Japonsko není jen sushi. Vyzkoušejte rámen, soba nudle či wagaši

Izabela Nováková, 30. 9. 2019

Když se řekne japonská kuchyně, většina lidí si vybaví věhlasné sushi. Japonsko se ale pyšní množstvím dalších pokrmů, u nichž hraje prim zejména čerstvost ingrediencí. Kterým tradičním japonským jídlům byste určitě měli dát šanci?

Nudle Rámen

Rámen si drží své místo v japonské kuchyni už více než 100 let a patří přesně mezi ty pokrmy, které jednou ochutnáte a ihned si je oblíbíte. Jedná se o recept na vydatnou polévku z nudlí, čerstvé zeleniny, vybraného masa, případně tofu, zalitou silným vývarem. Podle typu použitých nudlí se rámen dělí na udon (širší bílé pšeničné nudle), a ramen soba (tenké tmavší nudle z pohanky či žita).

Ačkoliv na přípravu rámenu neexistuje jeden univerzální recept, protože obsahuje vždy různé ingredience dle chuti a osobních preferencí, jedno by mělo mít i 10 různých rámenů vždy společné – výraznou chuť tzv. „pátého typu“. Tu v roce 1908 definoval profesor Kikunae Ikeda jako lahodnou.

Tip: Rámen si vždy sestavte podle toho, co máte rádi a nebojte se ho obohatit třeba o sušené houby, mořskou řasu nori či wakame nebo vejce natvrdo. Tělu tak dodáte potřebný protein i vitamíny. Populární rámen vás nejen pořádně zasytí, ale v zimě také příjemně zahřeje.

Soba nudle

Soba nudle, v překladu nudle z pohanky, se dají servírovat na mnoho způsobů, což z nich dělá vděčné japonské jídlo. Poznáte je podle světle hnědé barvy a užšího průměru. Nejčastěji se podávají studené na tradičním bambusovém podnose, ale výjimkou není ani jejich teplá varianta, kdy se spojí s hutnou sójovou omáčkou nebo silným vývarem. Kromě toho se na soba nudle klade ještě řada dalších ingrediencí zvaných jako kake soba, které si opět každý volí dle libosti. Vybírat můžete zpravidla mezi tempurou (o té se dočtete dále), tofu, různými druhy zeleniny nebo syrovým vejcem. Chuť soba nudlí zvýrazní i jarní cibulka, která jídlo zároveň hezky osvěží.

Které verze soba nudlí stojí za to?

  •       Soba maki – studené soba nudle zamotané do mořské řasy nori
  •       Soba beef – míchané soba nudle s hovězím masem a zeleninou
  •       Kitsune soba – horká polévka s nudlemi a tofu

Tip: Velmi obdobně se servírují také silné pšeničné nudle zvané udon. Své uplatnění najdou zejména v polévkách, ale ochutnat je můžete i smažené. Z konkrétních pokrmů vyzkoušejte například Yaki udon, smažené nudle v sójové omáčce, nebo Tsukimi udon, horkou polévku servírovanou s nedovařeným vejcem.

Tempura

Japonská tempura nadchne především milovníky smažených jídel, skládá se totiž z kousků čerstvých ryb, zeleniny nebo ovoce obaleném v křupavém těstíčku. Nejde však o jen tak ledajaké těstíčko. Tato krusta se připravuje ze speciálního prášku tempurako, který vzniká smícháním škrobu s pšeničnou a rýžovou moukou. Pak už ho jen stačí pomocí hůlek smíchat se studenou vodou nebo minerálkou a vytvořit z něj kaši, do které se dá namáčet nespočet kořeněných surovin, od krevet, ryb, přes houby, bambusové výhonky až po mrkev nebo sladké batáty. Tempura se před podáváním prudce a krátce osmaží a servíruje se horká. Pravá tempura se také neobejde bez tradičního dipu, kterým je omáčka zvaná daikon. Tu oceníte nejen pro její zajímavou chuť, ale také pro schopnost neutralizovat mastnotu.

Sašimi

Sašimi se velmi podobá sushi a je s ním také často zaměňováno. Představuje nejchutnější japonskou specialitu a zároveň tamní formální chod. Hlavní ingrediencí je syrová ryba či maso, nakrájená na slabé, asi půlcentimetrové plátky. Lahůdce nejčastěji dominuje tuňák, losos, makrela nebo sépie a doprovází ji sójová omáčka s wasabi a plátky zázvorového kořenu.

Wagaši

Japonské hodování nakonec završte sladkým wagaši, tradičním japonským dezertem, zhotoveným ze sladkých fazolí, kaštanové pasty a rýžového těsta. Wagaši představuje nejen potěšení pro vaše chuťové buňky, ale také pastvu pro oči, neboť Japonci si (nejen) u sladkostí zakládají i na estetice.

Naštěstí k tomu, abyste ochutnali japonské speciality, nemusíte hned jezdit do Japonska. I v Česku máme spoustu autentických japonských restaurací, stačí si jen vybrat tu svou a jídlo z ní si nechat doručit až domů.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata