Porce sv. Martina navíc

Verča Raková, 10. 11. 2020

Svátek sv. Martina, který připadá na 11. listopadu, je v Česku stále populárnější. Lidé si užívají oslavy, pečou se husy a popíjí se mladé víno. Moc příjemná tradice, ale napadlo vás někdy, kdo byl Martin a proč se pečou zrovna husy?

Kdo byl sv. Martin?

Martin z Tours patří mezi nejznámější a také nejoblíbenější svaté. Ke křesťanství měl blízko už v mládí. Přesto, že ho už v patnácti letech odvedli do armády, působil tu jako spravedlivý a čestný voják, který ctí svou víru. Od ostatních vojáků se výrazně lišil a o jeho dobrém srdci vypráví i legenda.

Proč byl Martin označen za svatého?

Jedné mrazivé noci, potkal hladového a zmrzlého žebráka. Starý muž žádal Martina o pomoc. Ten u sebe nic neměl, a tak se s žebrákem podělil alespoň o půlku svého pláště, aby se mohl trochu zahřát. Legenda dále vypráví, že se Martinovi následující noc zjevil Ježíš zahalený právě do darované poloviny pláště. Zřejmě pod vlivem těchto událostí přijal Martin křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Nakonec se stal dokonce biskupem.

Proč bílý kůň?

Se svatým Martinem je spojován i první sníh a legenda o bílém koni. Příběh zatím ale nehledejte, lidé si během let jednoduše všimli, že kolem svátku svatého Martina přichází sníh. Propojili tak jeho jméno s bílým koněm, který symbolizuje první sněhové vločky.

Proč husa?

O spojitosti svatého Martina a hus vypráví hned dvě legendy. První říká, že husy při kázání svatého Martina tak rušily, že teď za to pykají na svatomartinském pekáči. Podle druhé legendy se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily.

Proč slavíme 11. listopadu?

11. listopad je den, kdy byl Martin pohřben. To spadá do období, kdy lidé před zimou zabíjeli husy a dopřávali si je na talíři. A tak se spojení svatého Martina a hus ještě více upevnilo. Zároveň se v tomto období hodnotila úspěšnost celého roku na základě chuti prvních vín ročníku.

Jak na svatomartinskou husu?

Dnes najdete na internetu mnoho receptů na tu nejlepší husu, pojďme si ale říct, že její příprava zabere dost času a to nejednoho z nás odradí. Proto jsme si na Dáme jídlo pro vás připravili výběr nejlepšího svatomartinského menu a to hned z několika restaurací.

Pořádně propečenou husu s knedlíkem a zelím si můžete vychutnat z více než sedmdesáti restaurací po celé ČR a najdete mezi nimi podniky jako Potrefená Husa, Lokál, Pizza Coloseum, Kolkovna, Globus restaurace, Kocanda, Caffe Opera, Vinohradský Parlament, U Tellerů, Ilvero, Náplavka Bistrospousta dalších!

Dostali jste chuť? Svatomartinské hody na Dáme jídlo si můžete vychutnat po celý týden.

Užijte si oslavy sv. Martina s porcí dobrot navíc.

 

Podobné

Všechny

Nejlepší perník na plech? S jablky, ořechy i cuketou

Perník je sladké potěšení jako dělané pro sychravé počasí. Doma navodí tu správnou hřejivou atmosféru, chutná báječně k snídani i ke kávě. A s čokoládovou polevou neudělá ostudu ani na sváteční tabuli. Přečtěte si fígle pro jeho přípravu a inspirujte se recepty na zdravé variace staročeského moučníku, které si zamilujete.  Kdo by nemiloval perník? Je vláčný, plný kořeněné chuti a zdobený […]

Nejoblíbenější témata