Nejlepší brownies? S řepou, s cuketou i s luštěninami

Izabela Nováková, 1. 3. 2020

Historie brownies se začala psát v Americe před sto lety. Dnes je to americká klasika, kterou si zamiloval i starý kontinent. Brownies obsahují spoustu čokolády, jsou hříšně sladké a také návykové. Co takhle si ale příště připravit jejich zdravější a neméně chutnou variantu? 

Fazolové brownies 

V tomto receptu není ani špetka rafinovaného cukru, ani žádná mouka (ani ta bezlepková). Na chuti to ale rozhodně nepoznáte.

Co budete potřebovat?

  • 150 g uvařených červených fazolí,
  • 60 g datlového sirupu,
  • 3 vejce,
  •  120 g jablečného pyré,
  •  60 g holandského kakaa,
  •  ½ lžičky soli,
  • lžičku kypřícího prášku z vinného kamene,
  •  hrst pekanových ořechů.

Jak na to?

Pekáč si vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Všechny ingredience kromě ořechů rozmixujte do hladka. Nakonec vmíchejte ořechy. Vzniklé těsto rovnoměrně rozprostřete v pekáči. Pečte asi 20 minut. Poté nechte vychladnout na mřížce.

Brownies z červené řepy

Koláče z červené řepy jsou vláčné, ale nikdy suché. Servírujte brownies s vanilkovou zmrzlinou nebo se lžičkou zakysané smetany. 

Suroviny:

  •  200 g kvalitní hořké čokolády,
  •  200 g másla,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 250 g uvařené červené řepy,
  • 3 vejce,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 4 lžíce hladké špaldové mouky,
  • špetka soli.

Postup:

Pekáč vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 190 °C. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, utřete do hladka a nechte zchladnout. Pokrájenou řepu rozmixujte s cukrem, přimíchejte kakao, vajíčka, mouku a sůl. Směs lehce prošlehejte, vmíchejte máslo s čokoládou a vypracujte hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřete v pekáči. Pečte 30–40 minut a nechte vychladnout na mřížce.

Cuketové brownies

Že se v těchto nadýchaných brownies skrývá cuketa, určitě nikdo z vašich hostů neuhádne. Chcete je připravit na slavnostnější událost? Ozdobte je karamelem a posypte maldonskou solí. 

Co budete potřebovat?

  • 3 hrnky nastrouhané cukety,
  • ½ hrnku rostlinného oleje,
  • 1 a ½ hrnku třtinového cukru,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky,
  • ½ hrnku kakaa,
  • 1 lžička soli,
  • 1 a ½ lžičky sody na pečení,
  •   hrst ořechů,

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vyložte pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte olej, cukr a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, kakao, sodu na pečení a sůl. Směs rozmíchejte do hladka. Nakonec přidejte cuketu. Hotové těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáče a pečte 35 minut v troubě.

Dali byste si brownies hned, ale nechcete se stresovat, že se vám nepovedou? Objednejte si je ve své oblíbené variaci na Dáme jídlo.

 

Podobné

Všechny

5 tajemství SaSaZu

Ochutnejte tu nejlepší asii v Praze, přichází SaSaZu. O váš gastronomický zážitek se postará šéfkuchař Andy Tan, který je s restaurací spojen od jejího otevření. Jeho specialitou je kombinace oblíbených pouličních jídel jihovýchodní Asie a sofistikovaného francouzského kulinářského umění.  Zajímá vás, čím je tato luxusní restaurace tak výjimečná? Jejich kuchyně je inspirovaná vařením a cestováním po jihovýchodní Asii, vzpomínkami na […]

4 netradiční recepty na dokonalou bábovku

Bábovky, jak je známe, patří k české klasice. Za starých časů se pekly jako kynutý koláč s otvorem uvnitř, dnes dělá bábovku bábovkou hlavně její krásná forma. Do té můžete připravit nejen těsto třené či kynuté, ale třeba i cuketové nebo jablkové. Inspiraci jsme hledali u nás i v zahraničí, kde si tradiční rakousko-uherský zákusek zamilovali pro rozmanitost chutí a snadnou přípravu. 

Podzim v Brně

Krásné babí léto je za námi a teď už nás čeká ten pravý sychravý podzim. Přesto jsem se rozhodla nepropadat depresím a podívat se na to z té lepší stránky. Teď totiž nastal ten správný čas na cestování a objevování krásy českých měst. A protože u nás máme v sychravých dnech ještě o něco větší chuť jíst, jsou naše podzimní výlety vždy spojené […]

Nejoblíbenější témata