Palačinky nasladko i naslano. Naučte se udělat ty nejlepší

Izabela Nováková, 6. 1. 2020

Vykouzlit ty správně tenké a nazlátlé palačinky chce trochu cviku, ale jakmile víte, jak na to, půjdou vám snadno. Naučte se dělat dokonalé palačinky díky našim tipům a vyzkoušejte netradiční náplně.

5 kroků k dokonalým palačinkám

  1. U palačinek záleží už na výběru správného náčiní – v tomto případě pánve. Ideální je dělat palačinky na nerezové pánvi, jejíž povrch je neměnný a přirozeně nepřilnavý, takže se po něm těsto krásně “rozteče”.
  2. Důležitý je správný, vyvážený poměr surovin, díky kterému nebudou palačinky ani moc tlusté, ani moc tenké a tím pádem trhavé.
  3. Buďte trpěliví a nechte pánev dostatečně rozehřát, jinak se vám (nejen) z první palačinky stanou připálené cucky.
  4. S trpělivostí souvisí i odležení těsta – nespěchejte na něj a nechte ho alespoň půl hodiny před smažením v lednici, případně si ho připravte večer nebo naopak ráno, abyste měli snídani či večeři hotovou rychleji.
  5. Nepřeskakujte prosátí mouky, jinak se vám v těstě utvoří hrudky.

Palačinky nasladko

Palačinky s domácí zavařeninou a nutellou už se vám přejedly a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Máme pro vás pár tipů.

Palačinkový dort

Palačinky si vychutnáte nejen srolované ke snídani, ale i jako krásný dezert. Stačí je na sebe postupně vrstvit střídavě s krémem podle chuti: můžete zvolit klasický čokoládový krém s plátky jahod, ořechové máslo s plátky banánu nebo zvolit odlehčenější variantu s cukrovo citrónovou náplní či mascarpone a lesním ovocem. V tomto případě se zkrátka fantazii meze nekladou. Dort si můžete udělat vysoký podle svých požadavků, následně ho krájejte navlhčeným nožem na osminky, zakápněte javorovým sirupem, případně doplňte kopečkem zmrzliny.

Pudinkové palačinky

Palačinky můžete ozvláštnit také náplní z pudinku – stačí ho uvařit o trochu hustší, palačinky potřít tenkou vrstvou džemu, zalít pudinkem a zarolovat nebo vytvořit trojhránky a nechat v lednici ztuhnout nebo jen vychladnout při pokojové teplotě a podávat ještě teplé.

Tvarohové palačinky s mátou

Úžasnou svěží kombinaci tvoří palačinky s krémem z tvarohu, trochy moučkového cukru a lístků čerstvé máty s rozmačkaným lesním ovocem.

Palačinky naslano

Lidé se obvykle dělí buď na milovníky sladkých palačinek nebo jejich slané verze, přičemž sladké recepty značně převažují nad těmi slanými. U nás je to půl na půl, a proto přinášíme i tři tipy na výborná slaná palačinková jídla.

Palačinky s brynzou

Vyměňte halušky za palačinky, naplňte je směsí brynzy a opečené slaniny, vložte do pekáče, zalijte rozšlehaným vejcem se smetanou a zapečte.

Houbové s koprem

Pokud máte rádi houby, tyto palačinky si zamilujete. Na pánvi osmahněte pokrájenou cibuli, přidejte propasírovaný česnek a houby a nechte podusit, dokud se voda z hub nevypaří a houby nebudou opečené dozlatova. Pak přidejte kopr a trochu smetany na vaření a strouhaného sýra dle chuti. Směs osolte, opepřete a poklaďte jí palačinky. Podávat můžete rovnou nebo krátce zapečené se sýrem.

S kozím sýrem a řepou

Kombinace kozího sýru a řepy je nesmrtelná a v palačinkách se vyjímá nejen chuťově, ale i barevně. Smíchejte měkký kozí sýr s uvařenou, oloupanou a najemno nastrouhanou řepou, 1 lžící balsamikového octa a náplň osolte a opepřete (nejlépe bílým pepřem) podle chuti. Je důležité, aby byla konzistence “pomazánky” tužší, pokud je tekutější, nechte ji odležet v lednici, dokud neztuhne a poté jí plňte palačinky.

 

Dali byste si palačinky okamžitě, ale nechcete se stresovat s tím, že se vám nepovedou? Objednejte si svou oblíbenou kombinaci na Dáme jídlo.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata