Propadli jste cukrfree? Není to jen o hledání potravin bez sacharidů

Izabela Nováková, 29. 3. 2020

Cukrfree stravování není dieta, během níž ze svého života vyškrtnete vše, co obsahuje cukr. Je to spíše životní styl založený na čerstvých a kvalitních potravinách, který je sladký i bez cukru.

Co je cukrfree?

Základem cukrfree je samozřejmě jídelníček, který obsahuje potraviny bez sacharidů. V cukrfree spíži tak nenajdete pečivo, těstoviny a další produkty z pšeničné mouky. Omezená je také konzumace ostatních obilovin, jako je rýže, jáhly, quinoa nebo pohanka. Všechny potraviny obsahující rafinovaný cukr a alternativní druhy sladidel pak příznivci cukrfree z jídelníčku vyškrtnou úplně. A jak je to se sladkým ovocem? V životě bez cukru mají prim nízkofruktózové druhy, jako jsou maliny, jahody, borůvky nebo ostružiny. 

Není cukr jako cukr

Glukóza je základní jednoduchý cukr, který se přirozeně vyskytuje v ovoci, medu a některé kořenové zelenině. Tyto přírodní sacharidy mají zcela jinou povahu než ty rafinované, které jsou zpracovávány z cukrové třtiny a cukrové řepy. Rafinované cukry nemají žádnou nutriční hodnotu a obsahují jen „prázdné“ kalorie. Navíc jsou pro naše tělo vysoce návykové. V dnešní moderní době takového cukru konzumujeme nadměrné, což vede k obezitě, diabetu 2. typu a ruku v ruce s tím jde i celá řada dalších zdravotních potíží.

Jak vypadá jídelníček bez cukru?

Cukrfree není jen o hledání potravin bez sacharidů. Stejně důležité je do svého jídelníčku zahrnout důležité složky této stravy. Velký důraz se klade na kvalitu a zdroj masa. Nakupujte proto u lokálních farmářů a maso z volného chovu. Mléko a mléčné výrobky vybírejte jen ty plnotučné a nepasterizované. Jídlo se většinou připravuje na ghí a olivovém nebo kokosovém oleji. Pokud se stravováním bez cukru teprve začínáte, doporučujeme vám pořídit si několik doplňků stravy. Ty vám pomohou, aby byl jídelníček vyvážený. Důležitý je hořčík, probiotika (ty najdete i ve fermentovaných potravinách) a olej z tresčích jater, který je nejlepším zdrojem vitaminu A a D.

Připravte si sladké potěšení bez cukru

Vynikající dezerty nemusí obsahovat ani gram rafinovaného cukru. Vyzkoušejte si upéct tyto chutné tartaletky. Vsadíme se, že návštěva nepozná, že jsou cukrfree.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 200 g kešu ořechů,
  • 1 vejce,
  • vanilkový extrakt,
  • kokosový olej na vymazání formiček.

Čokoládová náplň:

  • 100 g kvalitní čokolády,
  • 185 ml smetany na šlehání,
  • vanilkový extrakt,
  • ovoce na ozdobení.

Jak na to:

Rozehřejte troubu na 180 °C. Ořechy rozmixujte a smíchejte s vejcem a vanilkovým extraktem. Směs důkladně propracujte, dokud nevznikne pevné těsto. Rozdělte ho na 5 částí, které následně namačkejte do vymazaných formiček na tartaletky. Korpusy propíchejte vidličkou a dejte péct na 10 minut do předehřáté trouby. Mezitím si připravte náplň. Čokoládu nalámejte na menší kousky a ve vodní lázni ji rozpustťe se smetanou. Vznikne vám hustá náplň, kterou pak vlijete do formiček s upečeným těstem. Pak už je jen stačí, abyste tartaletky nechali alespoň 3 hodiny zatuhnout v lednici. Servírujte zdobené ovocem.

Pokud omezíte podíl sacharidů ve vašem jídelníčku, nebude se vám přebytečný cukr usazovat ve formě kilogramů navíc na těle. Navíc se zbavíte nekontrolovatelných chutí na sladké a budete mít více energie. Cukrfree stravu si nemusíte připravovat jen ve vlastní kuchyni, objednejte si něco dobrého a z kvalitních surovin na Dáme jídlo.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata