Cukr – ano nebo ne? Udělejte si v tom jasno

Markéta Mikšovská, 12. 10. 2019

Cukr se stal hlavním viníkem nejrůznějších zdravotních problémů od obezity až po Alzheimerovu nemoc. Mnoho lidí tak od něj upouští – snižuje jeho příjem nebo ho z jídelníčku vyřazuje úplně. Co říkají odborníci a jaký je správný přístup k sacharidům?

Cukry neboli sacharidy patří do skupiny tzv. makroživin, což znamená, že jsou pro správné fungování lidského organismu nezbytné. Zejména proto, že dokážou zajistit rychlou energii. Důležité je ale naučit se rozlišovat tzv. komplexní a jednoduché sacharidy. Především ty jednoduché mohou za současnou démonizaci cukru jako takového, protože jejich konzumace se v důsledku marketingu potravinových gigantů vymkla z ruky.

Komplexní sacharidy jsou ve zkratce obsažené v nejrůznějších přílohách jako brambory, těstoviny, rýže či vločky a v luštěninách. Patří mezi ně glykogen, vláknina i škrob, což jsou látky, které našemu tělu v mnoha ohledech pomáhají.

Mezi jednoduché sacharidy patří veškeré sladké pochutiny z obchodů, ale i mléčné výrobky a především ovoce. Tělo je vstřebává mnohem rychleji než ty komplexní, proto se po jejich konzumaci také může za kratší dobu objevit opět chuť “na něco”.

Už jen z těchto informací vyplývá, že úplné vyhýbání se cukru, které doporučuje nejedna současná moderní dieta, není vhodné. Tělo zejména bez komplexních sacharidů přijde o část energie, což má za následek větší únavu, horší soustředění, ale i zažívací poruchy jako je zácpa v důsledku nedostatku vlákniny. Ani jednoduché cukry ale nejsou v malé míře škodlivé, naopak se hodí, pokud potřebujete “nakopnout” při sportovním výkonu nebo při soustředěné práci. 

Se sacharidy je to tedy podobné jako se všemi dalšími složkami naší stravy. Je důležité sledovat složení potravin a řídit se selským rozumem – tam, kde by měly převažovat komplexní sacharidy, by také měly ve složení být především ty. Vždy zbystřete, pokud je v něm vyšší množství jednoduchých cukrů v podobě glukózy, fruktózy, sacharózy nebo maltózy, protože se pravděpodobně jedná o uměle doslazovaný produkt, který seženete i v jeho přirozenější variantě. Typickým příkladem jsou ovocné jogurty, které obsahují minimum ovocné složky, ale chuť doženou spoustou cukru. Vždy uděláte lépe, pokud sáhnete po bílém jogurtu, do kterého si doma můžete hodit pár kousků čerstvého ovoce nebo ovocného pyré.

Sirupy a med: jednoduché řešení?

Do popředí se v rámci vlny omezování cukrů dostaly hlavně náhražky v podobě nejrůznějších sirupů. Ať už se ale jedná o javorový, datlový, švestkový, rýžový či jakýkoli jiný produkt, všechny obsahují stejně jednoduchých sacharidů jako klasický cukr, s výhodou menšího množství dalších minerálních látek. Výjimkou je pouze čekankový sirup, v němž převládá nad sacharidy vláknina. Nenechte se tedy unést bohatou nabídkou všemožných přírodních sladidel a medů a zacházejte s nimi stejně jako s cukrem – tedy velmi přiměřeně.

Zdravý člověk se nemusí a ani by se neměl vzdávat sacharidů, bezesporu je ale vhodné omezit příjem všech kupovaných sladkostí a doslazovaných výrobků a zaměřit se na pestrý a vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatek komplexních sacharidů. Nejen, že se vám tak nebude přebytečný cukr usazovat ve formě tuku v těle, ale zbavíte se tak i nekontrolovaných chutí na sladké, aniž byste se ve své stravě museli zásadně omezovat. S klidem v duši si pak můžete jednou za čas objednat kvalitní jídlo nebo něco na zub.

Podobné tipy

Všechny tipy

Valentýnské potěšení

Už se to blíží, svátek všech zamilovaných, neboli svatý Valentýn, který každoročně připadá na 14. února. Nejen ve světě, ale i u nás se stal oblíbenou tradicí, při které si zamilovaní předávají drobné dárky a oslavují svou lásku. Víte ale, kdo za vznikem tohoto dne stojí a proč se slaví? Valentýn byl podle historiků biskupem ve starém Římě,  který žil ve […]

Dobře jíst, milovat a dlouho žít

Modrá zóna znamená pro mnoho lidí především problémy s parkováním. Zároveň jde ale o označení míst na Zemi, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. Dvě leží ve středomoří, další bychom našli například na Okinawě. Co mají společného, jak přesně tam lidé žijí a mohli bychom se od nich něco naučit? Přečtěte si víc! Dvě z hlavních modrých zón, rájů […]

5 překvapivě zdravých a překvapivě nezdravých jídel

Popcorn, čokoláda, buráky, snídaňové křupavé vločky, pečená kachna. Zkuste si tipnout, co je pro vás nejhorší. Správně. Jsou to ty vločky. Podobných překvapení vás může v dnešním světě čekat o mnoho víc. A proto vám přinášíme malý seznam těch nejzákeřnějších. Čtěte!   Nový rok na krku a povánoční kila se ne a ne vypařit. Leden bývá časem drastických diet, velkých […]

Nejoblíbenější témata