Jak na domácí uzení masa

Izabela Nováková, 27. 4. 2020

Domácí udírna už zdaleka není nic výjimečného a vlastnímu uzenému masu se nic nevyrovná. Jak na to, abyste vytáhli chutné a voňavé maso, které přitom neztratilo na hmotnosti ani na šťavnatosti? Přečtěte si náš dnešní článek.

Příprava masa na uzení začíná už brzy před samotným procesem uzení. Při výběru je důležité myslet na to aby se nejednalo o kus bez tuku nebo aby maso nebylo naopak příliš tučné, výsledek by to mohlo negativně ovlivnit. Ideálními kandidáty na uzení je vepřové maso, hovězí žebra nebo bůček a obecně větší kusy masa. Právě velikost a vhodný poměr tuku a masa zajistí, že se maso při uzení příliš nevysuší.

Příprava masa před uzením

Jakmile máte vybrané maso, naporcujte ho na větší kusy, které ale nemají víc než 1,5 kg – ideální váha je okolo 1,2 kg – a naložte ho. To můžete provést dvěma cestami – suchým a mokrým způsobem. V případě suchého nakládání do masa důkladně vetřete sůl a cukr, případně bylinky podle chuti. Pokud pro to máte podmínky, nechte ho takto prosolené odpočívat zavěšené v chladu, například ve sklepě, po dobu zhruba dvou měsíců, kusům menším než 1 kg postačí měsíc. Menší kusy lze naložit do nádoby a jednou za dva dny otočit a přitom odstraňovat šťávu, která se vytváří. 

Na mokré naložení je potřeba vytvořit lák z vody, soli a cukru (na 1 litr vody 100 gramů soli a 10 g cukru). Ten nechte půl hodiny svařit a poté do něj maso naložte – musí být celé ponořené. Takto naložené maso uchovávejte v chladu po dobu alespoň dva týdny. Při nakládání dbejte na čistotu nádob, které používáte, a maso uchovávejte v obou případech v teplotách od 0 do 4 stupňů.

Jak vyudit nejlepší maso

V obou případech je nutné maso po naložení opláchnout v čisté vodě a nechat oschnout. Před uzením maso vložte na hodinu do teplé vody, díky tomu se zatáhne a neztratí tolik šťávy. Udírna musí být před vkládáním masa dostatečně vyhřátá a mít mezi 70-80 stupni, aby maso nezčernalo. Maso se udí zhruba 7-8 hodin, ale záleží samozřejmě na velikosti jednotlivých kusů. během uzení ho pravidelně kontrolujte, pokud by syčelo, je v udírně příliš teplo a maso bude tuhé.

Dřevo na uzení je třeba pečlivě vybírat. Musí být zcela vyschlé a nejlépe z ovocných stromů. Pro přikládání je ideální bukové nebo dubové dřevo. Hotové maso poznáte nejlépe podle barvy, pokud byste mu nedali dostatek času, bude vám hotový produkt plesnivět, pokud byste na něj naopak zapomněli, získá hořkou pachuť.

Tip: Až budete mít proces uzení masa v ruce, doporučujeme do nálevu přidat koření, například jalovec, nebo ho ochutit vínem, maso tak dostane zcela unikátní chuť.

Dostali jste chuť na pořádnou pečeni, ale ke štěstí vám chybí domácí udírna? Objednejte si pořádný flák masa z Dáme jídlo a vychutnejte si ho s rodinou nebo přáteli.

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Podzim voní po dýních!

Připravte si své chuťové pohárky, hvězdy podzimu jsou zpět!  Ve Starbucks si zase po roce můžete vychutnat jejich celosvětově oblíbené podzimní nápoje jako je Pumpkin Spice Latte. Za ikonickou chutí tohoto horkého nápoje stojí vyvážená chuť latte s dýňovým sirupem, domácí šlehačkou a jemně kořeněným posypem. Tato příjemná kombinace chutí a vůní vyvolává hřejivý pocit pohody i v tom nejsychrvějším počasí. […]

Jak by měla vypadat odpolední svačina?

Tělo v průběhu celého dne potřebuje doplňovat energii, odpolední svačina by proto v jídelníčku měla mít své místo. Zdravými a chutnými malými jídly dáte sbohem nezdravému uzobávání, vaše tělo bude lépe pracovat a hlavně se budete cítit lépe. 

Nejoblíbenější témata