Bezmasá jídla: Jak je na tom česká kuchyně?

Markéta Mikšovská, 27. 5. 2019
Czech meal Houbový kuba

Vegetariáni a vegani to ještě před pár lety v Česku neměli vůbec jednoduché. S globalizací, která se nevyhnula ani gastronomii si ale teď už mohou poměrně dobře vybírat, a to nejen z nových vegetariánských pokrmů, ale i z české klasiky. Co si dát v české kuchyni bez masa?

Když se řekne česká kuchyně, většina lidí si hned vybaví svíčkovou, knedlo vepřo zelo nebo guláš. Ve skutečnosti je naše kuchyně ale mnohem pestřejší, bezmasá jídla nejsou vůbec výjimkou a pochutnají si na ní tak i vegetariáni, stačí se podívat trochu víc do minulosti.

Houbový kuba

Prosté jídlo, které bylo a stále je spojované především se symbolikou Vánoc, může být opravdu dobrým a zdravým vegetariánským exkurzem do české kuchyně. Základní surovinou jsou, jak název napovídá, právě houby, proto je ideální, pokud máte vlastnoručně nasbírané nebo alespoň opravdu dobré kupované. Kromě hub budete potřebovat také kroupy, česnek, libovolný tuk a majoránku.

Recept na houbového kubu má každý vlastní, a pokud jste ho ještě nikdy nedělali, zkuste se zeptat rodičů či prarodičů, určitě zjistíte, že pro postup nemusíte chodit daleko, a navíc ho dostanete ještě s příběhem. U houbového kuby je důležité, aby nebyl vysušený, ale křupavý na povrchu a krémový uvnitř, proto si dejte záležet se zpracováním na pánvi a v troubě ho nenechávejte dlouho.

Kouzlo tohoto jídla tkví v jeho prostotě, pokud si ale chcete pohrát, doplnit ho můžete i nejrůznější zeleninou, která mu dodá osvěžující chuť i barvu.

Ovocné knedlíky

Ovocná sezóna se blíží vrcholu, což v české kuchyni znamená jediné: ovocné knedlíky! Geniální vegetariánské jídlo a záminka, proč si k obědu dát dezert. Základem je šťavnaté zralé ovoce – můžete začít červnovými jahodami, pokračovat meruňkami, borůvkami a na podzim ještě vyzkoušet švestky. Tvarohové těsto je úplně jednoduché, budete potřebovat jen dobrý měkký tvaroh, mouku, vejce, případně máslo a trochu trpělivosti při tvarování knedlíků.

U knedlíků nemusíte měnit jen náplň, ale i zdobení. K něčemu se hodí zakysaná smetana, někdo má rád opečenou strouhanku, švestky zase uvítají mák, zkrátka se nikdy nebudete nudit.

Fruit dumplings

Brambory na loupačku

Základem tradiční české kuchyně jsou jednoduchá a lehká jídla, důkazem je nejen houbový kuba, ale také brambory na loupačku. Ty jsou perfektním piknikovým letním obědem i večeří na terasu. Stačí koupit pěkné žluté rané brambory (nejlépe varný typ A), tvaroh, sýr typu feta nebo balkánský a natrhat svazek čerstvých bylinek. Na brambory na loupačku se nejlépe hodí pažitka, libeček, meduňka, petrželka a jakákoli další bylinka, kterou máte rádi. Uvařené, oloupané brambory stačí zalít směsí tvarohu, nasekaných bylinek, sýra a posypat jarní cibulkou.

Koprovka

I jídla, která se v restauracích častěji podávají s masem, se dají udělat chutně i bez něj. Koprovka je tím nejlepším důkazem. Jemná smetanová omáčka spolu s bramborem a vařeným nebo ztraceným vejcem nepostrádají nic ze své tradiční chuti ani vzhledu. Důležité je především nešetřit koprem a na závěr omáčku okyselit a osladit tak, aby byla její chuť vyvážená.

Česká kuchyně bez masa ale nekončí tímto výběrem. Stačí mít trochu představivosti a chuti vyzkoušet něco nového, a můžete si pochutnat na vegetariánské svíčkové i chlupatých knedlících s tofu špekem. Přejeme příjemné experimentování!

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata