Jak upéct kuře, aby bylo dokonale křupavé a šťavnaté? Postup krok za krokem

Izabela Nováková, 19. 11. 2020

Kuře je jídlo vskutku nenáročné a vděčné. Stačí jen trocha soli a pár našich fíglů, abyste z něj vykouzlili báječný pokrm pro celou rodinu. Po boku bramborových nočků a dušeného špenátu je z něj navíc skvělý sváteční oběd, s pečenou zeleninou pak zase ideální večeře pro všední den. 

Krok č. 1: Důsledná příprava je půl úspěchu

Upéct kuře s křupavou kůrkou není žádná věda, ani vás to nebude stát hodiny příprav v kuchyni. Klíčem k úspěchu je ale vždy řádná příprava drůbeže. Jak na ni?

  • Kuře vyndejte alespoň dvě hodiny před pečením z lednice. Maso bude mít pokojovou teplotu, v troubě pak neutrpí teplotní šok a propeče se pěkně zvolna a rovnoměrně. Mějte na paměti jednoduchou rovnici: Čím studenější kuře bude, tím déle se bude péct a ve výsledku budete mít na talíři skrz na skrz vysušená prsíčka. 
  • Kuře omyjte, osušte papírovou utěrkou a opravdu štědře osolte. V této fázi také můžete přidat další koření nebo marinády. 
  • Každé kuře pečené vcelku potřebuje stáhnout motouzem. Důvody jsou dva. Jednak tím drůbež získá kompaktní tvar a jednak se rovnoměrně propeče. A co je nejdůležitější: svázaná stehýnka ochrání maso před vysušením. 

Tip: Máte-li na přípravu masa čas, kuře osolte a nechte ho přes noc odpočinout v lednici. Druhý den pak bude kůrka ještě více křupavá.

Krok č. 2: Pečení v troubě

Pečení je proces vaření, kdy na suroviny v troubě ze všech stran působí suchý a horký vzduch. Maso proto nikdy nepřikrývejte. Ještě lepší variantou jsou pekáče s vnitřním roštem, díky kterému je maso opečené opravdu ze všech stran. Pro křupavou kůrku a šťavnaté maso je však potřeba myslet na pár dalších pravidel:

  • Kuře dávejte vždy do předehřáté trouby, pečte ho však pomalu a zvolna. Ideální je začít s teplotou kolem 180 stupňů. Horký vzduch masem prostupuje opravdu pomalu a prorostlé či tučné části kuřete tak mají dostatek času se rozpustit a uvolnit chuť. Při této teplotě dopřejte kuřeti v troubě zhruba 45 minut. 
  • Nezapomeňte maso čas od času potřít vypečenou šťávou, aby maso bylo ještě více šťavnaté. 

Křupavá kůrka kuřete se vám samozřejmě při nízké teplotě pečení nevytvoří. Takže jakmile se v masu uvolní a propojí všechny chutě, je čas na vyšší teploty. Na troubě tentokrát nastavte alespoň 200 stupňů a nechte zprudka péct do té doby, než se na povrchu masa vytvoří nazlátlá křupavá kůrka. Maso teď potírejte klidně každých 10 minut, aby se kůrka nevysušila a nepopraskala.

Krok č. 3: Pár minut odpočinku pro ještě lepší chuť

Každému steaku i pečení pár minut odpočinku jenom prospěje. Všechny chutě se v něm krásně rozvinou a maso se bude lépe krájet. Jakmile kuře vyndáte z trouby, dopřejte mu ještě 5 minut pod alobalem. 

Tip: Pečené kuře nejlépe chutná s mistrovsky točenou plzní. Víte, že Dáme jídlo vám točené pivo doveze až ke dveřím?

 

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 3000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

5 tajemství SaSaZu

Ochutnejte tu nejlepší asii v Praze, přichází SaSaZu. O váš gastronomický zážitek se postará šéfkuchař Andy Tan, který je s restaurací spojen od jejího otevření. Jeho specialitou je kombinace oblíbených pouličních jídel jihovýchodní Asie a sofistikovaného francouzského kulinářského umění.  Zajímá vás, čím je tato luxusní restaurace tak výjimečná? Jejich kuchyně je inspirovaná vařením a cestováním po jihovýchodní Asii, vzpomínkami na […]

4 netradiční recepty na dokonalou bábovku

Bábovky, jak je známe, patří k české klasice. Za starých časů se pekly jako kynutý koláč s otvorem uvnitř, dnes dělá bábovku bábovkou hlavně její krásná forma. Do té můžete připravit nejen těsto třené či kynuté, ale třeba i cuketové nebo jablkové. Inspiraci jsme hledali u nás i v zahraničí, kde si tradiční rakousko-uherský zákusek zamilovali pro rozmanitost chutí a snadnou přípravu. 

Podzim v Brně

Krásné babí léto je za námi a teď už nás čeká ten pravý sychravý podzim. Přesto jsem se rozhodla nepropadat depresím a podívat se na to z té lepší stránky. Teď totiž nastal ten správný čas na cestování a objevování krásy českých měst. A protože u nás máme v sychravých dnech ještě o něco větší chuť jíst, jsou naše podzimní výlety vždy spojené […]

Nejoblíbenější témata