdo ani nevzpomene. Lahodná krémová polévka Polévka je grunt každého rodinného oběda. […]

Jak podpořit své oblíbené podniky v současné krizi?

Nastalá situace nečekaně postihla nejen restaurace a bistra, ale také kavárny, malé pivovary nebo samotné farmáře. V době krize se ale vyrojila také spousta báječných iniciativ a zvedla se ohromná vlna solidarity. A protože nás těší každý počin, který pomůže české gastro scéně a menším lokálním projektům přežít tyto těžké časy, dali jsme pro vás dohromady tipy, jak se můžete […]

Hasselback, šťouchané nebo pečené? Vaření brambor je základ všeho

Vařené brambory jsou často tím prvním, co se lidé naučí vařit, ale také u nich mnohdy zůstanou, a to je škoda. Brambory jsou skvělou přílohou, ale lehce zastanou i roli hlavního chodu. Jejich příprava je jednoduchá, pro ideální výsledek je ale dobré znát pár pravidel. Naučte se dělat ty nejlepší brambory a bramborová jídla. A, B, nebo C? Dobře […]

3 způsoby, jak připravit chřest

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká. Začíná v polovině dubna a končí na sv. Jana, tedy 24. června. V některých supermarketech chřest sice můžete sehnat po celý rok, ten z dovozu ale za tím českým výrazně zaostává v chuti. Na trzích nejčastěji narazíte na bílou nebo zelenou odrůdu. Bílý má o něco jemnější chuť, pěstuje se přihrnutý zeminou a pod černou fólií. Ten zelený se […]

Čeká vás pracovní oběd či večeře ve vysokém stylu? Osvojte si zásady stolování

Svým chováním můžete ovlivnit průběh pracovní schůzky i náladu spolustolovníků. Abyste se vyvarovali faux pas během oběda či večeře, nemusíte se zrovna oblékat do smokingu. Stačí si osvojit základní pravidla, díky kterým proběhne každé pracovní i osobní setkání v restauraci bez problémů. Výběr restaurace a jídla Pokud jste v roli hostitele či hostitelky, začíná etiketa už výběrem podniku. Ten by měl odpovídat vašemu […]