Podzimní dezerty: 3 recepty, které vás zahřejí

Izabela Nováková, 15. 11. 2019
Muffiny

Padá na vás podzimní splín? Pusťte si doma příjemnou hudbu, uvařte si svařené víno a nechte byt či dům provonět něčím sladkým. Nenapadá vás, do čeho se pustit? Máme pro vás tipy na 3 podzimní dezerty, které jsou synonymem útulna a populárního hygge.

Perníkové muffiny s ovocným džemem

Pro milovníky perníčků jsou v předvánočním období ideální tyto muffiny, kterých se nemusí bát ujídat. Jsou krásně nadýchané a plněné vzpomínkami na léto.

Suroviny:

  • 2 hrnky mouky
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 4 lžíce kakaa
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 1 hrnek mléka
  • Džem dle chuti

Postup:

Suché suroviny důkladně promíchejte v míse. V druhé míse smíchejte vejce s cukrem, přidejte mléko, med, olej a opět promíchejte. Tekuté suroviny přilijte k sypkým a vypracujte perníkové těsto. Těstem plňte košíčky nebo plech na muffiny zhruba do poloviny, poté poklaďte zavařeninou podle výběru a zakončete opět těstem. Muffiny pečte při 180 stupních zhruba 15 minut, ke konci můžete vyzkoušet špejlí, jestli už jsou hotové.

Dýňový cheescake

Jestliže ještě nemáte dost dýní, vyzkoušejte tento recept na dýňový cheescake, který je úžasně krémový a jeho sladkost nepřebíjí dýňovou chuť. Víc podzimní už pečení být ani nemůže.

Cheescake

Suroviny:

  • 200 g máslové dýně, očištěné a na kostky
  • 200 g karamelových sušenek
  • 60 g másla
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 g lučiny
  • 170 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • ½ lžíce skořice
  • 1 lžička soli

Postup:

Dýni nejprve poduste 10 minut doměkka nebo upečte ve slupce a vydlabejte dužinu. Po tepelné úpravě dýni rozmixujte a nechte vychladnout. Předehřejte si troubu na 200 °C. 

Rozmixujte sušenky (můžete je také rozmačkat šťouchadlem na brambory, pokud je chcete mít víc nahrubo), smíchejte s máslem a upěchujte na dno dortové formy. Tvaroh, lučinu, cukr a vejce ušlehejte do kompaktního krému, přidejte dýňové pyré, skořici a sůl, promíchejte a vlijte do formy. Pečte na 180 stupňů zhruba 1 hodinu. Koláč by měl být na povrchu krásně zlatý.

Čokoládové cookies s pomerančovou kůrou

Pokud máte chuť na něco malého k hrnku kakaa nebo kávy, co vás bude provázet nejen v podzimní večery, ale také do školy či do práce, tyto sušenky jsou tím pravým. Hotové do 15 minut a sladké tak akorát.

Cookies

Suroviny:

  • 115 gramů špaldové mouky
  • 75 gramů třtinového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
  • Šťáva z půlky pomeranče
  • Hrst nasekané čokolády (minimálně 58%)

Postup:

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte nejprve suché suroviny, poté k nim přilijte tekuté a důkladně promíchejte. Vyložte si plech pečícím papírem a pomocí vařečky či lžíce na něj klaďte těsto ve formě cookies. Pečte zhruba 10 minut. Sušenky by měly mít popraskaný povrch a uvnitř by měly být vláčné.

Rádi byste si dopřáli hygge i bez pečení? Uvelebte se v křesle s rozečtenou knížkou a objednejte si svůj oblíbený dezert z Dáme jídlo. Našimi favority mezi podzimními dezerty jsou například karamelový větrník, dokonale nadýchané tiramisu nebo jablečný či makový štrúdl.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata