Jak správně grilovat ryby

Izabela Nováková, 28. 10. 2019
Ryba na grilu

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Dobrá grilovaná ryba začíná výběrem

Jako u každého masa, i u ryby je důležitá čerstvost. Jejich nákupu proto věnujte velkou pozornost a raději si zajeďte dál do specializované prodejny, než do supermarketu. V prodejně ryb vám poradí, jak které maso správné upravit pro konkrétní rybí pokrm, a budete mít jistotu, že kupujete čerstvé zboží. I tak je ale dobré vědět, na co se při výběru zaměřit:

  • Kůže by měla být napnutá, lesklá a lehce oslizlá
  • Oči by měly být vypouklé a jasné
  • Žábry mají mít načervenalou nebo nafialovělou barvu
  • Ryba by v žádném případě neměla zapáchat, ale být jemně cítit vodou

Úprava ryby

Před tím, než s rybou cokoli začnete dělat, ji důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Poté záleží na tom, jestli budete grilovat vcelku nebo na filety. Celé se grilují nejlépe menší ryby nebo ryby s rozpadavým masem, například sardinky, makrely či pstruh. Filety se typicky připravují z tuňáka a lososa.

Rybu solte až těsně před grilováním. Celé ryby je ideální proříznout a dovnitř vložit plátky citronu, bylinky a vetřít případnou marinádu.U grilovaných ryb je dobré zachovat jednoduchost, proto se vyvarujte silně kořeněných marinád a raději vsaďte na pár kvalitních surovin: šťávu z biocitronu, himalájská sůl, farmářské máslo, bylinky ze zahrádky, případně bílé víno. Ryby či filety potřete a nechte nějakou dobu marinádu nasáknout.

Tip: Vyzkoušejte do marinády netradiční oleje – dýňový nebo například sezamový olej udělají z ryby netradiční pochoutku.

Citron a bylinky

Grilování

Gril před vložením ryb nechte důkladně rozpálit. Vedle si připravte vše, co budete při servírování potřebovat, protože ryby by se na grilu neměly zdržet příliš dlouho, aby se nevysušily. Marinované kusy lehce osušte ubrouskem a můžete začít. Pokud chcete grilovat přímo nad ohněm, nezapomeňte rošt potřít olejem, jinak se vám bude ryba připalovat. Skvělou alternativou je proto alobal, do kterého rybu zabalíte a ve výsledku tak získáte maximum aroma i šťávy.

Grilovaný losos

Servírování ryb

Ryby servírujte přímo z ohně – pokud jsou v alobalu, nechte je na talíři, aby si ji každý rozbalil. Vypadá to efektně a navíc neztratíte žádnou šťávu přendaváním pokrmu. Filet i celý kus poklaďte plátky másla, aby se na něm rozteklo a můžete podávat. 

Ryby si rozumí s mnoha přílohami, můžete tak na stůl připravit více variant, aby si každý vybral to, na co má největší chuť. Úspěch budou mít bezesporu pečené brambory, ochucená rýže s kurkumou a rozinkami, salát z pečené kořenové zeleniny nebo klasický listový salát.

Nemáte k dispozici gril nebo byste si zkrátka dali rybu hned teď? Objednejte si ji z Dáme jídlo a vychutnejte si ji bez práce k obědu nebo večeři.

Podobné

Všechny

Jak by měla vypadat odpolední svačina?

Tělo v průběhu celého dne potřebuje doplňovat energii, odpolední svačina by proto v jídelníčku měla mít své místo. Zdravými a chutnými malými jídly dáte sbohem nezdravému uzobávání, vaše tělo bude lépe pracovat a hlavně se budete cítit lépe. 

Nejoblíbenější témata