Dobře jíst, milovat a dlouho žít

Martin z Bubble, 5. 2. 2020

Modrá zóna znamená pro mnoho lidí především problémy s parkováním. Zároveň jde ale o označení míst na Zemi, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. Dvě leží ve středomoří, další bychom našli například na Okinawě. Co mají společného, jak přesně tam lidé žijí a mohli bychom se od nich něco naučit? Přečtěte si víc!

Dvě z hlavních modrých zón, rájů pozemské dlouhověkosti, kde se i muži nezřídka dožívají stovky, leží relativně blízko. Pro ty, kdo čekali jednoduchý recept na nesmrtelnost, máme ale špatnou zprávu.

Společným jmenovatelem všech oblastí je kromě specifické diety také zdravý životní styl, spojený s každodenní fyzickou námahou. Žádná vysoká zátěž, prostě jen poctivá práce. Chcete-li být zdraví, musíte se zkrátka hýbat. Zbytek, jak už to bývá, závisí na zdravém povětří, ale hlavně na jídle. 

Sardinie: Jasné barvy středomoří

Nám nejbližší modrá oblast se nachází v jihozápadní oblasti Sardinie. Ačkoliv je celý italský region omývaný teplými mořskými vodami proslulý svým olivovým olejem, ve vesnicích regionu Ogliastra se ke smažení používá jen velmi zřídka. Hlavní složku zdejšího jídelníčku překvapivě tvoří sacharidy, ovšem komplexní, dostatek vlákniny a jen malé procento masa, a to ještě původem z moře. 

Nejčastěji využívané plodiny jsou lokálního charakteru a podstatné procento z nich tvoří košťálová zelenina, jako zelí, kedlubny, růžičková kapusta nebo brokolice, doplněna luštěninami, rajčaty, fenyklem, domácím celozrnným pečivem a pochopitelně ručně dělanou pastou. Typickým každodenním pokrmem je zdejší varianta italské polévky minestrone. Vzhledem k tradici pastevectví doplňuje stravu venkovanů také ovčí nebo kozí mléko a sýry.

Kousek středomoří můžete najít například v restauracích Pizza Coloseum.

Okinawa: Tofu s vůní slané vody

Ještě v sedmdesátých letech, než byla Okinawa oficiálně americkou posádkou navrácena Japonsku, hovořily místní statistiky jasně. Osm až dvanáctkrát nižší výskyt srdečních onemocnění, a tři až sedmkrát nižší počet onemocnění rakovinou. Nejvíce zastoupenou složkou ve stravě okinawských domorodců byly sladké brambory, goya (bitter melon), tofu, nebo mořské řasy. Pouhá 2 % celého jídelníčku ostrovanů tvořilo maso nebo mléčné produkty.

Kromě luštěnin si Okinawané pochutnávali na čaji z kurkumového kořene, který je spolu s mořskými řasami a čajem zeleným proslulý vynikajícími protizánětlivými a antioxidačními účinky. Typickým pokrmem je tofu se zeleninou a mořskými řasami připravované metodou stir-fry na pánvi wok, či goya champurú.

Tato modrá zóna dnes již bohužel neexistuje. Otevření hranic západním vlivům a fastfoodům u mladší generace bohužel narušilo dlouholetou tradici a průměrný výskyt kardiovaskulárních a rakovinných onemocnění se v současnosti již srovnal s americkým průměrem.

Jak na dlouhověkost

Jako u všeho v životě, i tady hraje zásadní roli zdravý rozum. Chcete se dožít vysokého věku?

  • Zapomeňte na kouření a omezte příjem alkoholu (dvojka červeného k večeři je v pohodě).
  • Praktikujte nějaký druh duševní hygieny.
  • Klaďte důraz na dobré vztahy v rodině a mezi sousedy.
  • Zapojujte seniory do okolního života.

Ikaria: Ostrov, kde se zapomíná umírat

Nejstarší obyvatelé na ostrově pocházejí paradoxně z těch nejchudších vrstev. Horalové, kteří se každý den musí šplhat do strmých kopců, aby se dostali k vlastním domovům a zahrádkám. A právě tento pohyb jim, zdá se, velmi prospívá.

Základem jejich jídelníčku je poměrně běžná středomořská dieta, tedy znovu stejný vzorec. Dobrý olivový olej, naprostá převaha zeleniny, v níž dominují zejména luštěniny, jako fazole, cizrna nebo čočka, dále ovčí a kozí mléko a sýry, brambory, fenykl, listová zelenina, špenátu podobná horta, divoké houby, které na ostrově rostou, citrony a další ovoce.

Typickým ostrovním pokrmem například tzv. hortopita neboli koláč z těsta filo, plněný špenátem, mangoldem, pórkem a někdy také fetou.

 …a jaký univerzální recept na nesmrtelnost z těchto tří příkladů plyne?

Dobré, poctivé jídlo, postavené na výživné zeleninové dietě, kde nechybí sladké brambory, luštěniny, často opomíjená košťálová zelenina, minimum masa, a pokud, tak raději z moře, zdravý životní styl a pohyb, minimum stresu a dobré vztahy v rodině.

Nebo jste čekali nějaké větší tajemství?

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata