Jste neustále unavení a bez energie? Zaměřte se na potraviny bohaté na železo

Izabela Nováková, 26. 3. 2020

Minerály hrají v našem těle stejně důležitou roli jako vitamíny. Železo je důležité zejména pro krvetvorbu, dobré okysličování těla, nastartování enzymatických procesů a správnou funkci svalů. Jeho nedostatek tak často způsobuje silnou únavu, fyzickou slabost nebo zhoršenou kvalitu kůže a její bledost. Chudokrevnost neboli anémie je dnes jedním z nejčastějších výživových nedostatků.

Jak poznat, že tělu chybí železo?

Cítíte se v poslední době unavení a slabí? Zkuste se zaměřit na potraviny bohaté na železo a zařaďte je do svého jídelníčku. Jeho nedostatek může způsobovat vypadávání vlasů, zimomřivost nebo špatnou imunitu. Dobře vstřebatelné je železo například z vajec, vnitřností, červeného masa nebo z ryb. Vydatnou porci železa však obsahuje i celá řada dalších potravin, o kterých jste to možná nevěděli.

Sušené ovoce

Datle, fíky, rozinky nebo třeba meruňky jsou potraviny bohaté na železo. Vybírejte ty nesířené a v bio kvalitě. Rádi snídáte ovesnou kaši? Přidejte si do ní hrst těchto sušených dobrot. Pokud dáváte přednost čerstvému ovoci, sáhněte po fících, borůvkách, malinách nebo švestkách.

Ořechy a semínka

Další vydatnou dávku železa najdete v oříšcích a semenech. Nejvíce ho najdete v pistáciích, kešu a lískových ořeších nebo v piniovém semínku. Ze semen jsou to pak především ta dýňová a slunečnicová. Vyrobte si doma z těchto surovin křupavou granolu nebo si je dejte během dne jako svačinu.

Zelenina

Podstatnou dávku železa získáte také ze zeleniny, a to především z té tmavě zelené, jako je špenát, mangold, kapusta a brokolice. Po náročném dni si namíchejte k večeři salát nebo připravte vařenou brokolici s máslem, které podporuje vstřebávání železa.

Čokoláda

Řeč je o kvalitní hořké čokoládě, která v sobě kromě železa skrývá i spoustu dalších zdraví prospěšných látek. Je plná hořčíku, vlákniny, draslíku i manganu. Odpolední svačina v podobě pár kostiček čokolády vám tak prokrví mozek, sníží riziko vzniku depresí a prospěje i vaší imunitě.

Mořské řasy

Nori, wakame, kelp nebo třeba spirulina. Všechny tyto druhy řas se v poslední době řadí mezi takzvané superpotraviny. Vychutnat si je můžete v sushi, wakame salátu nebo si je přidejte v práškové podobě do ranního smoothie.

Uvařte si vegetariánský boršč plný železa

Připravte si vydatnou polévku, která vás v zimě báječně zahřeje. Je zdravá, rychlá, plná vitamínů, díky čemuž se snadno stane stálicí ve vašem jídelníčku.

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g červené řepy
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 3 mrkve (nejlépe červené)
  • 23 řapíky celeru
  • 1 konzerva rajčat
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • pár snítek tymiánu
  • pepř
  • sůl
  • zakysaná smetana k servírování

Postup:

V hrnci na středním plamenu rozehřejte ghí nebo slunečnicový olej. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, česnek, řapíkatý celer a mrkev. Červenou řepu nakrájejte na větší kostičky, zelí nakrouhejte a vše přidejte do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte konzervovaná rajčata a koření. Přiveďte k varu a nechte povařit zhruba 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Hotovou polévku servírujte zakápnutou zakysanou smetanou.

Cítíte se unavení a máte chuť na pořádnou dávku železa bez práce? Na Dáme jídlo si můžete objednat třeba wakame salát nebo sushi. Kombinace čerstvých ryb a mořské řasy vás vrátí zpátky do formy.

 

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata