Chcete oslnit? Připravte netradiční jídlo na party

Izabela Nováková, 15. 5. 2020
Letní závitky

Chystáte oslavu narozenin nebo chcete jen strávit příjemný večer s přáteli? České chlebíčky jsou sice sázkou na jistotu, my jsme pro vás ale tentokrát připravili netradiční chuťovky z celého světa, které z vás udělají hvězdu nejen na večírku.

Svěží letní závitky s arašídovou omáčkou

Pestrobarevné letní závitky na sebe strhnou pozornost na každé party. Můžete je připravit na desítky způsobů, hravě tak vyhovíte mlsným jazýčkům vegetariánů i milovníků masa. Podávejte je rozkrojené napůl a zdobené spoustou čerstvého koriandru a sezamových semínek.

Suroviny na závitky:

  • 10 ks kulatých rýžových papírů,
  • 200 g vařených loupaných krevet,
  • 1 okurka,
  • 1 mrkev,
  • 150 g tenkých rýžových nudlí,
  • ¼ hlávky červeného zelí,
  • 1 avokádo,
  • římský salát, 
  • sezamový olej,
  • 2 hrsti mungo klíčků,
  • sůl,
  • růžový pepř,
  • sezamová semínka,
  • hrst koriandru.

Tip: Pokud chcete, aby závitky byly sytější, přidejte do nich tempeh. 

Ingredience na dip: 

  • 60 g arašídového másla,
  • 1 lžíce hoisin omáčky,
  • 2 lžičky sojové omáčky,
  • 1 lžička srirachi,
  • 1 stroužek utřeného česneku,
  • 2 lžíce horké vody,
  • drcené arašídy a růžový pepř na ozdobu.

Jak na to: 

Všechnu zeleninu nakrájejte na nudličky. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu, sceďte a pokrájejte na menší kousky. 

Připravte si rýžový papír. Do velké mísy nalijte teplou vodu a rýžový papír do ní po jednom namáčejte, zpravidla stačí 1520 vteřin. Namočené plátky pak dejte stranou na velký talíř a zakápněte je sezamovým olejem, aby se vám neslepily.

Na pracovní plochu si rozložte rýžový papír a doprostřed vyskládejte do dlouhé hromádky všechny ingredience. Spodní okraj papíru přeložte přes náplň, poté papír přehněte zprava i zleva, pevně uchopte a pomalu srolujte.

Příprava dipu je snadná, jednoduše v misce rozmíchejte všechny ingredience kromě vody. Tu přidávejte po troškách, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Směs přelijte do menší misky, ozdobte sezamovými semínky, růžovým pepřem a koriandrem.

Krevety po thajsku

Krevety po thajsku

Krevety na večírku miluje zkrátka každý. Jejich příprava přitom není složitá. Nezabere vám ani půl hodiny. Pohrát si ale můžete se způsobem jejich servírování. Napíchejte je na špejle, naaranžujte do originálních kalíšků nebo je položte na plátek opečené bagetky.

Ingredience:

  • 600 g tygřích předvařených krevet,
  • 1 chilli paprička,
  • 2 lžičky rybí omáčky,
  • 2 stroužky utřeného česneku,
  • 2 lžičky mletého zázvoru,
  • hladkolistá petržel nebo koriandr,
  • sůl.

Postup:

Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte nadrobno. Přidejte rybí omáčku, mletý zázvor, česnek a sůl. Vše promíchejte a dejte stranou. Očištěné krevety (ocásek ponechte) dejte do misky, zalijte je marinádou a nechte je v lednici odpočívat alespoň 15 minut. 

Rozpalte si grilovací pánev s kapkou olivového oleje a krevety opékejte nejdéle 1 minutu z každé strany. Servírujte je na špejli nebo v malých miskách s ubrouskem a zdobené bylinkami.

Netradiční jednohubky

Stačí smíchat pár přísad, do mísy nasypat tortillové chipsy, nakrájet zeleninu a máte občerstvení hotové v cukuletu! Když dipů připravíte více, budete mít jistotu, že si každý přijde na své.

Lilkový dip

Nejrůznější pomazánky z pečeného lilku se dělají od břehů Středozemního moře až po Arménii, kde se lilkovému dipu dokonce přezdívá falešný kaviár.

Suroviny: 

  • 4 velké lilky,
  • 2 lžíce řeckého jogurtu,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • sůl,
  • svazek koriandru,
  • 1 stroužek utřeného česneku,
  • limetka.

Lilky opláchněte, propíchejte vidličkou a pečte zhruba hodinu v předehřáté troubě na 230 °C. Průběžně je otáčejte, aby se vám nespálily. Jakmile je vyndáte z trouby, schovejte je do mikrotenového sáčku a nechte zchladnout. 

Lilky pak oloupejte, dužinu nechte okapat a dejte do velké mísy. Přidejte jogurt, olivový olej koriandr, česnek, limetkovou šťávu a vše rozmačkejte vidličkou. Lilkový dip nejlépe chutná s nachos nebo rozpečeným pita chlebem. 

Sýrový dip

Sýrový dip báječně ladí se zeleninou, masem i nachos.

Suroviny:

  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 100 ml mléka,
  • 250 g nastrouhaného chedaru,
  • jalapeňos na ozdobu.

Postup: 

V menším hrnci nechte rozpustit máslo, poprašte ho moukou a minutu míchejte. Jakmile jíška zpění, přidejte mléko a vařte do zhoustnutí. Nakonec vsypte strouhaný čedar a míchejte, dokud se nerozpustí. Osolte podle chuti a podávejte zdobené jalapeňos. 

Bylinkový dip s fetou

Svěží chuť bylinek a krémová konzistence fety je dokonalou kombinací ke všem druhům zeleniny. 

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 100 g rozdrobené fety,
  • hrst bylinek (hladkolistá petržel, kopr a máta),
  • sůl a pepř.

Postup:

Všechny ingredience stačí jen rozmixovat do hladka a můžete servírovat. Pokud je dip příliš hustý, přidejte do něj lžíci vody.

Vanilkový cosmopolitan

Vanilkový Cosmopolitan

Ikonický koktejl se ve vašem podání stane zlatým hřebem večírku. 

Ingredience na 1 koktejl:

  • 40 ml vanilkové vody,
  • 40 ml cointreau,
  • 20 ml malinového džusu,
  • limetková šťáva,
  • ledová tříšť,
  • limetka na ozdobu.

Postup:

Všechny ingredience protřepejte s ledovou tříštím v šejkru, nalijte do sklenice a ozdobte plátkem limetky. 

Uspořádali jste večírek s přáteli na rychlo? Neplánované věci bývají ty nejlepší. Neplýtvejte ale časem v kuchyni a nechte si dovézt skvělé občerstvení ze všech koutů světa na Dáme jídlo.

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Nejoblíbenější témata