Co k večeři? Jednoduchá jídla na každý všední den

Izabela Nováková, 18. 11. 2019
Man cutting vegetables

Jíte každý večer to samé? I když je internet plný receptů a tipů, inspirace na rychlé a jednoduché večeře není nikdy dost. Sestavili jsme pro vás jídelníček večeří na každý všední den, který oceníte zejména pro svou jednoduchost a chutnost zároveň. Teď už vás otázka „co na večeři“ nepřekvapí.

Levná a rychlá večeře? Čočka na kyselo

Nezapomněli jste na ni? Pro mnohé proklínané jídlo ze školní jídelny se může s věkem stát oblíbenou jednoduchou večeří. Stačí ji uvařit tzv. „na husto“, doplnit čerstvými bylinkami, zeleninou, kváskovým chlebem či vejcem a kyselou okurkou a zdravá a sytá večeře je na světě.

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla ghí
  • 250 g čočky
  • 1 mrkev
  • Bylinky (saturejka, tymián, bobkový list, …)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce bílého octa
  • Kyselé okurky
  • Vejce či krajíc chleba

Postup:

Jediné, na co je třeba u klasické zelené čočky myslet dopředu, je její namočení. Stačí ji ráno před odchodem do práce namočit do vlažné vody se lžičkou jedlé sody a díky tomu budete mít večer čočku na kyselo připravenou raz dva.

Večer čočku slijte a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte k varu a přidejte bylinky. Namočená čočka se vaří zhruba 35 minut. Jakmile se čočka blíží ke konci varu, osmahněte na pánvi na másle nakrájenou cibuli a přidejte lžíci mouky. Několikrát promíchejte, aby se mouka také opekla a přidejte nakrájenou mrkev. Mezitím slijte uvařenou čočku, ale vývar zachyťte – budete potřebovat zhruba 1 hrnek. Půlku hrnku přilijte k osmahnuté cibuli s moukou a rychle rozmíchejte. Přilijte zbytek vývaru, promíchejte a snižte plamen. Nechte jíšku s mrkví probublávat a postupně houstnout a mezitím si rozpalte máslo na menší pánvi a vsypte cibuli pokrájenou na větší kousky. Střídavě obě pánve promíchávejte. Jakmile se vám zdá jíška hustá tak akorát (trvá to zhruba 10 minut), přidejte do ní ocet podle chuti a dosolte. Následně přisypte čočku, promíchejte a nechte čočku prohřát. Cibule by mezitím měla zkaramelizovat.

Čočku na kyselo servírujte posypanou opečenou cibulí, s kyselou okurkou, vejcem, kváskovým chlebem či párky.

New Year's lentils with fried egg

V jednoduchosti je krása: Pohanka se zeleninou

Pokud máte za sebou špatný den, barevná pohanka se zeleninou je jasná volba. Jedná se o příjemné lehké, ale zato syté a vitamíny nabité jídlo.

Suroviny:

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 jarní cibulka
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší cuketa
  • ½ plechovky sterilované kukuřice
  • 1 předvařená řepa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný parmazán

Postup:

Pohanku zalijte vroucí vodou a nechte hodinu odstát. Mezitím si připravte zeleninu: nakrájejte mrkev na menší kousky, stejně tak cibuli a řepu. Zvlášť do misky si připravte pokrájenou jarní cibulku.

Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a přidejte pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte mrkev a nechte 5 minut opéct. Pak přisypte cuketu, tymián, přikryjte poklicí a nechte dusit, dokud zelenina nezměkne, zhruba 10 minut.

Jakmile je zelenina akorát měkká, přidejte řepu, kukuřici a světlou část jarní cibulky. Promíchejte a přidejte scezenou pohanku. Osolte, opepřete přidejte citronovou šťávu a nechte podusit dalších 5 minut. Podávejte posypané strouhaným sýrem.

Vitamíny v zimě? Salát s černou čočkou a medovo-hořčičnou zálivkou

Černá čočka si pomalu nachází cestu i do českých jídelníčků. Skvěle se vyjímá především v indické kuchyni, dobré jídlo ale vykouzlí i z obyčejného salátu.

Suroviny:

  • ¼ hlávky salátu
  • 2 hrsti čerstvých špenátových listů
  • 1 červená cibule
  • ½ hrnku černé čočky
  • ⅙ hlávky červeného zelí
  • 1 balení sýru feta

Na zálivku:

  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička pasty tahini
  • sůl a pepř

Postup:

Černou čočku uvařte podle návodu na obalu. Cibuli mezitím nakrájejte na větší kousky a vsypte do větší salátové mísy. Ve sklenici smíchejte suroviny na zálivku: olej, ocet, hořčici, tahini a směs osolte a opepřete podle chuti. Zálivkou zalijte cibuli v míse, aby se zjemnila.

Poté do mísy natrhete salátové i špenátové listy, nahrubo nastrouhejte červené zelí a nakonec přidejte scezenou čočku a posypte fetou. Salát promíchejte se zálivkou až těsně před podáváním.

Netradiční levná večeře: Slaná ovesná kaše s hráškem

Ovesnou kaši pravděpodobně znáte ve sladké verzi, nejčastěji ke snídani. Jakmile ale jednou vyzkoušíte tu slanou k rychlé večeři, nebudete chtít přestat!

Suroviny:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 a půl hrnku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 menší cibule
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • 1 balení mraženého hrášku, povoleného
  • 1 vejce
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

V kastrolu rozehřejte kokosový olej a vsypte do něj pokrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidejte ovesné vločky, promíchejte a přilijte zeleninový vývar. Polovinu hrášku vsypte do mixéru s kokosovým mlékem a rozmixujte, směs osolte a opepřete a přidejte do kastrolu k ovesným vločkám. Ovesnou kaši průběžně míchejte do zhoustnutí, trvá to zhruba 5 minut. Až se budete blížit cíli, vsypte do kaše zbytek nerozmixovaného hrášku a polovinu nastrouhaného parmazánu, opepřete a pokud vám bude směs připadat málo slaná, ještě dosolte.Nechte kaši už jen krátce prohřát a mezitím si vedle na pánvi připravte sázené vejce. Hráškovou kaši servírujte posypanou zbytkem parmazánu s vejcem.

Večerní nakopnutí: Ricottové noky s citronovou zálivkou a opečenou šalvějí

Domácím nokům nesahají ty kupované ani po kolena. A co teprve domácí ricottové noky. Jsou lehčí a hotové za 5 minut, takže páteční večeře je jasná.

Suroviny:

  • 1 balení ricotty
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 70 g parmazánu
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 6 lžic másla
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Hrst šalvějových lístků

Postup:

RIcottu smíchejte v míse se žloutkem, 50 gramy nastrouhaného parmazánu, moukou a solí. Vypracujte hladké těsto, ze kterého odebírejte menší kousky a tvarujte válečky, do každého válečku můžete obtisknout vidličku, aby noky získaly ten správný tvar a rýhování. Přiveďte k varu vodu v hrnci a noky v ní povařte zhruba 2 minuty, než vyplavou na povrch.

Mezitím smíchejte 4 lžíce másla s citronovou kůrou a šťávou, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalvěj dokřupava. Noky servírujte zalité citronovou zálivkou a posypané opečenou šalvějí a zbytkem nastrouhaného parmezánu.

Vracíte se z práce pozdě a nemáte už energii opravdu na žádné vaření? Nechte si uvařit od Dáme jídlo. Vyberte si zdravou večeři nebo pořádné menu i s dezertem a levnou večeři budete mít na stole rychle a především bez práce.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata