Není nad domácí arašídové máslo. Jak si ho připravit a kde ho využít?

Izabela Nováková, 7. 3. 2020

Ořechy jsou plné vitamínů a minerálů, jako je například hořčík, fosfor, selen nebo mangan. Obsahují také důležitou vlákninu, bílkoviny a další zdraví prospěšné tuky. Arašídová pasta se používala už v dávných dobách Aztéků. Připravte si tuto zdravou dobrotu i vy. Máslo je hotové během chvilky. Potřebujete na něj jen 4 ingredience a 1 výkonný mixér. 

Základní recept

Co budete potřebovat

  • 500 g nesolených arašídů,
  • 3 lžičky rozpuštěného kokosového oleje,
  • 1 lžíci medu,
  • špetku soli.

Jak na to

Arašídy nasypte do výkonného mixéru a mixujte po dobu 20 vteřin, abyste přístroj nepřetěžovali. Poté přidejte med, olej a sůl. Vše promixujte na plný výkon. Občas stěrkou setřete směs ze stěn nádoby a mixujte, dokud vám nevznikne hladké máslo. Pokud máte raději křupavější verzi, rozmixujte si 100 g arašídů nahrubo a přidejte je až nakonec. Hotové máslo přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte ho v lednici.

Tip: Pro výraznější chuť můžete před mixováním arašídy opražit na pánvi. 

Jak si arašídové máslo vychutnat nejlépe?

Arašídové máslo se perfektně hodí ke sladkým i slaným jídlům. Nechte se inspirovat, jak si arašídovým máslem ozvláštnit všední jídelníček. Tyto sladké recepty si oblíbíte.

Sladká kombinace s ovocem

Honí vás mlsná? Arašídové máslo báječně chutná v kombinaci s nejrůznějším ovocem. Namáčejte si do něj hrušku, jablko nebo třeba banány. Báječně chutná také s jahodami na toastu. 

Skvěle doladí smoothie

Využijte burákové máslo na dochucení smoothie. Budete se divit, jak je skvělé například s kokosovým mlékem a banány.

Dokonalé lívance

Lívance s banánem, arašídovým máslem a špetkou skořice jsou výbornou zimní variací této oblíbené snídaně.

Tajná přísada do pečení

Dostali jste chuť na něco dobrého z ořechů, ale vaše spíž zeje prázdnotou? Objednejte si na Dáme jídlo třeba asijský pokrm s arašídovou omáčkou a uspokojte své chuťové buňky. 

 

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata