Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Izabela Nováková, 8. 6. 2020

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Černý bez hojně roste na okrajích listnatých lesů, podél polí i v opuštěných zahradách. Již od pradávna byl využíván jako léčivá bylina a spojován s mnoha pověrami i čarodějnictvím. Zmínky o něm najdeme dokonce v keltské, germánské nebo pohanské mytologii. Podle některých legend žili v bezovém keři duchové, kteří chránili rostlinu i její okolí před zlými silami. A možná z toho důvodu ho dodnes najdeme na každé větší zahradě.

Přestože černý bez roste téměř na každém rohu, není to žádný plevel, ale mimořádně silná a zdraví prospěšná bylina. Na léčení nejrůznějších neduhů se využívají plody, listy i květy. Bezinka se neztratí nejen v domácí lékárně, ale bohaté využití má i v kuchyni. Z jejích květů se nejčastěji připravuje bezinkový sirup, ocet nebo tradiční kosmatice.

Kdy kvete bez a jak ho sbírat

Černý bez kvete v průběhu května a června. Květy je ideální sbírat kolem poledne, kdy jsou suché a nelpí na nich ranní rosa. A protože kvete jen jednou za rok, kosmatice byly odjakživa sezónní delikatesou. Dříve se smažené květy podávaly na sváteční tabuli během letnic neboli Svatodušních svátků, kterými vrcholila 50denní oslava Velikonoc. Dnes už se sice s tímto svátkem setkáme zřídka, o lahodné smažené květy by ale byla obrovská škoda se připravit. Jakmile rozkvetou první bezové keře, popadněte košík s nůžkami a udělejte si bylinkovou hostinu za pár korun.

Jak připravit kosmatice

Uvařit kosmatice není žádná věda. Základem je připravit těstíčko, které pak dozlatova usmažíte. Dokřupava smažené květy báječně chuťově ladí po boku s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

Ingredience: 

  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 2 vejce,
  • 120 g hladké mouky,
  • špetka soli,
  • 25 květů černého bezu včetně stonků,
  • rostlinný olej nebo ghí na smažení.

Postup:

Smetanu, vejce a mouku se špetkou soli smíchejte metličkou. Těstíčko by mělo být husté a dokonale ulpívat na květu. Pokud se vám zdá příliš husté, nařeďte ho kapkou mléka. V menším hrnci si rozpalte vrstvu oleje a zkuste do něj kápnout špetku těstíčka. Pokud se kolem ní objeví bublinky a bude plavat na hladině, je ideální čas na smažení květů. 

Květ chytněte za stopku a namočte ho do připraveného těsta, lehce oklepejte a vkládejte květenstvím dolů do rozpáleného oleje. Smažte zprudka a rychle, zhruba za půl minuty by vám mělo těsto krásně zezlátnout. Květy neobracejte a během smažení z nich odstřihněte stopku. Osušte na papírové utěrce a podávejte s přílohou.

Tip: Kosmatice chutnají báječně i nasladko. Takto připravené si je zamilují obzvlášť děti. Postup přípravy je stejný s tím rozdílem, že na talíři je posypete cukrem a přelijete medem.

Dostali jste chuť na nějaké staročeské jídlo? Vyberte si na Dáme jídlo oblíbenou klasiku a nechte si oběd jako od babičky dovézt až ke dveřím.

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 3000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak by měla vypadat odpolední svačina?

Tělo v průběhu celého dne potřebuje doplňovat energii, odpolední svačina by proto v jídelníčku měla mít své místo. Zdravými a chutnými malými jídly dáte sbohem nezdravému uzobávání, vaše tělo bude lépe pracovat a hlavně se budete cítit lépe. 

Nejoblíbenější témata