Burgery, jak je neznáte

Markéta Mikšovská, 21. 6. 2019
Burgers

Burgery jsou skvělé hned z několika důvodů: zachrání vás vždy, když máte naspěch, jsou skvělým společenským jídlem, a především nikdy neomrzí, protože se dají do nekonečna obměňovat. Potřebujete inspiraci? Připravili jsme si pro vás dva recepty na jeden originální burger s masem a jeden vegetariánský.

Základní tipy pro přípravu dokonalého burgeru

  • U masového burgeru nikdy nešetřete na mase. Vybírejte kvalitní od řezníka, u kterého znáte složení, nikdy ne mražené.
  • Pokud možno, používejte domácí máslové briošky, upéct je není nic složitého, poradí vám i Google.
  • Cibulku uzemněte – nechte ji před plněním lehce zkaramelizovat na pánvi.
  • Nebojte se experimentovat a zkuste burger vždy doplnit o jednu netradiční ingredienci – například kimchi. Kyselé přísady jsou obecně skvělé pro oživení a vyvážení chutí.

Řepový burger s americkou majonézou chipotle

Suroviny na řepový burger:

  • 200 g uvařené, ale klidně i syrové oloupané červené řepy
  • 200 g fety
  • 3 jarní cibulky (nebo nadrobno nasekané klasické cibule)
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 2 velká, rozšlehaná vejce
  • 100 g strouhanky
  • sůl
  • pepř 
  • 2 lžíce zakysané smetany 
  • 1 lžička koření harrisa

Na dressing:

  • 3/4 hrnku kešu ořechů
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1-2 lžičky javorového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
  • 2-3 chipotle adobo papričky (plus 1 lžička adobo omáčky) (seženete ve specializovaných prodejnách i na internetu)
  • 1-2 lžíce avokádového či jiného neutrálního oleje
  • špetka uzené papriky

Postup:

Řepu nastrouhejte do mísy a přidejte všechny ostatní suroviny. Důkladně promíchejte a upravte konzistenci podle toho, jak budete burgery opékat – na pánvi a v troubě nemusí být tak pevné, na gril možná budete potřebovat přidat trochu více strouhanky.

Přípravu dressingu začněte namočením kešu ořechů do vroucí vody, nechte hodinu odstát. Poté přesuňte do výkonného mixéru, přidejte zbylé suroviny a rozmixujte na jemnou omáčku. Podle chuti dolaďte – pro větší pálivost přidejte papričky, pro jemnější a řidší konzistenci vodu a olej a tak dále.

Jakmile máte hotovou omáčku, nechte ji odstát a mezitím si opečte burgery a briošky. Plňte dle chuti, nezapomeňte na zeleninu, sýr, něco kyselejšího a ostřejšího, zalijte omáčkou, přiklopte a nechte si chutnat!

Masová klasika s kimchi

Suroviny:

  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 lžíce korejské chilli pasty gochujang (seženete ve specializovaných prodejnách)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 6 velkých briošek
  • 2 hrnky slitého kimchi
  • 4 hrnky salátových listů dle chuti
  • 6 čerstvých hovězích karbanátků

Postup:

Smíchejte majonézu s chilli pastou a nechte v chladu odstát. Mezitím na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a osmahněte na ní kimchi, aby lehce zhnědlo a zkřehlo a přesuňte do misky. Briošky rozpulte a z vnitřní strany opečte. Jakmile jsou křupavé, začněte s vrstvením!

Na burgeru si nejvíc pochutnáte, když ho budete sdílet s přáteli nebo širokou rodinou. Na stůk můžete rozmístit jednotlivé ingredience a nechat každého, ať si svůj burger naplní tak, jak chce. A pokud nestíháte, objednejte si burgery podle svého gusta na Dáme jídlo.

Čokoládový burger podle My Cooking Diary

Zní vám to jako ne úplně lákavá kombinace? Nenechte se oklamata zažitými stereotypy, jakmile jednou čokoládový burger vyzkoušíte, zamilujete si ho vy. Jedná se o skvělý a zábavný dezert na víkendovou grilovačku i dětskou party.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Exotická jídla, která se vám rozplynou na jazyku

Máte chuť na něco méně tradičního? Náš výběr 5 exotických jídel vás zaručeně uspokojí. Gastronomické hranice se smazávají a tak i u nás vznikají podniky, které nabízejí kuchyni nejrůznějších zemí světa a kde ochutnáte opravdu autentické místní jídlo. Co doporučujeme ochutnat, pokud jste to ještě neudělali?

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně na prvním místě. Polévky Pho jsou ikonou vietnamské kuchyně, proto v bistru opravdu dbají na kvalitu použitých surovin, zejména pak masa. Předním dodavatelem je Řeznictví a Uzenářství […]

Super pálivá jídla, která vás zahřejí v zimním období

S přicházející zimou a čím dál tím chladnějšími dny přicházejí také chutě na plnější a ostřejší pokrmy, které dodají energii čelit nevlídnému počasí a prohřejí zevnitř. Pálivé koření má kromě těchto funkcí navíc také příznivé zdravotní účinky, pro podzimní období plné nachlazení, je tak ideální. Které recepty jsou naše nejoblíbenější?

Nejoblíbenější témata