Hasselback, šťouchané nebo pečené? Vaření brambor je základ všeho

Izabela Nováková, 21. 4. 2020

Vařené brambory jsou často tím prvním, co se lidé naučí vařit, ale také u nich mnohdy zůstanou, a to je škoda. Brambory jsou skvělou přílohou, ale lehce zastanou i roli hlavního chodu. Jejich příprava je jednoduchá, pro ideální výsledek je ale dobré znát pár pravidel. Naučte se dělat ty nejlepší brambory a bramborová jídla.

A, B, nebo C?

Dobře uvařené brambory začínají už u nákupu. Může se to zdát jako zbytečnost, ale správný varný typ brambor může výsledek výrazně ovlivnit a v některých případech i zcela zkazit. V obchodech běžně najdete brambory označené jako varný typ A, B nebo C. Brambory typu A jsou pevné a bývají menší a kulatější. Jsou ideální do salátů, protože se nerozpadají a nerozvářejí. Pokud tedy chcete připravit vánoční bramborový salát, který bude nejen dobře chutnat, ale i vypadat, sáhněte po tomto typu brambor. Brambory typu B jsou strukturou někde mezi typy A a C. Jejich struktura je lehce moučnatá a jemná, tímto typem tedy nic nezkazíte ani v salátech, ideální jsou ale do polévek, gulášů a jako klasická příloha.

Varný typ C se díky nejvyššímu podílu škrobu rozváří a rozsypává, volte ho proto výhradně do pokrmů, kde budete brambory šťouchat nebo mixovat, například do bramborové kaše, bramborových placek, těsta a podobně.

Nejlepší pečené brambory

Na klasické pečené brambory si připravte varný typ A nebo B, kvalitní olej a trochu více času, než jste pravděpodobně zvyklí. Brambory pokrájejte na větší kusy a vložte do osolené vody, přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 minut. Ke konci varu rozehřejte troubu na 230 stupňů, plech nevykládejte pečícím papírem. Uvařené brambory vložte do mísy, zalijte kvalitním olivovým olejem a posypte rozmarýnem a tymiánem. Promíchejte protřesením tak, aby se každý kus obalil olejem i bylinkami a vysypte na plech. Aby byly brambory opravdu křupavé, je důležité, aby se navzájem nedotýkaly, proto si dejte tu práci a na plechu je srovnejte. Pak už stačí jen vložit do trouby a péct zhruba půl hodiny do zlatova s jedním otočením uprostřed pečení. 

Šťouchané brambory

U šťouchaných brambor je jejich složení zásadní. Neměly by být ani příliš moučné, ale ani obsahovat málo škrobu, protože pak nenasáknou žádnou tekutinu. Brambory vkládejte do chladné vody a přiveďte je k varu společně s ní. Pokud byste je přidávali až do vroucí vody, uvaří se nerovnoměrně. Máslo a smetanu, kterou chcete do šťouchaných brambor přidat, vyndejte z lednice dopředu, pokud budou ledové, brambory je hůř nasáknou. A především se vyvarujte použití mixéru – nejlepší šťouchané brambory vytvoříte s klasickým šťouchadlem na brambory.

Hasselback

Pokud vás klasické vaření brambor omrzí, jsou tady brambory hasselback. Tento typ pečení pozvedne nejeden pokrm na originální úroveň, ale bez problémů s ním vykouzlíte i rychlou a prostou, nicméně efektní večeři. Brambory prokrájejte na zhruba 1 mm plátky zhruba do tří čtvrtin (tak, abyste nerozkrojili celou bramboru) a vložte do pekáče. Smíchejte olej s prolisovaným česnekem a bylinkami podle chuti a mašlovačkou všechny brambory důkladně potřete, aby se marináda dostala i mezi plátky. Vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte zhruba 40 minut, dokud se plátky neoddělí a svrchu nezezlátnou.

Milujete brambory na všechny způsoby? Pak oceníte také naše tipy na zeleninové bramboráky, nebo si je objednejte z Dáme jídlo a nechte si je přivézt až pod nos.

 

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata