Jak naložit maso na gril i do trouby pro ten nejlepší výsledek

Izabela Nováková, 14. 9. 2020

Dobře naložit maso je tak trochu alchymie. Špetka soli, trocha koření a notná dávka času. Prozradíme vám, jak naložit maso do trouby i na gril tak, aby bylo vždycky dokonale šťavnaté a křehké. 

Jak dlouho marinovat? 

Ryby, zeleninu a ovoce v marinádě snesou maximálně hodinu. Naproti tomu u masa platí, že čím delší lázeň v koření jim dopřejete, tím lepší chuť získáte. Ideální je marinovat přes noc, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Pokud máte v plánu mít maso naložené déle než 12 hodin, sůl a citronovou šťávu přidejte do marinády až hodinu před grilováním. Obě tyto ingredience mají totiž silné konzervační schopnosti. 

Tip: Chcete si ušetřit čas? Dobu marinování Dáme jídlo zkrátit neumí, zato vám ale doveze nákup až ke dveřím.

V čem marinovat?

Ideální je plastová nádoba nebo uzavíratelný sáček, ve kterém se aroma a všechny chutě pěkně propojí s masem. Dejte si však pozor na množství marinády. Maso by v ní rozhodně nemělo plavat, ale být v ní jen obalené. Ideální je proto marinádu do masa pečlivě vmasírovat. Tohle pravidlo dvojnásob platí pro hovězí maso. 

Základní složkou každé marinády by měla být citronová šťáva či ocet, které se postarají o zkřehčení masa.

5 nejlepších marinád ze všech koutů světa

Ať už přemýšlíte, jak naložit kuřecí maso na gril, nebo vepřové do trouby, připravili jsme pro vás inspiraci z rozpálené Kuby i sicilského venkova. 

Jamajská jerk marináda

Jerk je ostrá a aromatická marináda na kuřecí maso. Její exotická chuť je pro letní grilování jako stvořená, hodí se ale i do trouby. Základem je jarní cibulka, směs karibského koření, kterou si snadno vyrobíte sami, a chilli. Jamajčané kuře pomalu grilují v grilovacích barelech, na které narazíte nejen v ulicích Kingstonu, ale v celém Karibiku. 

Ingredience:

  • 2 svazky jarní cibulky,
  • 1 větší cibule, 
  • 1 scotch bonnet paprička, 
  • 6 stroužků česneku, 
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 
  • šťáva ze 2 limet, 
  • ½ hrnku sojové omáčky, 
  • ½ hrnku rostlinného oleje, 
  • 1 lžička mletého nového koření, 
  • 1 lžička skořice, 
  • 3 lžičky sušeného tymiánu, 
  • ½  lžičky muškátového oříšku. 

Příprava marinády by nemohla být jednodušší. Jarní cibulku nakrájejte a chilli papričku zbavte semínek. Jen pozor, scotch bonnet je opravdu ostrá, pokud tak pálivému jídlu příliš neholdujete, dejte ji tam jen čtvrtku. Všechny ingredience pak rozmixujte dohladka a maso nechte v marinádě odležet přes noc. 

Sicilská salmoriglio marináda

Tahle omáčka se používá na marinádu ryb, vepřového i jehněčího. Alfou a omegou receptu je oregano, které na sicilském venkově roste na každém rohu. A opět zde platí, že čím déle necháte maso v marinádě odpočívat, tím delikátnější chuť získáte. 

Suroviny: 

  • ½ hrnku olivového oleje, 
  • ¼ hrnku vody,
  • šťáva z 1 citronu, 
  • 1 stroužek česneku, 
  • hrst čerstvého oregana, 
  • ½ lžičky soli. 

Všechny ingredience rozmíchejte v misce a marinádu vetřete do masa. Přikryjte a nechte v lednici marinovat alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc. 

Thajská kai yang marináda 

Proslulá kai yang marináda se báječně hodí jak na kuře do trouby, tak na hovězí nebo ryby z grilu. V Thajsku můžete kai yang kuře ochutnat doslova všude. V ulicích měst, na plážích i ve stáncích u silnice.

Ingredience: 

  • 6 stonků citronové trávy, 
  • 2 červené chilli papričky, 
  • 5 stroužků česneku, 
  • 2 lžíce nasekaného kořene koriandru,
  • ¼ hrnku rybí omáčky, 
  • 1 lžíce třtinového cukru. 

Citronovou trávu, chilli, česnek a koriandrové kořínky utřete v hmoždíři. Vše přesuňte do malé misky a přilijte rybí omáčku, cukr a promíchejte. Marinádu pak do masa pečlivě vmasírujte. 

Domácí BBQ marináda

Americká klasika, která báječně ladí s vepřovými žebry i kuřecími křidélky. Dejte sbohem kupované BBQ omáčce a připravte si ji doma. Jakmile ji ochutnáte, jinou už chtít nebudete. 

Ingredience: 

  • 500 ml rajčatové passaty, 
  • 3 lžíce třtinového cukru, 
  • 3 lžíce medu, 
  • 60 ml jablečného octa, 
  • 1 lžíce tmavého rumu, 
  • 2 lžíce worcesteru, 
  • 2 lžičky uzené papriky, 
  • 1 lžička chilli, 
  • 4 stroužky česneku, 
  • 1 lžička kouřové soli. 

Kromě passaty smíchejte všechny ingredience v menším kastrůlku a za stálého míchání vařte 5 minut. Přidejte passatu a nechte zlehka probublávat alespoň 30 minut. Dochuťte kouřovou solí a nechte vychladnout. 

Tip: BBQ omáčka vám v lednici vydrží až 3 měsíce. 

Kubánská mojo marináda na steaky

Tahle marináda je svěží, citrusová a každým coulem dokonalá. Základem je šťáva z citrusů, díky které se maso nebesky rozplývá na jazyku. Steak marinovaný v kubánském rytmu bude zlatým hřebem každé grilovačky i večeře z trouby. 

Suroviny: 

  • ¼ hrnku olivového oleje,
  • 1 ½ hrnku čerstvé pomerančové šťávy, 
  • ⅓ hrnku šťávy z citronů, 
  • ⅓ hrnku šťávy z grapefruitu, 
  • 8 stroužků česneku, 
  • 2 lžičky sušeného oregana, 
  • 2 lžičky soli, 
  • 1 lžička pepře, 
  • 1 nakrájená cibule, 
  • hrst čerstvého koriandru. 

Všechny ingredience jednoduše smíchejte dohromady. V marinádě pak maso nechte odležet ideálně 12 hodin

Přepadla vás chuť na maso z grilu, ale ke štěstí vám chybí pěkné počasí? Nevěste hlavu a nechte si dovézt dokonalé BBQ z Dáme jídlo

Přečtěte si také:

 

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 3000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak by měla vypadat odpolední svačina?

Tělo v průběhu celého dne potřebuje doplňovat energii, odpolední svačina by proto v jídelníčku měla mít své místo. Zdravými a chutnými malými jídly dáte sbohem nezdravému uzobávání, vaše tělo bude lépe pracovat a hlavně se budete cítit lépe. 

Piknik v rytmu Manifesta

Jedna z věcí, kterou mám na létě nejvíc ráda, jsou pikniky. Vnímám je jako dokonalé spojení pohody, dobrého jídla a přátel. A přesně takový piknik jsme podnikli s manželem a přáteli jednu srpnovou sobotu. Tentokrát jsem s sebou chtěla vzít jídlo, které bude fakt wow a nebude to jako obvykle jen pizza, tousty a nějaké ovoce. Na druhou stranu se mi nechtělo do žádného […]

Nejoblíbenější témata