Chystáte doma párty? Připravte ji tak, abyste si ji užili i vy sami

Markéta Mikšovská, 8. 7. 2019
Party

Nejlepší občerstvení na party? Takové, které chutná všem, které usměrní alkohol a které není nezdravé. Poradíme vám, jak jej nakombinovat, jak zvládnout jeho přípravu i tipy na to, co připravit.

Nezanevřete na přípravu

Ať už se k vám chystají nejbližší přátelé nebo velká skupina, kde budou i lidé, které neznáte, nepodceňte přípravu. Ušetříte si tak stres, čas i případné trapné situace.a prostoje. Ověřte si, kolik lidí přesně přijde a i tak mějte vždy od všeho o trochu navíc. Zajistěte dostatek prostoru – není nic nepříjemnějšího, než když musí hosté sedět zády k úzkému prostoru, kde každou chvíli někdo prochází. Přesuňte stůl či pohovku, pokud je to potřeba, a připravte dostatek míst na sezení, nespoléhejte na to, že se hosté prostřídají a budou různě postávat.

Jakmile budete mít naplánováno, co budete pít, obstarejte správné skleničky a v dostatečném počtu. To nemusí znamenat, že poběžíte do obchodu nakoupit 4 sady sklenic na jiné typy nápojů, bohatě postačí, když budete mít jeden typ sklenic na víno, jeden na koktejly a jeden na vodu. A pokud vám nějaký chybí, zkuste si ho pro tuto příležitost nejprve půjčit například u sousedky.

Švédský stůl pro každého

Jak to udělat, abyste vyhověli chuťovým preferencím všech hostů? Vytvořte švédský stůl. Vám to usnadní práci a každý z hostů si najde to své. Jídlo rozmístěte na tácy a do mís, část můžete dát na jídelní stůl a část – například sladké – na konferenční stůl v obývacím pokoji. Přirozeně tak podpoříte přesun hostů a nestrávíte celé dopoledne nebo večer na jednom místě.

Co připravit?

Hlavní chod

Lepší než chlebíčky, které se jí bez ustání, ale nikdy příliš nezasytí a nejsou nijak nutričně bohaté, jsou různé saláty, masa a přílohy naservírované zvlášť tak, aby si každý mohl nakombinovat, na co má chuť, a vytvořil si plnohodnotné jídlo.

Tip na salát: Bramborový s bylinkovou omáčkou

Odlehčená alternativa vánočního bramborového salátu je na party jako stvořená – hodí se totiž jako příloha k masu i grilované zelenině, ale je chutná i jen tak samotná.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg brambor
  • 2 kelímky zakysané smetany (tip: použijte lehkou zakysanou smetanu)
  • Misku čerstvých bylinek (nejlépe pažitky, koriandru, petržele, libečku, bazalky, ale přidat můžete i jakékoli další, které máte k dispozici)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Pokrájejte je na větší kostičky a vsypte do mísy. Zakysanou smetanu smíchejte se všemi bylinkami, citronovou šťávou, hořčicí, pepřem a solí. Směs přidejte k bramborám, promíchejte a ozdobte zbylými lístky bylinek.

Dezert

Kromě hlavního chodu byste neměli zapomenout na sladké, na které začnou mít všichni postupně po hlavním jídle chuť. Než složitě porcovat dort a dělat si starosti s tím, aby se nerozpadal a aby byly všechny kousky stejné, je lepší připravit dezert rovnou naporcovaný. Ideální jsou muffiny nebo dezerty do skleniček jako je tiramisu, panna cotta nebo chia puding. kromě toho, že tyto sladké tečky skvěle chutnají, také pěkně vypadají a jejich příprava nezabere mnoho času.

Tip na dezert: Čokoládové muffiny s krémovo-ovocnou náplní

Muffiny

Suroviny:

  • 4 vejce
  • ¼ hrnku mléka
  • ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku másla
  • 70 g rozpuštěné čokolády na vaření
  • 1 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžíce kvalitního kakaa na vaření
  • 1 lžička prášku na pečení
  • 250 g krémového sýra (typu Philadelphia)
  • Vanilkový lusk
  • Kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g zavařeniny z lesního ovoce dle chuti

V míse smíchejte 3 vejce, mléko, cukr, máslo a rozpuštěnou čokoládu. Přidejte kakao, mouku a pečící prášek a dobře promíchejte.

V menší míse smíchejte sýr s jedním vejcem, cukrem, kukuřičným škrobem, citronovou kůrou a zrníčky z vanilkového lusku.

Formičky na muffiny naplňte do poloviny čokoládovým těstem, v každé vytvořte lžící důlek a ten naplňte krémovou náplní. Na ni poklaďte ovocnou část a zalijte zbytkem těsta.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 15 minut, dokud vršek muffinů není popraskaný.

Užijte si to!

Důležitá rada na závěr: Nepřežeňte to s přípravami a party si užijte i vy sami. Nestresujte se detaily a nenaložte si všechno jen na sebe. Zapojit do příprav můžete ostatně i hosty, společně můžete uvařit část občerstvení na party nebo upéct muffiny.Pokud nemáte čas připravit hlavní chod, nechte si ho v klidu dovézt a zaměřte se na výběr drinků a přípravu originálních jednohubek.

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata