Dokonalá drobenka? Jde to i bez másla a bez cukru

Izabela Nováková, 1. 11. 2019
Crumble

Drobenkový koláč milují snad všichni a v českých kuchyních je stálicí, která nikdy nezklame. Modernější pojetí drobenky, crumble, je pak přímo oslavou drobenky, protože jde rovnou na věc a nepáře se s těstem. Dobrá drobenka je zkrátka nenahraditelná – na koláči i jako dominanta dezertu. Naučte se ji udělat dokonalou a obměnit ji i za celozrnnou variantu.

Kdo nikdy drobenku nedělal, pro toho je obvykle její složení na první pohled záhadou a její příprava se tak zdá být alchymií. Ve skutečnosti se však, co se týká surovin i postupu, jedná o jednu z nejjednodušších věcí a zvládne ji každý. Důležité je správně vyvážit poměr surovin. Jakmile ovládnete umění tradiční drobenky, můžete se pustit do originálních variant – například drobenky bez cukru, bez mouky nebo drobenkového dezertu.

Z čeho se drobenka skládá?

Drobenka je lehce křupavá směs mouky, cukru a másla. Každá surovin má přitom v receptu svou roli – mouka zajišťuje “drobivost” směsi a její křupavost po upečení, cukr drobenku osladí a máslo spojí ve “žmolky”.

Jaký poměr zvolit?

Tím zásadním je u drobenky spojit to správné množství ze tří surovin. Obecně se udává poměrem, a to 2 díly mouky : 1 díl cukru : 1 díl tuku. V řeči našich babiček tedy “mouky tolik, kolik váží cukr a máslo dohromady”. Tímto pravidlem je dobré se v začátcích řídit, postupem času je ale ideální poměr přizpůsobovat typu koláče. Pokud se drobenka sype přímo na ovoce, které je navíc šťavnaté, je lepší sušší drobenka, tedy zvýšit poměr mouky. Pokud se drobenkou naopak posypává i těsto nebo sušší náplň, klidně lze směs udělat v poměru 1:1:1.

Jakou mouku vybrat?

Drobenka by se měla dělat z polohrubé mouky, ale může být i z hrubé. Hladké mouce byste se měli vyhnout, protože obzvlášť u šťavnatějších koláčů má tendence se rozpíjet a zdaleka nevytvoří tak chutnou krustu. Nemusíte se přitom bát experimentovat a zkoušet různé mouky, drobenka nemusí být striktně jen z bílé pšeničné mouky, aby se povedla. Zkuste ji nahradit celozrnnou jemněji mletou nebo část bílé mouky vyměnit za strouhaný kokos či mák, podle typu koláče. Doplnit ji můžete i nadrobno nasekanými ořechy.

Mouka s máslem

Lze udělat veganskou drobenku bez másla?

Lze! A je to skvělá alternativa i v případě, že vás baví experimentovat a chcete vyzkoušet něco nového, i když se máslu nevyhýbáte. Chutnou a především voňavou alternativou másla v drobence je kokosový olej nebo nejrůznější ořechové oleje. Díky nim bude drobenka velmi aromatická a dodá koláči netradiční rozměr.

Jakým typem cukru drobenku osladit?

Názory na to, jaký typ cukru do drobenky použít, se liší podle rodinných tradic a zvyklostí. Ideální je zvolit střed – tedy cukr krupici, který je jemnější než krystal, ale nejedná se o moučku. Použít můžete i alternativní cukr jako je cukr kokosový nebo třtinový. Množství cukru opět upravujte podle typu koláče: jestliže je kyselejší, klidně přislaďte, pokud už je sám o sobě dost sladký, raději to s ním nepřehánějte.

Cukr

Jak udělat drobenku?

Udělat drobenku není nic složitého. Stačí si odvážit správné poměry surovin a nasypat do mísy – nejprve mouku s cukrem, poté máslo. U toho je důležité, aby bylo změklé a dobře se tak zapracovávalo do mouky a cukru, případně jiných surovin. Drobenku zpracovávejte rukama, dokud se vám mezi prsty nezačnou tvořit žmolky a směs se drobit. V této fázi máte hotovo a drobenkou stačí posypat koláč, ovoce na crumble či jiný dezert.

“Zdravější” drobenka

Někoho může od výroby tradiční drobenky odradit mnoho másla, lepek a štědrá dávka cukru. Jde to ale i dietněji a o drobenku na koláči tak vůbec nemusíte přijít. Čím jednotlivé suroviny nahradit? Možností je několik: mouku snadno nahradíte za ovesné či jiné vločky, a to i bezlepkové, tuk zvolte kokosovým či ořechovým olejem a oslaďte buď nadrobno nasekanými datlemi nebo například čekankovým sirupem, který obsahuje minimum sacharidů a velké množství vlákniny. Pokud vám nevadí přímo lepek, můžete základ z mouky ponechat, ale dát jí méně a doplnit ji například pohankovou moukou nebo mletými ořechy.

Čím drobenku ozvláštnit?

Nebojte se drobenku různě ochucovat, osvědčená je především skořice či perníkové koření, které si snadno uděláte doma, pár kapek vanilkového extraktu nebo trochu rumu. Do umíchané drobenky můžete přisypat také jedlé barevné květy, které koláč krásně zakončí. Do zdravé drobenky se pak hodí všelijaká semínka: vyzkoušejte mletá lněná, konopná nebo nasekaná dýňová.

Přepadla vás z toho chuť na sladké? Vyberte si dezert podle vlastní chuti a dopřejte si ho s dobrou kávou a bez práce.

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Nejoblíbenější témata