Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

Izabela Nováková, 29. 4. 2020

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Mají vliv na růst, na tvorbu svalů i na imunitu. Jejich příjem je proto důležitý, a to nejen pro vegetariány a vegany, ale i pro lidi, kteří jedí maso. Které potraviny jsou na bílkoviny bohaté a mohou z nich čerpat všichni?

Význam bílkovin byl v současné době redukovaný výhradně do role tvůrce svalové hmoty v podobě nejrůznějších prášků. Jeho příjem lze přitom pohodlně zajistit z přirozených potravin, jen je nutné vědět, které jsou ty správné. Paradoxem doby je vysoká konzumace masa a domnění, že díky tomu máme dostatek bílkovin, opak je ale mnohdy pravdou. Ne všechno maso je totiž tím správným zdrojem. Vybírat je potřeba potraviny bohaté na bílkoviny, ale zároveň s nízkým podílem tuků, což například tučné maso tak úplně nesplňuje.

Kolik bílkovin by měl člověk přijmout?

Doporučená dávka bílkovin se odvozuje od váhy člověka – na 1 kilogram váhy je ideální přjmout +- 1 g bílkovin. To znamená, že pokud člověk váží například 65 kilogramů, měl by za den sníst potraviny, které mu dodají 65 gramů bílkovin. Tyto hodnoty se mohou lišit u nemocných lidí, těhotných žen a především dospívajících dětí a mladých lidí v růstu, kteří by měli spotřebu bílkovin zvýšit.

Jaké potraviny jíst?

Co se týče masa, ideální je libové maso – kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové. Dobrým zdrojem bílkovin jsou všechny mléčné výrobky, především tvaroh a sýry, u kterých je ale potřeba hlídat množství tuků, a samozřejmě vejce. Vyhnout byste se naopak měli smetanovým jogurtům, které jsou příliš tučné a smetanu jako takovou využívat střídmě.

Rostlinné zdroje by v jídelníčku neměli chybět ani “masožravcům”, protože zejména luštěniny jsou výborným zdrojem bílkoviny a dalších živin. Zaměřit byste se měli na fazole, čočku, hrách, cizrnu i sóju. Výhodou je v současné době velká škála odrůd luštěnin, které umožňují jejich konzumaci nejen samotnou, ale jsou ideální také pro tvorbu nejrůznějších kaší, placek, karbanátků či do polévek. Kromě luštěnin obsahují bílkoviny také obiloviny jako je čím dál tím populárnější quinoa, oves či pohanka. Vegetariánské alternativy masa jsou ideálním zdrojem bílkovin pro lidi, kteří se masu vyhýbají, ale i vhodným zpestřením jídla konzumentů masa.

Abyste si zajistili dostatek všech živin, včetně bílkovin, zaměřte se na složení svých jídel – bílkoviny by měly tvořit společně se sacharidy a zdravými tuky třetinu hlavního jídla, díky čemuž snáze pokryjete doporučovaný denní příjem. A pokud si nestíháte připravit plnohodnotné jídlo, nebojte se si ho objednat – z Dáme jídlo vám přivezeme kvalitní jídlo, které vám zajistí potřebné živiny lépe než rychlá pizza z pouličního stánku.

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Nejlepší perník na plech? S jablky, ořechy i cuketou

Perník je sladké potěšení jako dělané pro sychravé počasí. Doma navodí tu správnou hřejivou atmosféru, chutná báječně k snídani i ke kávě. A s čokoládovou polevou neudělá ostudu ani na sváteční tabuli. Přečtěte si fígle pro jeho přípravu a inspirujte se recepty na zdravé variace staročeského moučníku, které si zamilujete.  Kdo by nemiloval perník? Je vláčný, plný kořeněné chuti a zdobený […]

Nejoblíbenější témata