Avokádo na 6 způsobů

Izabela Nováková, 4. 6. 2020

Avokádo je dnes jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. A nejen pro svou lahodnou máslovou chuť. Obsahuje zdravé tuky, které snižují cholesterol, nenasycené mastné tuky zase pomáhají spalování kalorií a vláknina naopak dodá pocit sytosti na několik hodin. Ukrývá se v něm také železo, draslík i vitaminy B, C, E nebo H, který chrání pleť i nervový systém. Avokádo je zkrátka superpotravina každým coulem. Inspirujte se našimi tipy, jak si tuhle zdravou dobrotu připravit.

Jak nechat avokádo dozrát 

Zralé avokádo má lahodnou chuť a lehce krémovou konzistenci, která se dokonale rozplývá na jazyku. Tak akorát zralé avokádo poznáte, že je měkké na dotek, není otlučené ani pomačkané a stopka jde do něj hladce zatlačit. V obchodech většinou narazíte na samé tvrdé kousky, které mají do zralosti ještě daleko. Jak máte doma nechat dozrát avokádo, abyste dosáhli této delikátní chuti?

Existuje několik způsobů, jak avokádo nechat dozrát. Některé dokonce slibují, že i tvrdé avokádo za pár minut promění ve zralý plod. Občas také můžete narazit na tipy, jak nechat dozrát avokádo pod alobalem v troubě a podobně. My jsme však zastáncem přirozených procesů, protože jen tak plod získá svou proslulou máslovou texturu. 

Jak na to? Tvrdé avokádo vložte do papírového sáčku s banánem a nechte při pokojové teplotě. Za dva až tři dny je připravené ke zpracování. O něco rychlejší variantou je zabalit plod do novin a nechat dozrát na teplém místě, avokádo obvykle změkne do druhého dne.

Jak připravit avokádo

V kuchyni můžete avokádo připravit na stovky způsobů, my pro vás máme zlomek těch nejchutnějších.

1. Šťouchané

Nejjednodušší způsob, jak si užít chuť avokáda naplno, je na opečeném toastu. Stačí ho rozšťouchat vidličkou nebo nakrájet na tenké plátky, poskládat na pečivo, osolit a opepřit dle chuti. 

Vyzkoušet můžete i různé variace. Skvěle chutná s růžovým pepřem, paprikou nebo zakápnuté citronem. Pokud máte hlad jako vlk, doplňte avokádový toast dokřupava opečenou slaninou, vajíčkem a spoustou petržele.

2. Místo majonézy

Avokádem můžete chutně nahradit majonézu v pomazánkách i salátech. Příprava této zdravé verze je snadná. Zralé avokádo smíchejte v míse s malým stroužkem česneku, dvěma lžícemi olivového oleje, lžící dijonské hořčice a solí. Nakonec vše rozmixujte dohladka ponorným mixérem.

3. Grilované

Na avokádu si pochutnáte i v grilované podobě. Jednoduše ho rozřízněte napůl, vyndejte pecku, zakápněte citronovou šťávou a potřete olivovým olejem. Seříznutou stranou ho položte na mřížku a grilujte 2–3 minuty. Nakonec osolte, opepřete a podávejte jako přílohu k masu.

4. Smoothie

Když nevíte, kam dřív skočit, smoothie je rychlou variantou výživné snídaně. Avokádo chuťově báječně ladí s listovou zeleninou, banánem, ananasem nebo borůvkami. Do blenderu přidejte lžičku proteinového prášku, řecký jogurt a vaše snídaně bude hotová vitaminová bomba.

5. Fermentované

Fermentací se v potravinách tvoří celá řada zdraví prospěšných bakterií, které jsou blahodárné pro náš imunitní systém, trávení i funkci mozku. Příprava je přitom jednoduchá. Vezměte si k ruce uzavíratelnou sklenici, na její dno dejte půl hrsti koriandru, jeden nasekaný česnek a trošku nakrájeného zázvoru. Avokádo opatrně oloupejte, nakrájejte na měsíčky a naskládejte do sklenice. Zasypte opět koriandrem, česnekem a zázvorem. V 500 ml vody rozmíchejte 10 g himalájské soli a vzniklou zálivkou avokádo zalijte. Sklenici uzavřete a nechte při pokojové teplotě fermentovat 3 dny. Poté sklenici přesuňte do lednice.

6. Nutella bez výčitek

Kdo z nás by nemiloval tuhle hříšně sladkou pomazánku? Snadno si ji ale připravíte i ve zdravé avokádové verzi. Stačí rozmixovat zralé avokádo s banánem, hrstí lískových oříšků, vrchovatou lžící kakaa a lžící javorového sirupu.

Dostali jste z našeho malého průvodce ukrutnou chuť na avokádo? Nechte si dovézt famózní guacamole z mexické restaurace přímo až k vám. 

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 3000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata