Pospícháte? Máme pro vás 3 nejlepší recepty z jednoho hrnce

Markéta Mikšovská, 5. 7. 2019
Paella

Na jídlo byste si měli najít čas vždycky. Jak to ale udělat v nabitém dni? Lepší než ve spěchu sníst kousek pizzy z okénka je připravit si opravdu rychlé jídlo doma, protože 15 minut si najdete vždycky. Ať už den předem nebo v polední pauze. Máte tak šanci si udělat dobré a výživné jídlo. Stačí vám jen jeden hrnec (nebo pánev), pár základních surovin a jídlo z jednoho hrnce je na světě.

Možnost mít alespoň obden čerstvé a domácí jídlo vyžaduje počáteční lehkou změnu návyků, na kterou si ale rychle zvyknete. Důležité je mít doma po ruce všechny základní suroviny, které máte rádi, a jakmile jednu spotřebujete, hned ji nahradit. Ideální je proto udržovat ve špajzu zásobu plechovek či sklenic sterilované zeleniny, luštěnin, rajského protlaku a také dostatečné množství suchých trvanlivých potravin jako jsou obilniny, těstoviny a další. Ty vydrží uskladněné velmi dlouho, nemusíte se tedy stresovat datem spotřeby, ale využít je přesně ve chvíli, kdy to potřebujete.

Letní těstoviny z jednoho hrnce

Špagety

Co budete potřebovat?

  • Špagety
  • Hrst listů bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 3 hrsti cherry rajčat
  • Několik sušených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžičku červeného pesta
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • čerstvé oregano a tymián
  • sůl a pepř
  • burratu či mozzarelu

Cibuli nakrájejte, česnek nasekejte nadrobno a obojí osmahněte na lžíci oleje v hrnci. Přidejte rajčata, protlak, pesto, bazalku, oregano, tymián a minutu míchejte, dokud se nerozvoní. Pak přilijte víno a vývar, přiklopte a nechte vařit, dokud nejsou těstoviny měkké tak, jak je máte rádi. Přebytečnou tekutinu slijte, osolte, opepřete a promíchejte. Na talíři špagety posypte ještě trochou tymiánu a oregana a poklaďte kousky burraty či mozzarely.

Letní brambory s bylinkovým přelivem

Suroviny:

  • 500 g nových brambor
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvé bylinky – neměla by chybět pažitka, petrželka, bazalka, doplnit můžete oregano, tymián či jakoukoli další, kterou máte rádi
  • 2 lžičky bylinkového pesta (z medvědího česneku, koriandru, či jiné)
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • 1 balení tvrdého tvarohu
  • pár salátových listů
  • 2 rajčata

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a slijeme. Na talíře natrháme salátové listy, přidáme pokrájená rajčata a brambory. Ty rozkrojíme na půl, do každé vložíme plátek másla a lehce posolíme.

Zakysanou smetanu smícháme s nasekanými bylinkami, pestem, solí a pepřem, v případě potřeby naředíme trochou mléka. Hotovou směsí zalijeme brambory se salátem a posypeme tvarohem. Jednodušší už to být nemůže!

Rychlé pohankové rizoto

Suroviny:

  • 400 g pohanky
  • 1 malá plechovka hrášku
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 200 g žampionů
  • 250 g kuřecích prsou
  • ½ litru zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • Parmazán dle chuti

Pokud si vzpomenete, zalijte pohanku vroucím vývarem a nechte hodinu nabobtnat. Pokud ne, stačí ji ve vývaru 10 minut povařit a pokračovat v receptu v tom samém hrnci.

Na oleji orestujte kousky masa, přidejte žampiony a míchejte, dokud nepustí šťávu. Vsypte mrkev, kukuřici a hrášek, promíchejte a případně přidejte zcezenou pohanku.Podlijte bílým vínem, osolte, opepřete a nechte přiklopené zhruba 15 minut dusit. Pohanka by měla po uvaření zůstat tvrdší na skus.

Před servírováním nastrouhejte na rizoto sýr podle chuti.Chcete mít jistotu kvalitního jídla každý den? Naučte se kombinovat vlastní uvařené jídlo s dovozem čerstvého denního menu. Vždy si tak pochutnáte, ale nebudete vyčerpaní z každodenních příprav.

Podobné tipy

Všechny tipy

8 důvodů, proč je skvělé, že si konečně můžete dát Big Mac doma

Na světě snad neexistuje jediný člověk, který by ho neznal. Big Mac od McDonald’s je legenda. No a tahle legenda teď jezdí i domů. Stačí, když na ni dostanete chuť. A není to jediná výhoda. Čtěte.   1. Za zavřenými dveřmi vás nikdo nebude soudit. Klidně si můžete dát Big Mac, i když jinak tvrdíte, že držíte dietu. Co […]

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že takový den musíme strávit venku, a to nejlépe s nějakým dobrým jídlem. O tom jsme měli s manželem jasnou představu, naše mlsné jazýčky potřebovaly “asii”, ale takovou, kterou […]

Jak správně grilovat ryby

Milujete grilování s přáteli, ale vždycky máte po jídle tak trochu výčitky a je vám těžko? Odlehčete si menu grilovanou rybou. Jedná se o skvělou zdravou alternativu tučných steaků, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími přílohami. Jak vybrat tu správnou rybu na grilování a jak ji připravit?

Co si objednat k jídlu na movie night?

Movie night či filmový maraton není jen o kvalitní filmové podívané, ale také o jídle. Jde o  záminku, jak se dobře najíst, napít a jako bonus vidět skvělý film. Při realizaci domácího kina si nejspíš dáte záležet hlavně na výběru snímku a pohoštění pak odsunete na druhou kolej. Když ale víte, jaké jídlo k televizi si objednat, máte vyhráno.

Nejoblíbenější témata