Nejlepší bramboráky? Ty se zeleninou

Izabela Nováková, 14. 1. 2020

Máte rádi bramboráky, ale chtěli byste změnu? Bramborové placky lze oživit na mnoho způsobů, máme pro vás recept na ty nejlepší variace.

Na jemné bramboráky s česnekem nedá nikdo dopustit, zelenina ale může jejich chuť příjemně oživit a odlehčit. Vyzkoušejte například ty s mrkví, cuketou nebo batáty. V případě většího podílu zeleniny myslete na to, že je třeba placky více okořenit, nebojte se proto přidat o stroužek česneku navíc nebo směs více opepřit a přidat větší množství bylinek.

Bramboráky s mrkví

Suroviny:

  • 6 brambor
  • 3 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky (pouze bílá část)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brambory a mrkev nastrouhejte nahrubo, nechte chvíli odstát a poté slijte přebytečnou vodu. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku, petrželku a osolte a opepřete. Promíchejte a přidejte vejce. Postupně přisypávejte mouku a promíchávejte, dokud nezískáte kompaktní těsto. Na pánvi si rozpalte olej, lžící tvarujte bramboráky a smažte z obou stran. Hotové bramboráky nechte okapat na ubrousku. 

Cuketové bramboráky

Suroviny:

  • 250 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných najemno
  • 250 g cukety, nastrouhané najemno
  • 4 a ½ lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky sušené majoránky

Postup:

Nastrouhané brambory a cuketu smícháme v míse, přidejte vločky a nechte chvíli odstát, aby vločky nasákly tekutinu. Pak smíchejte s ostatními surovinami v těsto. Na pánvi rozehřejte olej, tvarujte bramboráky a smažte z obou stran dokřupava.

Batátové bramboráky

Suroviny:

  • 300 g batátů
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Sladké brambory nastrouhejte. Promíchejte se všemi ingrediencemi kromě mouky, kterou přidáváme až nakonec. Na pánvi rozpalte olej a osmažte první zkušební bramborák. Pokud se rozpadá, přidejte ještě trochu mouky. Hotové placky nechte osušit od přebytečného oleje na ubrousku.

Podobné

Všechny

Nejoblíbenější témata