Bezmasá jídla: Jak je na tom česká kuchyně?

Izabela Nováková, 27. 5. 2019
Czech meal Houbový kuba

Vegetariáni a vegani to ještě před pár lety v Česku neměli vůbec jednoduché. S globalizací, která se nevyhnula ani gastronomii si ale teď už mohou poměrně dobře vybírat, a to nejen z nových vegetariánských pokrmů, ale i z české klasiky. Co si dát v české kuchyni bez masa?

Když se řekne česká kuchyně, většina lidí si hned vybaví svíčkovou, knedlo vepřo zelo nebo guláš. Ve skutečnosti je naše kuchyně ale mnohem pestřejší, bezmasá jídla nejsou vůbec výjimkou a pochutnají si na ní tak i vegetariáni, stačí se podívat trochu víc do minulosti.

Houbový kuba

Prosté jídlo, které bylo a stále je spojované především se symbolikou Vánoc, může být opravdu dobrým a zdravým vegetariánským exkurzem do české kuchyně. Základní surovinou jsou, jak název napovídá, právě houby, proto je ideální, pokud máte vlastnoručně nasbírané nebo alespoň opravdu dobré kupované. Kromě hub budete potřebovat také kroupy, česnek, libovolný tuk a majoránku.

Recept na houbového kubu má každý vlastní, a pokud jste ho ještě nikdy nedělali, zkuste se zeptat rodičů či prarodičů, určitě zjistíte, že pro postup nemusíte chodit daleko, a navíc ho dostanete ještě s příběhem. U houbového kuby je důležité, aby nebyl vysušený, ale křupavý na povrchu a krémový uvnitř, proto si dejte záležet se zpracováním na pánvi a v troubě ho nenechávejte dlouho.

Kouzlo tohoto jídla tkví v jeho prostotě, pokud si ale chcete pohrát, doplnit ho můžete i nejrůznější zeleninou, která mu dodá osvěžující chuť i barvu.

Ovocné knedlíky

Ovocná sezóna se blíží vrcholu, což v české kuchyni znamená jediné: ovocné knedlíky! Geniální vegetariánské jídlo a záminka, proč si k obědu dát dezert. Základem je šťavnaté zralé ovoce – můžete začít červnovými jahodami, pokračovat meruňkami, borůvkami a na podzim ještě vyzkoušet švestky. Tvarohové těsto je úplně jednoduché, budete potřebovat jen dobrý měkký tvaroh, mouku, vejce, případně máslo a trochu trpělivosti při tvarování knedlíků.

U knedlíků nemusíte měnit jen náplň, ale i zdobení. K něčemu se hodí zakysaná smetana, někdo má rád opečenou strouhanku, švestky zase uvítají mák, zkrátka se nikdy nebudete nudit.

Fruit dumplings

Brambory na loupačku

Základem tradiční české kuchyně jsou jednoduchá a lehká jídla, důkazem je nejen houbový kuba, ale také brambory na loupačku. Ty jsou perfektním piknikovým letním obědem i večeří na terasu. Stačí koupit pěkné žluté rané brambory (nejlépe varný typ A), tvaroh, sýr typu feta nebo balkánský a natrhat svazek čerstvých bylinek. Na brambory na loupačku se nejlépe hodí pažitka, libeček, meduňka, petrželka a jakákoli další bylinka, kterou máte rádi. Uvařené, oloupané brambory stačí zalít směsí tvarohu, nasekaných bylinek, sýra a posypat jarní cibulkou.

Koprovka

I jídla, která se v restauracích častěji podávají s masem, se dají udělat chutně i bez něj. Koprovka je tím nejlepším důkazem. Jemná smetanová omáčka spolu s bramborem a vařeným nebo ztraceným vejcem nepostrádají nic ze své tradiční chuti ani vzhledu. Důležité je především nešetřit koprem a na závěr omáčku okyselit a osladit tak, aby byla její chuť vyvážená.

Česká kuchyně bez masa ale nekončí tímto výběrem. Stačí mít trochu představivosti a chuti vyzkoušet něco nového, a můžete si pochutnat na vegetariánské svíčkové i chlupatých knedlících s tofu špekem. Přejeme příjemné experimentování!

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata