Chia, dýňová, lněná, sezamová… Semínek existují desítky druhů. Každé z nich je však jiné a jedná se doslova o vitamínovou bombu, která by vám na talíři neměla chybět. Naše malá abeceda semínek vám prozradí, proč semínka namáčet, jak je skladovat a jak z nich získat maximum živin.
Jaká semínka kupovat?
Ať už je máte na klíčení, nebo jako doplněk stravy do smoothie, u semínek je bio kvalita obzvlášť důležitá. Při jejich pěstování se totiž nepoužívaly žádné postřiky na likvidaci škůdců ani umělá hnojiva.
Tip: Nakupte si z pohodlí domova a nechte si nákup dovézt od Dáme jídlo rovnou až ke dveřím.
Jak semínka používat v kuchyni
Aby si tělo dokázalo ze semínka vzít maximum živin, je důležité je správně upravit. Můžete je krátce opražit na pánvi, opéct v troubě, namlít, naklíčit, rozdrtit nebo namočit. Z některých druhů semínek si můžete dokonce připravit zdravá mléka nebo krémy.
Proč semínka namáčet?
Semínka, oříšky, obiloviny i luštěniny by se před konzumací měly ideálně na několik hodin namočit. Na slupce mají totiž enzymové inhibitory, které semínko chrání do té doby, než nastane čas pro jeho klíčení. Ve vodě tak každé zrnko probudíte a znásobíte tím využitelnost zdraví prospěšných látek, enzymů, vitamínů i minerálů. Večer neloupaná semínka v misce zalejte vodou, ráno je důkladně propláchněte a do tří dnů spotřebujte. Chcete-li jim prodloužit trvanlivost, vysušte je v troubě a uchovávejte v lednici.
Jak rozdrtit lněné semínko
Lněné i další druhy semínek můžete umlít v mlýnku, rozdrtit v hmoždíři nebo jednoduše rozmixovat. Namletá semínka však zpracujte co nejdříve, pochutnáte si na nich v jogurtech, pomazánkách, pečivu či salátech.
Skladování
Při špatném skladování semínka snadno žluknou nebo dokonce plesniví. Uchovávejte je proto nejlépe ve spíži a v suché uzavřené nádobě. Pokud je jednou namelete nebo namočíte, dejte je do lednice a spotřebujte v nejbližších dnech.
Abeceda nejzdravějších semínek
Jaká semínka se hodí na klíčení a která naopak do domácího pudinku? Připravili jsme pro vás malého průvodce nejzdravějšími a nejchutnějšími semínky v kuchyni.
Alfalfa semínka
Výhonky alfalfa neboli vojtěšky patří mezi oblíbený zdroj vitamínů obzvlášť v zimních měsících. Stačí si osvojit umění klíčení a tyto zdravé a křupavé klíčky si můžete po celý rok vychutnávat v salátech, polévkách i jen tak na chlebu.
Bazalková semínka
Kdo by nemiloval bazalku? Ochutnali jste však už její tak trochu zapomenutá semínka? Mají silné detoxikační účinky, posilují imunitu a jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Podle posledních studií navíc působí také proti stresu a zlepšují náladu. Používat je můžete do smoothie, jogurtů nebo salátů.
Chia semínka
Šalvěj hispánská neboli chia semínka v sobě ukrývá kromě celé řady zdraví prospěšných látek ještě jedno velké plus. Má schopnost do sebe natáhnout vlhkost a slouží tak jako skvělý zdroj hydratace pro naše tělo. Skvěle chutná ve smoothie, v pečivu i dezertech.
Tip: Namočte přes noc chia semínka do rostlinného mléka, ráno přidejte trochu ovoce a máte super zdravou snídani bez práce.
Dýňová semínka
V jedné malé hrsti dýňových semínek se skrývá velké množství vitamínů skupiny B, minerálů a polynenasycených mastných kyselin. Nejchutnější jsou krátce a nasucho opražená na pánvi. Takto upravená je pak můžete přidat do salátů nebo jen zobat jako snack u filmu.
Tip: Dýňový olej má sytou tmavou barvu a lahodnou oříškovou chuť, báječně se tak hodí jako zdravá ozdoba polévek i salátů.
Konopná semínka
Vedle bílkovin dodají vašemu tělu řadu vitamínů, minerálů a nenasycené mastné kyseliny. Mají jemně oříškovou chuť a báječně tak ladí s dezerty i hlavními jídly v asijském duchu. Loupaná konopná semínka můžete přidat prakticky do jakéhokoliv jídla, ty neloupaná pak obsahují více vlákniny a hodí se na přípravu rostlinného mléka nebo na klíčení.
Lněná semínka
Lidstvo ho zná už po staletí, blahodárných účinku lněného semínka na lidské zdraví jsme si ale všimli až v posledních letech. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, zdravého tuku a omega 3 mastných kyselin. Mají však tuhou slupku, se kterou si naše tělo neporadí. Vždy je proto před konzumací rozdrťte.
Tip: Lněná semínka skvěle nahradí vajíčka ve většině receptů na koláče. Náhražka jednoho vejce: Smíchejte lžíci mletého lněného semínka se 3 lžícemi vody, nechte odstát a přidejte do těsta.
Mák
Víte, že mák ve srovnání s mlékem obsahuje více než desetinásobek vápníku? Semínka máku lze využít rozmanitě, nejen jako makovou náplň do buchet. Můžete z nich vyrobit chutné rostlinné mléko, krekry nebo pomazánku.
Sezamová semínka
Patří mezi nejzdravější semínka vůbec. Mají v sobě velké množství vápníku a dalších minerálů, které posilují imunitu. Hodí se na sladké i slané pečení a jako posypka na asijská jídla, do jogurtů i salátů.
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka v kuchyni využíváme už desítky let. Možná ale nevíte, že obsahují spoustu minerálů, vitamínu E a fytosterolů, které přispívají k léčbě nemocí srdce cév. Skvěle chutnají lehce pražená na pánvi i naklíčená. Přidávejte si hrst slunečnicových semínek do salátů, upečte si slunečnicový chleba nebo je snězte v jogurtu.
Domácí celozrnný chleba bez hnětení
Pokud v obchodě dáváte přednost celozrnnému chlebu, ten ze semínek si zamilujete. Je jednoduchý na přípravu, plný živin a vlákniny, která vás zasytí na celé dopoledne.
Ingredience:
- 100 g sezamových semínek,
- 100 g lněných semínek,
- 75 g dýňových semínek,
- 150 g slunečnicových semínek,
- 100 g mandlí nebo kešu oříšků,
- hrst chia semínek,
- 1 hrnek vody,
- 1 lžička soli,
- 3 vejce,
- semínka na posypání.
Jak na to:
Oříšky a semínka přes noc namočte. Druhý den vše rozmixujte a směs smíchejte s vodou, solí a vejci. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a posypte dýňovými a slunečnicovými semínky. V troubě předehřáté na 160 °C pečte zhruba hodinu.
Rostlinné mléko
Zdravé rostlinné mléko můžete připravit nejen z ořechů, ale i z konopných semínek, máku nebo sezamu. Chcete-li mléko k snídani, můžete si ho osladit sušenými datlemi nebo švestkami.
Ingredience:
- 100 g namletých semínek,
- 0,7 l vody,
Postup:
Namletá semínka zalijeme ve větší nádobě polovinou množství vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den je důkladně rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko nebo plátno. Skladujte v lednici.