Ochutnejte Itálii. 3 nejlepší typicky italská jídla u vás na stole

Markéta Mikšovská, 7. 10. 2019

O tom, že z italské kuchyně byste mohli servírovat kompletní menu, není pochyb. Italové žijí rčením, že láska prochází žaludkem, a na své pokrmy jsou patřičně hrdí. Oběd i večeře jsou u Italů dlouhou a hlasitou záležitostí. Inspirujte se a znovu objevte typická italská jídla.

Minestrone

Italská kuchyně nejsou jen těstoviny a pizza (i když na tu také dojde…), ale také skvělé polévky. Minestrone je vynikající syté jídlo, které hravě zastane i celou večeři nebo letní oběd a do něhož zpracujete přebytky ze zahrady i z lednice.

Suroviny:

  • máslo
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 zralá rajčata (nebo 1 plechovka krájených loupaných rajčat)
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • rozmarýn
  • těstoviny penne
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 2 mladé cukety
  • sůl a pepř
  • bazalkové pesto k podávání

Postup:

V hrnci nechte roztavit máslo, pak na něm dozlatova opečte nakrájenou cibuli, celer a mrkev. Přidejte spařená a oloupaná rajčata, promíchejte a povařte zhruba 5 minut.

Přilijte vývar, přisypte bylinky a těstoviny, přiveďte k varu a nechte vařit, dokud těstoviny nezískají požadovanou měkkost.

Před koncem přisypte nakrájenou cuketu a fazole a nechte ještě alespoň 5 minut provařit.

Servírujte se lžící bazalkového či jiného bylinkového pesta.

Pizza

Mluvíme-li o italské kuchyni, na pizzu zkrátka nesmíme zapomenout. Je ideálním jídlem ke sdílení, pokud pořádáte party, movie night i romantickou večeři. Navíc si pizzu díky její popularitě můžete dopřát i v dalších variacích, nejen v té tradiční.

Pizza z listového těsta

Pokud chcete připravit rychlé občerstvení nebo večeři, není nic lepšího než vytáhnout z lednice listové těsto, rozválet jej a poklást surovinami, které máte nejraději. U listového těsta akorát nezapomínejte na jeho propíchání vidličkou, jinak se vám nafoukne.

Polentová pizza

Pro ty, kteří nemohou lepek nebo by si raději dali odlehčenou verzi italské pizzy, je tu polentová variace. Stačí uvařit polentu dle návodu s větší špetkou soli, rozetřít na plech vyložený pečícím papírem a poté opět vrstvit podle libosti.

Jak by měla vypadat a chutnat tradiční základní pizza Margherita se dočtete v článku Nejpopulárnější jídlo na světě: Jak poznat opravdu dobrou pizzu. Hned na to se můžete vrhnout na ochutnávání.

Panzanella

Tento italský salát je pravou esencí léta. Dokonalé chuti dosáhnete opravdu čerstvými a zralými rajčaty – buď z vlastního záhonu nebo z farmářských trhů – a kvalitním kváskovým chlebem.

Suroviny:

  • zralá rajčata, množství dle uvážení
  • šalotka
  • 1-2 stroužky česneku
  • půl plechovky kalamata oliv
  • olivový olej
  • 2 červené, oranžové nebo žluté papriky kapie
  • 2-3 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
  • Velká hrst bazalky
  • Přiměřené množství 2-3 dny starého chleba, nakrájeného na centimetrové kostky

Postup:

Rajčata nakrájejte a nasypte do mísy. Přidejte nakrájenou šalotku, rozmačkaný česnek, olivy, olej a směs osolte a opepřete.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Exotická jídla, která se vám rozplynou na jazyku

Máte chuť na něco méně tradičního? Náš výběr 5 exotických jídel vás zaručeně uspokojí. Gastronomické hranice se smazávají a tak i u nás vznikají podniky, které nabízejí kuchyni nejrůznějších zemí světa a kde ochutnáte opravdu autentické místní jídlo. Co doporučujeme ochutnat, pokud jste to ještě neudělali?

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně na prvním místě. Polévky Pho jsou ikonou vietnamské kuchyně, proto v bistru opravdu dbají na kvalitu použitých surovin, zejména pak masa. Předním dodavatelem je Řeznictví a Uzenářství […]

Super pálivá jídla, která vás zahřejí v zimním období

S přicházející zimou a čím dál tím chladnějšími dny přicházejí také chutě na plnější a ostřejší pokrmy, které dodají energii čelit nevlídnému počasí a prohřejí zevnitř. Pálivé koření má kromě těchto funkcí navíc také příznivé zdravotní účinky, pro podzimní období plné nachlazení, je tak ideální. Které recepty jsou naše nejoblíbenější?

Nejoblíbenější témata