Ochutnejte nejlepší tradiční česká jídla

Markéta Mikšovská, 24. 6. 2019
Pivo

Českou klasiku by měl ochutnat každý, kdo v Česku pobývá, i ten, kdo se jí raději vyhýbá. Jedna špatná zkušenost totiž neznamená, že za to naše národní kuchyně nestojí. Dejte ji proto šanci a vyzkoušejte jeden z mnoha tradičních receptů.

Svíčková na smetaně

Čím jiným náš výběr tradičních jídel začít než svíčkovou na smetaně? Česká jídla s knedlíky a omáčkami mají své příznivce i odpůrce, jsme si ale jistí, že pokud narazíte na pravou svíčkovou z odpovídajícího druhu hovězího masa a omáčkou plnou zeleniny, jejíž pečení a vaření se neurychluje, bude vám rozhodně chutnat. A díky zvyšujícím se standardům v české gastronomii a populárnímu modernímu konceptu českých restaurací, které rozjely některé české pivovary, není problém si takovou svíčkovou dát nebo objednat.

Svíčková

Koprovka

Koprovce jsme se věnovali už v článku o českých bezmasých jídlech a právem patří i do tohoto výběru. Její výhodou je právě to, že stojí především na výrazné a netradiční omáčce a lze ji modifikovat. Pochutnají si tedy jak milovníci masa, tak vegetariáni a chutnat bude i těm, kteří nejsou velcí fanoušci houskových knedlíků, protože koprovka se tradičce vaří i s bramborem, v moderním, méně tradičním, ale stejně dobrém pojetí i s pečeným. Negativní vztah si k ní děti mnohdy udělají kvůli zážitkům ze školních jídelen, nemusí to tak ale zůstat navždy. Dobré je vracet se i k jídlům, na které nemáme dobré vzpomínky a zkoušet je jednou za čas zařadit do jídelníčku.

Knedlo vepřo zelo

Další stálicí v české kuchyni je bezesporu vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím. Na rozdíl od předchozích pokrmů není její součástí omáčka, jídlo se ale zalévá šťávou vypečenou z masa. Maso by mělo být libové a mnohdy se kombinuje bílé zelí s červeným. Velmi typické je toto jídlo také v sousedním Rakousku, jeho původ tak může být zahraniční.

Dukátové buchtičky s krémem

Jídlo, které si každý pamatuje ze školní jídelny, ale nezanechává takovou pachuť, jako například koprová omáčka nebo UHO, tedy “univerzální hnědá omáčka”, to jsou buchtičky s krémem. Kvůli popularitě v závodním stravování ale utrpěly naopak buchtičky, které se začaly dělat z nekvalitních surovin a podle jednotně daného postupu. I toto jídlo ale zažívá renesanci a v současné době je oblíbené například jako dezert, kdy jsou kynuté buchtičky a vanilkový krém doplněné o ovoce a jednotlivé restaurace z nich vytvářejí originální variace, nezřídka doplněné o rum či likér.

Škubánky

České kuchyni často vyčítá, že je příliš “masová”. Velká část jídel je přitom bez masa – jedná se především o sladká jídla, která jinde na světě nenajdeme, a jídla, jejichž základem jsou ty nejprostší ingredience, které mají původ v chudé kuchyni minulosti. Škubánky jsou kombinací obojího. Jedná se o bochánky z brambor a hrubé mouky, které se tradičně posypávají mákem a zalévají rozpuštěným máslem. Škubánky jsou typické zejména v západních Čechách, kde se jim mimo jiné říká také kucmoch.

Česká kuchyně, to nejsou jen těžká jídla, při jejichž konzumaci se člověk zapotí. V repertoáru je mnoho jednoduchých jídel, která vynikají svou jednoduchostí a z jedné hlavní suroviny dokážou vykouzlit opravdu dobré jídlo. Náš výběr tak zdaleka nekončí, vyzkoušet můžete mimo jiné bramboračku, bramboráky, houbového kubu, dršťkovou polévku či plněné ovocné knedlíky. Současná česká gastronomie vrhá nové světlo i na všechna tato jídla, která jsou v mnoha případech jádrem širší středoevropské kuchyně, a pomocí inovativních postupů a čerstvých surovin je vrací zpět na výsluní.

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata