Naučte se, jak oloupat rajčata a kam je využít

Izabela Nováková, 29. 5. 2020

Rajčata není nutné loupat do každého receptu. Pokud však chcete mít polévku, omáčku nebo salsu jemnou jako hedvábí, slupka musí pryč. Rajčata se však neloupou tak snadno jako jiné druhy zeleniny. Prozradíme vám ale jednoduchý trik, se kterým vám to půjde jako po másle.

1. Loupání rajčat blanšírováním

Blanšírování je nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak oloupat rajčata. Ve velkém kastrolu přiveďte vodu k varu. Mezitím si připravte rajčata. Z každého malým nožíkem vykrojte stopku a na špičce slupku nařízněte do tvaru X. Opatrně rajčata ponořte do vroucí vody a nechte je minutu vařit.

Jakmile se slupka začne u špičky uvolňovat, je nejvyšší čas rajčata vyndat a bleskurychle zchladit. Nejlépe uděláte, když je vhodíte do mísy s vodou a kostkami ledu, tím zabráníte dalšímu vaření a rajče si tak uchová pevnou konzistenci.

Zchlazená rajčata jsou teď perfektně připravená a oloupete je raz dva. Špičkou nože stačí nadzvednout slupku, která sama sklouzne a je hotovo.

Tip: Pokud z rajčat připravujete omáčku na špagety, vodu z nich nevylévejte. Osolte ji a těstoviny v ní uvařte, báječně tak natáhnou jemnou rajčatovou chuť.

Loupání rajčat pečením

Pečení dodá rajčatům intenzivnější chuť, kterou oceníte v salse i omáčce na těstoviny. Rajčata opláchněte a vykrojte jádřince. Následně rozkrojte rajčata napůl a slupkou navrch je vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem potřeným olivovým olejem. Vložte je do trouby rozpálené na 220 °C a pečte zhruba 40 minut, dokud slupka nezhnědne a nezačne se nadzvedávat. Počkejte až rajčata zchladnou, snadno je pak oloupete ručně tak, že za slupku jen zatáhnete.

Tip: Pokud chcete dodat rajčatům ještě lepší chuť, přihoďte k nim na plech paličku česneku nebo bylinky.

Dokonalá rajčatová polévka 

Výraznou a delikátní chuť polévce dodají pečená rajčata. Před loupáním je dejte do trouby s česnekem, snítkou tymiánu nebo bazalky.

Suroviny: 

  • 1 kg rajčat,
  • 1 menší cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžíce másla,
  • 2 lžíce oleje,
  • rajčatový protlak,
  • snítka tymiánu,
  • sůl, pepř,
  • zakysaná smetana, dýňová semínka a bazalka na ozdobení,
  • pečivo k podávání.

Postup: 

Rajčata oloupejte metodou pečení v troubě, na plech k nim přidejte ještě česnek, snítku tymiánu. Osolte a opepřete podle chuti. 

Oloupaná rajčata i cibuli nakrájejte nadrobno. Na rozpáleném oleji opékejte cibuli do sklovata, přidejte protlak, krátce opečte a po minutě vhoďte rajčata. Vše nechte chvilku povařit pod poklicí, aby rajčata pustila šťávu. Vařte asi 15 minut, poté směs rozmixujte. Pokud je konzistence příliš hustá, nařeďte polévku vodou nebo vývarem. Nakonec dochuťte solí a pepřem. 

Na závěr polévku ozdobte zakysanou smetanou, dýňovými semínky a bazalkou.

Arrabiata

V gurmánských kruzích se praví, že recept na ostrou omáčku arrabiata vzniknul díky temperamentu jedné italské hospodyňky. Manžel ji odpoledne natolik rozčílil, že mu večer do jeho oblíbené rajčatové omáčky přidala pěkně ostrou chilli papričku. Dodnes tak po italských domácnostech koluje, že čím pálivější arrabiatu dostanete na stůl, tím více jste si u manželky zavařili.

Ingredience:

  • 5 lžic olivového oleje,
  • 500 g rajčat bez slupky,
  • 1 malá cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 čerstvá chilli paprička,
  • balíček těstovin (nejlépe čerstvých),
  • hrst hladkolisté petrželky,
  • strouhaný parmezán.

Postup: 

Na rozpáleném olivovém oleji nechte rozvonět na plátky nakrájený česnek, přidejte cibuli a opékejte 5 minut do sklovata. Chilli papričku podélně rozkrojte a zbavte semen, ta jsou nejpálivější. Pokud však máte omáčku rádi opravdu ostrou, klidně je tam nechte. 

Nadrobno nakrájenou chilli papričku přidejte do hrnce spolu s oloupanými rajčaty, osolte a nechte probublávat na středním plameni 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Uvařené těstoviny pak smíchejte s omáčkou, ozdobte nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem. 

Domácí rajčatová passata

Schovejte si lahodnou chuť na slunci vyzrálých rajčat do sklenic. Taková domácí passata je totiž v zimě hotový poklad. Pasírovaná rajčata jsou základem spousty italských, francouzských nebo španělských receptů a doma se vám tak určitě neztratí. Využijete je do polévek, těstovin, na pizzu nebo třeba do koktejlu Bloody Mary.

Suroviny:

  • 12 vyzrálých rajčat,
  • 2 mrkve,
  • 6 lžic olivového oleje,
  • sůl a mletý pepř.

Postup: 

Rajčata a mrkev oloupejte, nakrájejte na drobno a dejte do hrnce s rozpáleným olejem. Na středním plameni opékejte asi 5 minut, poté zakryjte pokličkou, snižte plamen a nechte dusit alespoň 15 minut, než rajčata pustí šťávu. Nechte vařit do zhoustnutí, obvykle to trvá zhruba 40 minut. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré, dochuťte solí a vlijte do čisté sklenice.

Dostali jste chuť na pravé italské těstoviny nebo pizzu? Nechte si dovézt, na co máte zrovna chuť. 

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata