Máte v rodině vegetariány i masožravce? Připravte sobotní oběd, který uspokojí všechny

Izabela Nováková, 23. 4. 2020

Připravujete víkendový oběd, kde se u stolu sejde několik typů strávníků? Neřiďte se žádnými svazujícími pravidly. Radost z jídla je to, co máme všichni společné, ať už vyznáváme paleo, raw, nebo veganskou stravu. Máme pro vás inspiraci, jak uvařit menu, ve kterém si na maso nikdo ani nevzpomene.

Lahodná krémová polévka

Polévka je grunt každého rodinného oběda. Báječně zastoupí předkrm a hravě najdete takovou, na které si pochutnají vegetariáni i masožravci. Vsaďte na hedvábně hladké krémy s bohatou posypkou. Taková hrášková polévka je ideálním adeptem. Můžete ji připravit den předem a zároveň je snadné ji servírovat ve velkém stylu. Ozdobte ji v troubě praženou cizrnou, řeřichovými klíčky a ředkvičkami. Tenhle mix vytvoří na talíři krásný barevný kontrast. Chcete-li ukázat svůj kuchařský um, přidejte do ní ztracené vejce.

Tip: Využijte náš osvědčený trik na přípravu ztraceného vejce z našeho článku o vaření vajec. 

Bezmasý oběd pro všechny? Inspirujte se v Itálii

Na hlavní chod oběda je nejlepší vybrat taková jídla, která miluje zkrátka každý. A těstoviny jsou jedním z nich. Uvařit je můžete na stovky bezmasých způsobů, základem dokonalé Itálie na talíři jsou totiž čerstvé těstoviny. Domácí tagliatelle dodají pokrmu na svátečnosti a vy za ně sklidíte nejednu pochvalu. 

Příprava těstovin vlastníma rukama není nic složitého Na vál si prosejte 500 g hladké mouky typu 00, udělejte v ní důlek a vyklepněte do něj 5 vajec. Začněte těsto zpracovávat, zakápněte lžící olivového oleje a zhruba 10 minut se věnujte hnětění. Poté nechte těsto alespoň 30 minut odpočívat zabalené v utěrce. Nakonec těsto protlačte strojkem na nudle nebo vyválejte a nožem nakrájejte na 0,5 cm široké nudle. V osolené vodě je pak stačí vařit 4 minuty. Čerstvé tagliatelle perfektně ladí s jednou z omáček, které svou domovinu proslavily. Ať už vsadíte na arrabiata, puttanesca, nebo alla norma, u stolu po mase nikdo ani nevzdechne.

Dezert: Sladká tečka na závěr

Skvělým jednoduchým dezertem, který není po obědě příliš těžký na žaludek, je zmrzlina. Stejně jako polévku si ji připravíte den předem. Náš tip na banánovou zmrzlinu je asi ten nejjednodušší recept na světě. Stačí zmrazit banány, rozmixovat je a máte hotovo. S chutí si ale můžete v tomto případě vyhrát na tisíc způsobů. Do směsi přimíchejte kapku bourbonu, datlového sirupu, kakao nebo třeba ořechy. V přípravě domácí zmrzliny se zkrátka fantazii meze nekladou.

Sešli se vám u stolu vegetariáni, masožravci i vegani? Nechte každého z hostů objednat si takový oběd, na který má zrovna chuť.

 

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata