Mac&Cheese, mrkvová, avokádová… Omáčky, které nikdy neomrzí

Izabela Nováková, 8. 10. 2019

Dobrá omáčka dokáže jídlu dodat tu správnou chuť, zjemnit jeho konzistenci a doplnit ho o ty správné živiny. Rozhodně se tak nejedná jen o doplněk ke knedlíkům. Přinášíme vám tři výborné omáčky, které budete chtít dělat zas a znovu.

Americká klasika Mac&Cheese

Těstoviny se sýrovou omáčkou jsou stálicí každodenní americké kuchyně, ale podávají je i luxusní restaurace. Toto jídlo je zároveň v Americe proslulé tím, jak špatně dokáže být udělané. Uvaříte-li ho ale podle osvědčeného receptu, nenecháte těstoviny s omáčkou v troubě vysušit a doplníte je o čerstvé bylinky, úspěch máte zaručený.

Suroviny:

  • balení těstovin kolínek nebo makaronů
  • 250 g kvalitního chedaru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 300 ml mléka
  • 4 stroužky česneku
  • 4 ks bobkového listu
  • bílý pepř a sůl
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžíce worchester omáčky
  • hořčice
  • strouhanka
  • několik snítek tymiánu

Postup:

Z másla a mouky vytvořte na pánvi jíšku. Přidejte propasírovaný česnek, osmahněte, a poté přidejte bobkový list. Směs zalijte mlékem a důkladně metličkou rozmíchejte. Přidejte koření: tymián, pepř, sůl, muškátový oříšek a nakonec i worchesterovou omáčku. Míchejte do zhoustnutí.

Mezitím si uvařte těstoviny. Jakmile je omáčka hustá, odstavte z plotny, vmíchejte trochu hořčice a nastrouhaný sýr (nechte si trochu na zakončení). Až se sýr rozpustí, přidejte uvařené těstoviny a promíchejte.

Směs vlijte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Navrch poklaďte zbylým sýrem a zasypte trochou strouhanky pro křupavost. Pečte v předehřáté troubě, dokud není povrch opečený dozlatova.

Mrkvová omáčka

Pokud hledáte něco svěžího a univerzálního, uvařte mrkvovou omáčku. Budete překvapeni, jak dokonale dokáže nasládlá mrkev jídlo ideálně dochutit.

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 4 větší mrkve
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • bylinky dle sezóny či chuti
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 50 g parmazánu

Postup:

Nakrájenou mrkev osmahněte na másle a zezlátlé cibuli. Podlijte vodou a nechte dusit doměkka. Těsně před koncem osolte a opepřete.

Podušenou mrkev přesuňte do mixovací nádoby, malou část odeberte. Ke zbytku přidejte smetanu, čerstvé bylinky a rozmixujte dohladka. Nakonec přimíchejte parmazán, odebranou mrkev vcelku a můžete podávat ozdobené bazalkou, koriandrem, koprem nebo jinou bylinkou, kterou máte rádi. Omáčka se hodí jak k těstovinám, tak ke knedlíkům nebo i rýži.

Avokádová omáčka

Hitem Instagramu i léta je každoročně krémová omáčka z avokáda. Je ideální k těstovinám, ale také jako dip ke grilování nebo do plněných tortill. A to nejlepší? Hotovou ji budete mít do 10 minut a nezašpiníte ani jednu pánev.

Suroviny:

  • 2 zralá avokáda
  • velká hrst bazalky
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • trocha olivového oleje

Postup:

Avokáda rozkrojte napůl, vypeckujte, vyjměte ze slupky a nakrájejte na větší kusy. Ty vhoďte do mixéru spolu se vším ostatním kromě oleje. Rozmixujte dohladka a postupně přidávejte olivový olej, abyste dosáhli požadované krémovosti.

Omáčku k těstovinám doplňte o rozpůlená cherry rajčátka a bazalkovými lístky na ozdobu a snězte ihned, druhý den už ztrácí svou krémovost i barvu.

Dostali jste chuť na poctivou omáčku, ale nemáte potřebné suroviny nebo čas? Využijte Dáme jídlo a nechte si ji dovézt až ke dveřím.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata