Burgery, jak je neznáte

Izabela Nováková, 21. 6. 2019
Burgers

Burgery jsou skvělé hned z několika důvodů: zachrání vás vždy, když máte naspěch, jsou skvělým společenským jídlem, a především nikdy neomrzí, protože se dají do nekonečna obměňovat. Potřebujete inspiraci? Připravili jsme si pro vás dva recepty na jeden originální burger s masem a jeden vegetariánský.

Naše burgerové recepty pro vás mohou být dobrým odrazovým můstkem pro zkoušení vlastních kombinací a postupů a v inspiraci, že ne vždy je maso nutnou součástí dobrého burgeru. Vyzkoušejte, jestli vám víc vyhovuje burger připravovaný na pánvi nebo burger z trouby a jestli máte raději majonézové dresinky nebo dresing na bázi zeleniny.

Základní tipy pro přípravu dokonalého burgeru

  • U masového burgeru nikdy nešetřete na mase. Vybírejte kvalitní od řezníka, u kterého znáte složení, nikdy ne mražené.
  • Pokud možno, používejte domácí máslové briošky, upéct je není nic složitého, poradí vám i Google.
  • Cibulku uzemněte – nechte ji před plněním lehce zkaramelizovat na pánvi.
  • Nebojte se experimentovat a zkuste burger vždy doplnit o jednu netradiční ingredienci – například kimchi. Kyselé přísady jsou obecně skvělé pro oživení a vyvážení chutí.

Řepový burger s americkou majonézou chipotle

Suroviny na řepový burger:

  • 200 g uvařené, ale klidně i syrové oloupané červené řepy
  • 200 g fety
  • 3 jarní cibulky (nebo nadrobno nasekané klasické cibule)
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 2 velká, rozšlehaná vejce
  • 100 g strouhanky
  • sůl
  • pepř 
  • 2 lžíce zakysané smetany 
  • 1 lžička koření harrisa

Na dressing:

  • 3/4 hrnku kešu ořechů
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1-2 lžičky javorového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
  • 2-3 chipotle adobo papričky (plus 1 lžička adobo omáčky) (seženete ve specializovaných prodejnách i na internetu)
  • 1-2 lžíce avokádového či jiného neutrálního oleje
  • špetka uzené papriky

Postup:

Řepu nastrouhejte do mísy a přidejte všechny ostatní suroviny. Důkladně promíchejte a upravte konzistenci podle toho, jak budete burgery opékat – na pánvi a v troubě nemusí být tak pevné, na gril možná budete potřebovat přidat trochu více strouhanky.

Přípravu dressingu začněte namočením kešu ořechů do vroucí vody, nechte hodinu odstát. Poté přesuňte do výkonného mixéru, přidejte zbylé suroviny a rozmixujte na jemnou omáčku. Podle chuti dolaďte – pro větší pálivost přidejte papričky, pro jemnější a řidší konzistenci vodu a olej a tak dále.

Jakmile máte hotovou omáčku, nechte ji odstát a mezitím si opečte burgery a briošky. Plňte dle chuti, nezapomeňte na zeleninu, sýr, něco kyselejšího a ostřejšího, zalijte omáčkou, přiklopte a nechte si chutnat!

Masová klasika s kimchi

Suroviny:

  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 lžíce korejské chilli pasty gochujang (seženete ve specializovaných prodejnách)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 6 velkých briošek
  • 2 hrnky slitého kimchi
  • 4 hrnky salátových listů dle chuti
  • 6 čerstvých hovězích karbanátků

Postup:

Smíchejte majonézu s chilli pastou a nechte v chladu odstát. Mezitím na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a osmahněte na ní kimchi, aby lehce zhnědlo a zkřehlo a přesuňte do misky. Briošky rozpulte a z vnitřní strany opečte. Jakmile jsou křupavé, začněte s vrstvením!

Čokoládový burger podle My Cooking Diary

Zní vám to jako ne úplně lákavá kombinace? Nenechte se oklamata zažitými stereotypy, jakmile jednou čokoládový burger vyzkoušíte, zamilujete si ho vy. Jedná se o skvělý a zábavný dezert na víkendovou grilovačku i dětskou party.

Jak jíst burger?

Může se to zdát jako banální otázka, je na ní ale celá řada odpovědí. Jedno je ale jisté – burger se jí zásadně rukama. Proto si jeho přípravu a konzumaci nechte na party, večeři s přáteli nebo rodinné setkání, spíše než na pracovní oběd.

Co k burgeru? Klasikou jsou bramborové hranolky nebo americké brambory. Pokud chcete jídlo odlehčit, připravte k němu zeleninový salát. Originální variantou přílohy jsou batátové, mrkvové či celerové hranolky nebo chipsy z kadeřávku a řepy.

Jídlo by i v tomto případě mělo být vyvážené, proto u masové či sýrové (a tedy tučnější) varianty volíme spíš lehčí přílohu, zatímco naopak k lehčímu burgeru to můžou být klidně americké brambory či hranolky. Kromě přílohy můžete jídlo oživit také o pickles nebo kimchi, zkrátka nějakou variantou nakládané zeleniny, která pokrmu dodá ten správný říz.

Na burgeru si nejvíc pochutnáte, když ho budete sdílet s přáteli nebo širokou rodinou. Na stůl můžete rozmístit jednotlivé ingredience a nechat každého, ať si svůj burger naplní tak, jak chce. A pokud nestíháte, objednejte si burgery podle svého gusta na Dáme jídlo.

Podobné

Všechny

Nejoblíbenější témata