Indická jídla: Jak se v nich vyznat a jak poznat to nejlepší

Izabela Nováková, 28. 9. 2019
Indian food

Typické rysy indické kuchyně dokáže vyjmenovat kdekdo – spousta koření, nadmíra chilli a převaha vegetariánských pokrmů, jimž dominuje rýže, luštěniny a různé druhy obilovin. Když však přijde řada na konkrétní názvy indických jídel, dokonale zorientovat se v nich umí jen málokdo. Jak se v indické kuchyni vyznat a jak poznat skutečně kvalitní pokrm?

Indickou kuchyni můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií, a to na vegetariánskámasová jídla – ta vegetariánská přitom převažují. Je velmi obtížné indickou kuchyni charakterizovat jako celek, protože v její přípravě i recepturách se vždy odráží zvyklosti daného regionu. Když se ale podíváte blíže, zjistíte, že ve většině autentických indických podniků se jisté pokrmy opakují. Přinášíme vám výčet těch, které se vyplatí znát.

Nejznámější vegetariánská indická jídla

  •       Dhal (Dál): kaše z luštěnin, nejčastěji cizrny, čočky nebo fazolí mungo.
  •       Aloo Gobi (Alú gobhi): pokrm z brambor, květáku a vybrané zeleniny.
  •       Koottu: jihoindický pokrm z čočky, cizrny, zeleniny a koření.
  •       Paneer (Panir): indický tvarohový sýr, připomínající balkánský sýr, jen méně slaný.

Indian food

Nejznámější indická jídla z masa

  •       Biryani (Birjání): zapékaný pokrm, skládající se z vrstev rýže a masové nebo zeleninové směsi s kořením, rozinkami a arašídy.
  •       Tikka Masala: kuře s kořeněnou Tikka omáčkou.
  •       Curry (Karí): kromě samotného koření také silně kořeněný pokrm z masa, ryb či zeleniny, dušených v omáčce, nejčastěji podávaný s rýží nebo chlebovými plackami.
  •       Tandoori: kořeněné kuře, grilované v peci tandúr.

Nejpálivější indická jídla

  •       Curry Madras: hovězí nebo kuřecí, hlavní je správné ochucení. Typické madras má červenou barvu po papričkách a kurkumě a sladkokyselou chuť zásluhou rajčat, citronu a octa.
  •       Vindaloo: vysoce pálivá omáčka s vybraným masem a dokonale vyrovnaným poměrem hustoty, chuti i koření.
  •       Phaal (Fal): extrémně pálivá curry omáčka, nic pro slabší povahy.

Nejznámější indické přílohy

  •       Rýže: dlouhozrnná, ideálně basmati či jasmínová.
  •       Naan: kvasnicové chlebové placky z pšeničné mouky, vody, případně jogurtu, pečené v peci tandúr.
  •       Samosa: smažené taštičky, obvykle trojúhelníkové, plněné zeleninou, bramborami, či sýrem.

Jiný název, totéž jídlo

Jídla v indických restauracích se nemusí lišit pouze chutí, ale také názvem. Ten se dá psát různě, takže zatímco v jedné restauraci narazíte na originální indický „Dhal“, v té druhé ho najdete jako „Dál“. Mix anglických a počeštělých názvů indických jídel pak může být matoucí, nicméně orientaci v jídelním lístku by vám to nemělo nijak výrazně znesnadnit. 

Jak poznat dobré a kvalitní indické jídlo?

Indická kuchyně je natolik rozmanitá a rozsáhlá, že na to, abyste se v ní stali odborníky, vám pět návštěv indické restaurace zdaleka nepostačí. Ze začátku vám navíc všechna indická jídla budou připadat chuťově podobná, jen s tím rozdílem, že některá pálí víc, některá méně. Výslednou chuť jídla nejvíce ovlivní nejen kvalita a čerstvost surovin, ale také vyváženost koření, chilli a hustoty omáček. Než se to pravé indické jídlo dostane k vám na talíř, předchází mu důkladná příprava i dlouhý čas strávený jeho vařením, který dá vyniknout jednotlivým chutím.

Doporučujeme proto zkoušet, ochutnávat, a řídit se především zákaznickými recenzemi, které vás na kvalitu restaurace připraví nejlépe. Množství autentických indických podniků najdete i u nás v nabídce, stačí si jen vybrat a nechat si indickou pochoutku doručit až domů.

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Nejoblíbenější témata