Japonsko není jen sushi. Japonská jídla, která si nesmíte nechat ujít

Markéta Mikšovská, 30. 9. 2019

Když se řekne japonská kuchyně, většina lidí si vybaví věhlasné sushi. Japonsko se ale pyšní množstvím dalších pokrmů, u nichž hraje prim zejména čerstvost ingrediencí. Kterým tradičním japonským jídlům byste určitě měli dát šanci?

Nudle Rámen

Rámen si drží své místo v japonské kuchyni už více než 100 let a patří přesně mezi ty pokrmy, které jednou ochutnáte a ihned si je oblíbíte. Jedná se o vydatnou polévku z nudlí, čerstvé zeleniny, vybraného masa, případně tofu, zalitou silným vývarem. Podle typu použitých nudlí se rámen dělí na udon (širší bílé pšeničné nudle), a ramen soba (tenké tmavší nudle z pohanky či žita).

Ačkoliv na přípravu rámenu neexistuje jeden univerzální recept, protože obsahuje vždy různé ingredience dle chuti a osobních preferencí, jedno by mělo mít i 10 různých rámenů vždy společné – výraznou chuť tzv. „pátého typu“. Tu v roce 1908 definoval profesor Kikunae Ikeda jako lahodnou.

Tip: Rámen si vždy sestavte podle toho, co máte rádi a nebojte se ho obohatit třeba o sušené houby, mořskou řasu nori či wakame nebo vejce natvrdo. Tělu tak dodáte potřebný protein i vitamíny. Populární rámen vás nejen pořádně zasytí, ale v zimě také příjemně zahřeje.

Soba nudle

Soba nudle, v překladu nudle z pohanky, se dají servírovat na mnoho způsobů, což z nich dělá vděčné japonské jídlo. Poznáte je podle světle hnědé barvy a užšího průměru. Nejčastěji se podávají studené na tradičním bambusovém podnose, ale výjimkou není ani jejich teplá varianta, kdy se spojí s hutnou sójovou omáčkou nebo silným vývarem. Kromě toho se na soba nudle klade ještě řada dalších ingrediencí zvaných jako kake soba, které si opět každý volí dle libosti. Vybírat můžete zpravidla mezi tempurou (o té se dočtete dále), tofu, různými druhy zeleniny nebo syrovým vejcem. Chuť soba nudlí zvýrazní i jarní cibulka, která jídlo hezky osvěží.

Které verze soba nudlí stojí za to?

  •       Soba maki – studené soba nudle zamotané do mořské řasy nori
  •       Soba beef – míchané soba nudle s hovězím masem a zeleninou
  •       Kitsune soba – horká polévka s nudlemi a tofu

Tip: Velmi obdobně se servírují také silné pšeničné nudle zvané udon. Své uplatnění najdou zejména v polévkách, ale ochutnat je můžete i smažené. Z konkrétních pokrmů vyzkoušejte například Yaki udon, smažené nudle v sójové omáčce, nebo Tsukimi udon, horkou polévku servírovanou s nedovařeným vejcem.

Tempura

Tempura nadchne především milovníky smažených jídel, skládá se totiž z kousků čerstvých ryb, zeleniny nebo ovoce obaleném v křupavém těstíčku. Nejde však o jen tak ledajaké těstíčko. Tato krusta se připravuje ze speciálního prášku tempurako, který vzniká smícháním škrobu s pšeničnou a rýžovou moukou. Pak už ho jen stačí pomocí hůlek smíchat se studenou vodou nebo minerálkou a vytvořit z něj kaši, do které se dá namáčet nespočet kořeněných surovin, od krevet, ryb, přes houby, bambusové výhonky až po mrkev nebo sladké batáty. Tempura se před podáváním prudce a krátce osmaží a servíruje se horká. Pravá tempura se také neobejde bez tradičního dipu, kterým je omáčka zvaná daikon. Tu oceníte nejen pro její zajímavou chuť, ale také pro schopnost neutralizovat mastnotu.

Sašimi

Sašimi se velmi podobá sushi a je s ním také často zaměňováno. Představuje nejchutnější japonskou specialitu a zároveň tamní formální chod. Hlavní ingrediencí je syrová ryba či maso, nakrájená na slabé, asi půlcentimetrové plátky. Lahůdce nejčastěji dominuje tuňák, losos, makrela nebo sépie a doprovází ji sójová omáčka s wasabi a plátky zázvorového kořenu.

Wagaši

Japonské hodování nakonec završte sladkým wagaši, tradičním japonským dezertem, zhotoveným ze sladkých fazolí, kaštanové pasty a rýžového těsta. Wagaši představuje nejen potěšení pro vaše chuťové buňky, ale také pastvu pro oči, neboť Japonci si (nejen) u sladkostí zakládají i na estetice.

Naštěstí k tomu, abyste ochutnali japonské speciality, nemusíte hned jezdit do Japonska. I v Česku máme spoustu autentických japonských restaurací, stačí si jen vybrat tu svou a jídlo z ní si nechat doručit až domů.

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata