Proč je indická kuchyně tak populární?

Markéta Mikšovská, 10. 6. 2019
Large bowls with spices on the market

Indické jídlo má i v naší gastronomii své stálé místo. Tyto východní restaurace najdeme téměř v každém městě a ačkoli obvykle oplývají pro nás netradiční estetikou, jsou obvykle plné a velmi populární. Co se skrývá za úspěchem indické kuchyně?

Koření

Kouzlo indické kuchyně je především v koření. Jejich jídla dovedou být pálivá, ale tak, že nezastíní přirozenou chuť surovin v jídle. Zázvor, kari, koriandr či kurkuma dělají pokrmy výjimečnými především tím, že podporují chuť k jídlu, zahřejí organismus a mají v sobě mnoho prospěšných látek. Některé se dokonce zkoumají pro své pozitivní účinky jako prevence proti rakovině nebo duševním onemocněním, například Alzheimerově chorobě. Pokud se vám podaří sehnat indické koření v opravdu dobré kvalitě, odmění se vám navíc jedinečnou exotickou vůní, jakou nenajdete v žádné jiné světové kuchyni.

Vyváženost

Hodně lidí se v poslední době úplně vzdává konzumace masa nebo ji přinejmenším omezuje. I to je další důvod, proč je indická kuchyně čím dál tím populárnější. Chutné kombinace dokáže vytvořit i ze zcela obyčejných surovin, jako je čočka nebo rýže, aniž by k tomu bylo potřeba maso. A protože jsou indické recepty opravdu staré, jejich složení je vyvážené a dovedené k dokonalosti – vegetarián tak má jistotu, že se mu dostává většiny základních důležitých živin. I když pro nás hraje čočka či fazole spíš minoritní roli, protože je známe třeba jen na kyselo nebo z konzervy, v Indii je míchají do omáček, vaří, dusí, mixují a dokážou je vždy zajímavě ochutit.

Kombinace podle chuti

Co je pro jiné evropské národy (snad kromě Španělska) na indické kuchyni velmi lákavé, je způsob stolování. Indové totiž nejedí jedno jídlo složené například z masa či zeleniny a přílohy a jednotlivé chody po sobě, ale na stůl přinesou všechny chody zároveň a lidé si mohou jednotlivé pokrmy kombinovat podle chuti a nálady.

Indian food on the table

Trpělivá příprava

Jak jsme zmiňovali ve článku o trendech v jídle, lidé po jídle čím dál tím více požadují důkladnost a poctivost, která souvisí i se zpomalením jak produkce, tak konzumace. Indická kuchyně do toho konceptu zapadá naprosto dokonale a možná i to je důvod, proč si k ní lidé nacházejí cestu. Mnoho indických receptů vyžaduje trpělivost a dlouhé přípravy, omáčky se dlouho vaří, těsto se dlouho hněte, aby se vůně rozvinuly a daly vzniknout tomu pravému spojení chutí.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Exotická jídla, která se vám rozplynou na jazyku

Máte chuť na něco méně tradičního? Náš výběr 5 exotických jídel vás zaručeně uspokojí. Gastronomické hranice se smazávají a tak i u nás vznikají podniky, které nabízejí kuchyni nejrůznějších zemí světa a kde ochutnáte opravdu autentické místní jídlo. Co doporučujeme ochutnat, pokud jste to ještě neudělali?

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně na prvním místě. Polévky Pho jsou ikonou vietnamské kuchyně, proto v bistru opravdu dbají na kvalitu použitých surovin, zejména pak masa. Předním dodavatelem je Řeznictví a Uzenářství […]

Super pálivá jídla, která vás zahřejí v zimním období

S přicházející zimou a čím dál tím chladnějšími dny přicházejí také chutě na plnější a ostřejší pokrmy, které dodají energii čelit nevlídnému počasí a prohřejí zevnitř. Pálivé koření má kromě těchto funkcí navíc také příznivé zdravotní účinky, pro podzimní období plné nachlazení, je tak ideální. Které recepty jsou naše nejoblíbenější?

Nejoblíbenější témata