Mexická kuchyně: Jídlo, které vás dostane

Markéta Mikšovská, 28. 6. 2019
Tacos

Málokterá kuchyně se může pyšnit tím, že je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ta mexická pro to má ale mnoho důvodů. Objevte, proč je mexická kuchyně tak oblíbená napříč celým světem a vyzkoušejte jídla, která jste ještě možná neměli.

Za významností mexické kuchyně stojí především její dlouhá historie, která se datuje až daleko do období před objevením Ameriky Evropany. Základní suroviny tak vycházejí z toho, co měli domorodci jako první k dispozici – jednalo se především o zeleninu, prim hrála kukuřice a chilli papričky, které později začala doprovázet rajčata, fazole, avokádo, ale také tykve či kakao.

S kolonizací došlo k velkým změnám i v mexické kuchyni, která se obohatila o některé obilniny jako je pšenice a rýže, a především o maso – pečené vepřové a hovězí je teď oblíbeným základem například v tacos.

Omáčky

Důležitou roli hrají v mexické kuchyni omáčky, tzv. salsy. K tacos i jiným jídlům si obvykle můžete vybrat z několika základních druhů:

  • Salsa verde – základem jsou zelená rajčata a zelené chilli papričky, omáčka má konzistenci pasty
  • Salsa roja – sestává podle svého názvu z červených rajčat, česneku a koriandru
  • Pico de gallo – vypadá spíše jako salát, dělá se z nadrobno nasekaných rajčat, bílé cibule, koriandru, avokáda, citronové šťávy a zelených chilli papriček
  • Guacamole – nejpopulárnější mexická omáčka, kterou tvoří rozmačkané avokádo, nakrájená rajčata, cibule, česnek, koriandr a paprička jalapeño

Typická jídla

Kuchyně v Mexiku je typická nejen svou pálivostí, barevností a čerstvostí, ale také tím, že je nesmírně rozmanitá. Pokud tedy navštívíte více míst, v každém regionu země máte možnost ochutnat zcela jiné typické jídlo. To nejlepší tradičně ochutnáte v pouličních stáncích a bistrech, která jsou obvykle rodinnými podniky, kde se práce dělí mezi několik jejích členů, kteří připravují čerstvé tacos, quesadillas či jiné typické pokrmy přímo na místě z čerstvých surovin.

Jaké mexické jídlo byste měli určitě ochutnat?

Tacos

Jedním z nejtypičtějším mexických pokrmů jsou rozhodně tacos. Základem je placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky, na kterou se postupně vrší jednotlivé ingredience – pečené či dušené maso (může být vepřové, kuřecí, hovězí, ale v některých částech Mexika se setkáte i s rybím nebo s mořskými plody), omáčka podle výběru, fazole a mnoho dalších ingrediencí, které si zákazník může zvolit dle chuti, například zelí, koriandr, okurky či jiné. 

Tacos se typicky v Mexiku podávají v tzv. taquerías a jejich provedení se liší podnik od podniku, recept od receptu.

Nachos

Mexické nachos nejsou jen kukuřičné chipsy, jak se s nimi setkáváme u nás. Tento pokrm je typický zejména v regionu Coahuila a jeho základem jsou kukuřičné lupínky, které se ale podávají s čedarem, kousky masa, fazolemi, kečupem a majonézou.

Nachos

Quesadilla

S quesadillou se setkáte především v okolí hlavního města. Jedná se o dvě tortilly naplněné směsí, která se podobně jako tacos liší podle podniků. Nejčastěji se ale podává se sýrem, směsí masa a koření, které se říká picadillo, bramborami, salámem chorizo či papričkami jalapeño.

Pozole

Méně známým, ale neméně výborným jídlem, je polévka pozole. Její příprava je náročnější, ale stojí to za to. Základem jsou hominy, což je speciálně upravená sušená kukuřice, dále vepřové maso, vývar a topping z různých surovin, především cibule, salát, ředkvičky, avokádo, limetka či chilli papričky. Pozole se podává ve třech variantách – bílé, zelené a červené. Bílé je základní, zelené a červené pozole obsahuje navíc omáčku z těchto barevných ingrediencí.

Pozole

Tip: Většinu mexických jídel už ochutnáte v autentické kvalitě i u nás, stačí si vybrat.

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata