Pečení bez mouky: Jaké máte alternativy?

Izabela Nováková, 1. 6. 2020

Pečení bez mouky už dávno není sci-fi. Alternativ, kterými můžete v těstě nahradit bílou mouku, je mnoho. A moučníky z nich většinou chutnají neskonale lépe než při použití pšeničné verze. Inspirujte se naším výběrem a dopřejte si sladkou odměnu ve zdravějším kabátu. 

Mandlová mouka

Mandlová mouka z vás udělá vyhlášenou cukrářku široko daleko, je totiž jemně nasládlá a moučníku tak dodá jedinečnou lahodnou chuť. Ostatně, je to tajná přísada do proslulých francouzských makronek. Vyrábí se z najemno rozemletých mandlí, takže v ní nenajdete lepek, ale zato velké množství vlákniny, zdravých tuků nebo železa. Navíc se s ní pracuje velmi podobně jako s tou pšeničnou. V receptech ji stačí nahradit ve stejném množství.

Jáhlová mouka

Jáhly patří k nejstarším evropským plodinám a je škoda, že se z našeho jídelníčku tak trochu vytratily. V poslední době však hlásí sladký návrat v rozemleté podobě. Jáhlová mouka je bohatá na zinek, vitamín B i železo. Obzvlášť cenná je pro malé děti, protože má vysoký obsah minerálních látek, které jsou důležité pro stavbu kostí a kloubů. Jáhly mají specifické aroma, proto je lepší tuto mouku při pečení kombinovat ještě s jinými.

Kokosová mouka

Kokosová mouka je v kuchyni mocná čarodějka. Krásně provoní koláče, buchty i lívance. Navíc je bohatá na minerály a vlákninu. Ocení ji tak nejen celiakové, ale díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná i na dietní pečení. Těsto z kokosové mouky může ale někdy být pro nezkušené pekaře nevyzpytatelné. Mnohem více saje tekutinu a poměr ingrediencí v receptu je proto třeba intuitivně měnit. Do moučníku se nebojte přidat více másla nebo vajec, aby byl kyprý a vláčný.

Jablečná mouka

Že jste o ní ještě neslyšeli? Zatímco v zahraničí je to populární alternativa běžné mouky, Češi s ní moc často nepečou. Jablečná mouka přitom skvěle nahradí nejen mouku, ale i cukr. Je přirozeně nasládlá, bezlepková, plná ovocné chuti a antioxidantů. Vyrábí se ze sušených jablek, která se rozemelou na určitou hrubost. Těsto z jablečné mouky vám vykouzlí dokonalý perník, sušenky i dortový korpus.

Tip: Nebojte se míchat různé druhy alternativní mouky, například jablečná mouka s mandlovou spolu tvoří lahodnou dvojici.

Amarantová mouka

Amarant neboli laskavec je poměrně vzácná rostlina, kterou používali už Aztékové. Mouka z něj namletá má nízký glykemický index a je bohatým zdrojem bílkovin, díky čemuž je oblíbená především mezi vrcholovými sportovci, vegany a diabetiky. Amarantovou mouku však při pečení vždy kombinujte ještě s jiným typem, abyste získali těsto vyvážené chutí i konzistencí. Pokud v receptu použijete pouze amarantovou mouku, z trouby vytáhnete kamenný dezert.

Tip: Dokonalou drobenku zvládnete připravit i bez másla, cukru a pšeničné mouky. Drobenkové tipy a triky jsme pro vás shrnuli v článku Dokonalá drobenka? Jde to i bez másla a bez cukru

Dali byste cokoliv za něco sladkého na zub? Vyberte si na Dáme jídlo dezert, na který máte chuť, a nechte si dovézt.

Dáme jídlo

Rzvoz jídla z více než 3000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata