Milujete sýr? Ochutnejte ty nejlepší sýrové recepty

Izabela Nováková, 3. 10. 2019

Sýr, zdánlivě obyčejná pochoutka, která dokáže leckterý pokrm dotáhnout do úplné dokonalosti. Některá jídla, jako třeba pizzu, si navíc bez sýru umíme jen stěží představit. Jakmile sýr převezme v pokrmu hlavní roli, milovníci sýru jásají a zažívají doslova „nebe v puse“. Představujeme vám tři nejlepší recepty se sýrem, které byste si neměli nechat ujít.

Fettucine quatro formaggi

Italové to v kuchyni zkrátka umí a důkazem toho jsou kromě pizzy také těstoviny na nejrůznější způsoby. Ty mnohdy sestávají jen z pár základních ingrediencí, a přesto chutnají fantasticky. Dejte šanci sýrovým těstovinám Fettuccine, oblíbeným zejména v římské kuchyni. Čerstvé pasty v kombinaci se 4 druhy sýra a nebudete litovat.

Suroviny:

  • balení těstovin Fettuccine
  • 4 druhy oblíbených sýrů (např. parmazán, Grana Padano, kozí sýr, Gouda)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 3-4 plátky másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • lístky bazalky

Postup:

Sýry nastrouhejte, těstoviny uvařte v osolené vodě tzv. al dente, tedy ne zcela do měkka, ale tak akorát “na skus”. Hotové těstoviny slijte a 1-2 hrnky vody z nich si dejte stranou, mohou se vám za chvíli hodit. Do uvařených těstovin vložte plátky másla.

Na mírném plamenu ohřejte smetanu a přelijte jí těstoviny. Osolte, opepřete, opatrně vmíchejte sýry a nechte je pomalu rozpouštět. V případě potřeby přidejte trochu horké vody z těstovin, textura by měla být krémová.

Před servírováním ozdobte lístky bazalky.

Gratinovaný květák s bešamelem

Jemná bešamelová omáčka tvoří základ pro spoustu pokrmů především francouzské kuchyně. V gratinované verzi spolu s květákem si ji oblíbí nejen vegetariáni.

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 hermelín
  • 100 g nivy
  • plátky slaniny
  • 400 ml mléka
  • plátek másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvý tymián
  • sůl

Postup:

Květák rozebraný na růžičky povařte v osolené vodě do poloměkka, přendejte do zapékací misky a posypejte kousky slaniny.

Z mouky a másla upražte světlou jíšku, postupně přilévejte mléko a míchejte dohladka. Do jíšky přidejte nastrouhané sýry, sůl, tymiánové lístky a špetku muškátového oříšku. Bešamel udržujte za stálého míchání teplý, aby neztuhl.

Nakonec bešamelovou omáčkou přelijte květák a slaninu, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte do zlatova.

Sýrové koule

Kombinace roztaveného sýra a křupavé strouhanky se řadí mezi oblíbená party jídla a zároveň tradiční občerstvení Latinské Ameriky.

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 100 g nivy
  • 150 g Cheddaru
  • 5 lžic hladké mouky
  • kukuřičná strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

Vejce oddělte od bílků. Ve středně velké misce smíchejte najemno nastrouhané sýry spolu se žloutky, moukou, solí a důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte jej do směsi.

Lžičkou nabírejte malé množství směsi a pomocí dlaní vytvarujte kuličky, které obalujte v kukuřičné strouhance. Ve vysoké vrstvě oleje usmažte dozlatova a hned poté klaďte na papírový ubrousek, který nasákne přebytečný olej.

Sýrové koule servírujte s oblíbeným dipem, skvěle chutnají například s chilli nebo hořčičnou omáčkou.

Dostali jste chuť na sýrovou dobrotu a dali byste si ji ideálně hned? Nechte si dovézt třeba famózní sýrové těstoviny z vybrané italské restaurace přímo k vám.

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Nejoblíbenější témata