Co k večeři? Jednoduchá jídla na každý všední den

Markéta Mikšovská, 18. 11. 2019
Man cutting vegetables

Jíte každý večer to samé? I když je internet plný receptů a tipů, inspirace na všednodenní jednoduchá jídla není nikdy dost. Sestavili jsme pro vás jídelníček večeří na každý všední den, který oceníte zejména pro svou jednoduchost a chutnost zároveň.

Čočka na kyselo

Nezapomněli jste na ni? Pro mnohé proklínané jídlo ze školní jídelny se může s věkem stát oblíbenou jednoduchou večeří. Stačí ji doplnit čerstvými bylinkami, zeleninou, kváskovým chlebem či vejcem a kyselou okurkou a zdravá a sytá večeře je na světě.

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla ghí
  • 250 g čočky
  • 1 mrkev
  • Bylinky (saturejka, tymián, bobkový list, …)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce bílého octa
  • Kyselé okurky
  • Vejce či krajíc chleba

Postup:

Jediné, na co je třeba u klasické zelené čočky myslet dopředu, je její namočení. Stačí ji ráno před odchodem do práce namočit do vlažné vody se lžičkou jedlé sody a díky tomu budete mít večer čočku na kyselo připravenou raz dva.

Večer čočku slijte a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte k varu a přidejte bylinky. Namočená čočka se vaří zhruba 35 minut. Jakmile se čočka blíží ke konci varu, osmahněte na pánvi na másle nakrájenou cibuli a přidejte lžíci mouky. Několikrát promíchejte, aby se mouka také opekla a přidejte nakrájenou mrkev. Mezitím slijte uvařenou čočku, ale vývar zachyťte – budete potřebovat zhruba 1 hrnek. Půlku hrnku přilijte k osmahnuté cibuli s moukou a rychle rozmíchejte. Přilijte zbytek vývaru, promíchejte a snižte plamen. Nechte jíšku s mrkví probublávat a postupně houstnout a mezitím si rozpalte máslo na menší pánvi a vsypte cibuli pokrájenou na větší kousky. Střídavě obě pánve promíchávejte. Jakmile se vám zdá jíška hustá tak akorát (trvá to zhruba 10 minut), přidejte do ní ocet podle chuti a dosolte. Následně přisypte čočku, promíchejte a nechte čočku prohřát. Cibule by mezitím měla zkaramelizovat.

Čočku na kyselo servírujte posypanou opečenou cibulí, s kyselou okurkou, vejcem, kváskovým chlebem či párky.

New Year's lentils with fried egg

Pohanka se zeleninou

Pokud máte za sebou špatný den, barevná pohanka se zeleninou je jasná volba. Jedná se o příjemné lehké, ale zato syté a vitamíny nabité jídlo.

Suroviny:

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 jarní cibulka
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší cuketa
  • ½ plechovky sterilované kukuřice
  • 1 předvařená řepa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný parmazán

Postup:

Pohanku zalijte vroucí vodou a nechte hodinu odstát. Mezitím si připravte zeleninu: nakrájejte mrkev na menší kousky, stejně tak cibuli a řepu. Zvlášť do misky si připravte pokrájenou jarní cibulku.

Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a přidejte pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte mrkev a nechte 5 minut opéct. Pak přisypte cuketu, tymián, přikryjte poklicí a nechte dusit, dokud zelenina nezměkne, zhruba 10 minut.

Jakmile je zelenina akorát měkká, přidejte řepu, kukuřici a světlou část jarní cibulky. Promíchejte a přidejte scezenou pohanku. Osolte, opepřete přidejte citronovou šťávu a nechte podusit dalších 5 minut. Podávejte posypané strouhaným sýrem.

Salát s černou čočkou a medovo-hořčičnou zálivkou

Černá čočka si pomalu nachází cestu i do českých jídelníčků. Skvěle se vyjímá především v indické kuchyni, dobré jídlo ale vykouzlí i z obyčejného salátu.

Suroviny:

  • ¼ hlávky salátu
  • 2 hrsti čerstvých špenátových listů
  • 1 červená cibule
  • ½ hrnku černé čočky
  • ⅙ hlávky červeného zelí
  • 1 balení sýru feta

Na zálivku:

  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička pasty tahini
  • sůl a pepř

Postup:

Černou čočku uvařte podle návodu na obalu. Cibuli mezitím nakrájejte na větší kousky a vsypte do větší salátové mísy. Ve sklenici smíchejte suroviny na zálivku: olej, ocet, hořčici, tahini a směs osolte a opepřete podle chuti. Zálivkou zalijte cibuli v míse, aby se zjemnila.

Poté do mísy natrhete salátové i špenátové listy, nahrubo nastrouhejte červené zelí a nakonec přidejte scezenou čočku a posypte fetou. Salát promíchejte se zálivkou až těsně před podáváním.

Slaná ovesná kaše s hráškem

Ovesnou kaši pravděpodobně znáte ve sladké verzi, nejčastěji ke snídani. Jakmile ale jednou vyzkoušíte tu slanou, nebudete chtít přestat!

Suroviny:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 a půl hrnku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 menší cibule
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • 1 balení mraženého hrášku, povoleného
  • 1 vejce
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

V kastrolu rozehřejte kokosový olej a vsypte do něj pokrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidejte ovesné vločky, promíchejte a přilijte zeleninový vývar. Polovinu hrášku vsypte do mixéru s kokosovým mlékem a rozmixujte, směs osolte a opepřete a přidejte do kastrolu k ovesným vločkám. Ovesnou kaši průběžně míchejte do zhoustnutí, trvá to zhruba 5 minut. Až se budete blížit cíli, vsypte do kaše zbytek nerozmixovaného hrášku a polovinu nastrouhaného parmazánu, opepřete a pokud vám bude směs připadat málo slaná, ještě dosolte.Nechte kaši už jen krátce prohřát a mezitím si vedle na pánvi připravte sázené vejce. Hráškovou kaši servírujte posypanou zbytkem parmazánu s vejcem.

Ricottové noky s citronovou zálivkou a opečenou šalvějí

Domácím nokům nesahají ty kupované ani po kolena. A co teprve domácí ricottové noky. Jsou lehčí a hotové za 5 minut, takže páteční večeře je jasná.

Suroviny:

  • 1 balení ricotty
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 70 g parmazánu
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 6 lžic másla
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Hrst šalvějových lístků

Postup:

RIcottu smíchejte v míse se žloutkem, 50 gramy nastrouhaného parmazánu, moukou a solí. Vypracujte hladké těsto, ze kterého odebírejte menší kousky a tvarujte válečky, do každého válečku můžete obtisknout vidličku, aby noky získaly ten správný tvar a rýhování. Přiveďte k varu vodu v hrnci a noky v ní povařte zhruba 2 minuty, než vyplavou na povrch.

Mezitím smíchejte 4 lžíce másla s citronovou kůrou a šťávou, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalvěj dokřupava. Noky servírujte zalité citronovou zálivkou a posypané opečenou šalvějí a zbytkem nastrouhaného parmezánu.

Vracíte se z práce pozdě a nemáte už energii opravdu na žádné vaření? Nechte si uvařit od Dáme jídlo. Vyberte si zdravou večeři nebo pořádné menu i s dezertem.

Podobné tipy

Všechny tipy

7 důvodů, proč si užít Happy Meal, i když vám už není sedm

Happy Meal. Šťastné jídlo. Oběd, večeře, sváča s odměnou. My odrostlí školním lavicím na něj často nahlížíme jako na něco zapovězeného a nás už nehodného. Chyba lávky. Důvodů, proč si ho občas dopřát, je pořád víc než dost. Čtěte!  1. Nejen u dárků pod stromečkem platí, že půlka radosti je v rozbalování. Obsah není důležitý. Tajemství, napětí a překvapení ano. […]

Tradiční chody jako bezmasá jídla. Jak na vegetariánskou svíčkovou nebo “kuře” na paprice?

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

Nejoblíbenější témata