Kalendář kuchaře: Sezónní potraviny

Markéta Mikšovská, 11. 10. 2019

Záleží vám na tom, abyste jedli zdravě a pouze kvalitní potraviny? Nejsnazší cestou, jak toho docílit, je zaměřit se na sezónní produkci. Více se tak přiblížíte stravování, které je pro nás přirozené, a zajistíte tělu živiny, které potřebuje právě v daném období. V současnosti jsme se ale obzvlášť ve městech od zemědělského koloběhu téměř odpojili, a tak jsme připravili přehled, který vám orientaci v jídle podle ročních období usnadní.

Jaro

Jarní měsíce jsou přípravou na léto a produkce čerstvé zeleniny a ovoce se tak začíná rozšiřovat na trzích i na zahradách a stále je ještě na co se těšit. 

Tip na jídlo: Chřest s holandskou omáčkou, jahodová bublanina

Jaké potraviny seženete na jaře čerstvé?

Zelenina

Duben: cibule, ředkvičky

Květen: cibule, ředkvičky, chřest, kedlubny a saláty

Červen: cibule, ředkvičky, chřest, kedlubny a saláty, brokolice, cukety, fazolové lusky, hrách, kapusta, květák, mrkev, okurky, rajčata a řepa

Ovoce

Duben:

Květen: jahody

Červen: jahody, angrešt, třešně, višně

Jaké potraviny využijete lokálně skladované?

Zelenina

Duben: celer, česnek, růžičková kapusta, mrkev, pastiňák, petržel, pórek řepa i zelí

Květen: celer, česnek, mrkev, petržel, pórek, řepa

Červen: celer, česnek

Ovoce

Duben: jablka

Květen: –

Červen: –

Léto

V letních měsících přichází při dobrých podmínkách doslova smršť ovoce i zeleniny. Trhy se zaplavují sladkým ovocem i krásně zralou zeleninou, na výběr je toho tak ze všech měsíců nejvíc. Proto byste v létě měli myslet i na zásoby – nakupujte od různých druhů ovoce i zeleniny víc, uložte si je nakrájené do mrazáku nebo zavařte. V zimě vám zpestří omezenější jídelníček a prosvětlí šedivé dny.

Tip na jídlo: Zeleninové lečo, italské špagety, ovocný crumble

Jaké potraviny seženete v létě čerstvé?

Zelenina

Červenec: brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, fazole, hrách, kapusta, kedlubny, květák, mrkev, okurky, rajčata, ředkvičky, řepa, salát, zelí

Srpen: brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazole, hrách, oba druhy kapusty, kedlubny,květák, mrkev, okurky, paprika, patizón, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řepa, salát, zelí

Září: brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, dýně, fazole, oba druhy kapusty, kedlubny, květák, mrkev, okurky, paprika, pastiňák, patizón, petržel, pórek, rajčata, ředkve, ředkvičky, řepa, salát, zelí

Ovoce

Červenec: angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně

Srpen: angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, ostružiny, hroznové víno, rybíz, švestky

Září: broskve, hrušky, jablka, jahody, melouny, ostružiny, švestky, hroznové víno

Jaké potraviny využijete lokálně skladované?

Skladovaný je přes léto pouze česnek.

Podzim

Mnoho lidí má za to, že na podzim by podle sezónnosti už nemělo být téměř nic k dispozici, ve skutečnosti je toho ale mnoho, a co není čerstvé, ještě stále je skladované v zásobách. Využijte toho a připravujte si jídla z lokálních surovin. I tak si zajistíte zimu bez nemocí.

Tip na jídlo: Podzimní salát z pečené zeleniny, dýňová polévka, makový koláč

Jaké potraviny seženete na podzim čerstvé?

Zelenina

Říjen: brokolice, celer, čekanka, dýně, oba druhy kapusty, květák, kedlubny, pastiňák, patizon, petržel, pórek, ředkev, řepa, saláty, zelí (i čínské)

Listopad: oba druhy kapusty, pórek, zelí (i čínské)

Prosinec: oba druhy kapusty, pórek

Ovoce

Říjen: broskve, hrušky, jablka, ostružiny, hroznové víno, švestky

Listopad: –

Prosinec: –

Jaké potraviny využijete lokálně skladované?

Zelenina

Říjen: cibule, cuketa, česnek, mrkev, paprika, 

Listopad: brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, česnek, dýně, kedlubny, mrkev, pastiňák, patizon, petržel, ředkev, řepa

Prosinec: celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, kedlubny, mrkev, pastiňák, patizon, petržel, ředkev, řepa, zelí (i čínské)

Ovoce

Říjen: melouny

Listopad: hrušky, jablka

Prosinec: hrušky, jablka

Zima

V zimě si užívejte kořenovou zeleninu, která nejlépe zahřeje a zasytí. Uskladněné ovoce z léta zpracovávejte postupně a nejlépe jako teplé dezerty – ovocné koláče, bábovky nebo horké přelivy jsou tím nejlepším využitím, které oživí omezený zimní jídelníček.

Tip na jídlo: Dušená růžičková kapusta, pórková polévka, jablečný koláč

Jaké potraviny seženete v zimě čerstvé?

Zelenina

Leden: růžičková kapusta, pórek

Únor: růžičková kapusta

Březen: růžičková kapusta

Ovoce

Ovoce není v zimě čerstvé žádné, je třeba brát pouze jablka a hrušky ze zásob nebo ovoce, které jsme si v létě a na podzim zamrazili čerstvé.

Jaké potraviny využijete lokálně skladované?

Zelenina

Leden: celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, pastiňák, petržel, ředkev, řepa, zelí (i čínské)

Únor: celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, pórek, pastiňák, petržel, řepa, zelí (i čínské)

Březen: celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, pórek, pastiňák, petržel, řepa, zelí (i čínské)

Ovoce

Leden: jablka, hrušky

Únor: jablka, hrušky

Březen: jablka

Dali byste si jídlo ze sezónních potravin, ale nemáte čas shánět suroviny? Objednejte si sezónní dobrotu na Dáme jídlo a budete mít jistotu, že jíte čerstvé a kvalitní potraviny.

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata