Mexická kuchyně: Jídlo, které vás dostane

Izabela Nováková, 28. 6. 2019
Tacos

Málokterá kuchyně se může pyšnit tím, že je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ta mexická pro to má ale mnoho důvodů. Objevte, proč je mexická kuchyně tak oblíbená napříč celým světem a vyzkoušejte jídla, která jste ještě možná neměli.

Za významností mexické kuchyně stojí především její dlouhá historie, která se datuje až daleko do období před objevením Ameriky Evropany. Základní suroviny tak vycházejí z toho, co měli domorodci jako první k dispozici – jednalo se především o zeleninu, prim hrála kukuřice a chilli papričky, které později začala doprovázet rajčata, fazole, avokádo, ale také tykve či kakao.

S kolonizací došlo k velkým změnám i v mexické kuchyni, která se obohatila o některé obilniny jako je pšenice a rýže, a především o maso – pečené vepřové a hovězí je teď oblíbeným základem například v tacos.

Omáčky

Důležitou roli hrají v mexické kuchyni omáčky, tzv. salsy. K tacos i jiným jídlům si obvykle můžete vybrat z několika základních druhů:

  • Salsa verde – základem jsou zelená rajčata a zelené chilli papričky, omáčka má konzistenci pasty
  • Salsa roja – sestává podle svého názvu z červených rajčat, česneku a koriandru
  • Pico de gallo – vypadá spíše jako salát, dělá se z nadrobno nasekaných rajčat, bílé cibule, koriandru, avokáda, citronové šťávy a zelených chilli papriček
  • Guacamole – nejpopulárnější mexická omáčka, kterou tvoří rozmačkané avokádo, nakrájená rajčata, cibule, česnek, koriandr a paprička jalapeño

Typická jídla

Kuchyně v Mexiku je typická nejen svou pálivostí, barevností a čerstvostí, ale také tím, že je nesmírně rozmanitá. Pokud tedy navštívíte více míst, v každém regionu země máte možnost ochutnat zcela jiné typické jídlo. To nejlepší tradičně ochutnáte v pouličních stáncích a bistrech, která jsou obvykle rodinnými podniky, kde se práce dělí mezi několik jejích členů, kteří připravují čerstvé tacos, quesadillas či jiné typické pokrmy přímo na místě z čerstvých surovin.

Jaké mexické jídlo byste měli určitě ochutnat?

Tacos

Jedním z nejtypičtějším mexických pokrmů jsou rozhodně tacos. Základem je placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky, na kterou se postupně vrší jednotlivé ingredience – pečené či dušené maso (může být vepřové, kuřecí, hovězí, ale v některých částech Mexika se setkáte i s rybím nebo s mořskými plody), omáčka podle výběru, fazole a mnoho dalších ingrediencí, které si zákazník může zvolit dle chuti, například zelí, koriandr, okurky či jiné. 

Tacos se typicky v Mexiku podávají v tzv. taquerías a jejich provedení se liší podnik od podniku, recept od receptu.

Nachos

Mexické nachos nejsou jen kukuřičné chipsy, jak se s nimi setkáváme u nás. Tento pokrm je typický zejména v regionu Coahuila a jeho základem jsou kukuřičné lupínky, které se ale podávají s čedarem, kousky masa, fazolemi, kečupem a majonézou.

Nachos

Quesadilla

S quesadillou se setkáte především v okolí hlavního města. Jedná se o dvě tortilly naplněné směsí, která se podobně jako tacos liší podle podniků. Nejčastěji se ale podává se sýrem, směsí masa a koření, které se říká picadillo, bramborami, salámem chorizo či papričkami jalapeño.

Pozole

Méně známým, ale neméně výborným jídlem, je polévka pozole. Její příprava je náročnější, ale stojí to za to. Základem jsou hominy, což je speciálně upravená sušená kukuřice, dále vepřové maso, vývar a topping z různých surovin, především cibule, salát, ředkvičky, avokádo, limetka či chilli papričky. Pozole se podává ve třech variantách – bílé, zelené a červené. Bílé je základní, zelené a červené pozole obsahuje navíc omáčku z těchto barevných ingrediencí.

Pozole

Tip: Většinu mexických jídel už ochutnáte v autentické kvalitě i u nás, stačí si vybrat.

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazení nabídky

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata