Romantická večeře pro dva: Tipy na ideální menu, které si užijete oba

Izabela Nováková, 9. 9. 2020

Slavíte výročí nebo máte jen chuť svou drahou polovičku mile překvapit? Zkuste tentokrát vyměnit pugét růží za romantickou večeři, kterou připravíte doma. A protože láska prochází žaludkem, připravili jsme pro vás tříchodové menu, které to řekne za vás.

Romantická večeře ve dvou si žádá náležitou přípravu. Že si na vaření tříchodového menu netroufáte, nebo se vám nechce stát u plotny? Porci romantiky navíc si můžete užít i jinak, objednejte si z Dáme jídlo menu z vaší oblíbené restaurace a vychutnejte si ho v pohodlí domova.

Předkrm: Tatarák z tuňáka

Alfou a omegou této delikatesy je čerstvá ryba v té nejlepší kvalitě, díky které každé sousto dokonale probudí všechny vaše chuťové pohárky. Tatarák můžete doladit bylinkami a kořením podle chuti. Osvědčenou sázkou na jistotu je pak tento základní recept v italském duchu. 

Suroviny na 2 porce: 

  • 100 g čerstvého tuňáka,
  • 1 šalotka, 
  • hrst kaparů, 
  • olivový olej, 
  • pažitka, 
  • šťáva z ½ citronu,
  • výhonky červené řepy na ozdobu,
  • okurka na servírování,
  • sůl,
  • pepř.

Postup: 

Tuňáka nakrájejte na drobné kostičky, přidejte trochu olivového oleje, hrst kaparů, nasekanou šalotku a pažitku. Dochuťte citronovou šťávou, osolte a opepřete. 

Okurku nakrájejte na tenké plátky a rozložte na talíře. Tvořítko ve tvaru kruhu dejte na okurkový základ, naplňte tatarák a opatrně zarovnejte. Formu jemně sundejte a předkrm dozdobte výhonky červené řepy. Na závěr zakápněte olivovým olejem.

Slávky na víně

Slávky jsou sice jednoduché na přípravu, ale na talíři udělají obrovský dojem. Lázeň z bílého vína a bylinek dokonale zvýrazní chuť mušlí. Francouzské rčení praví, že mušle by se měly jíst vždycky ve dvou. Jsou delikátní, jemné a pro romantickou večeři jako stvořené. 

Ingredience na 2 porce: 

  • 1 kg slávek, 
  • 300 ml vína, 
  • olivový olej, 
  • 50 g másla, 
  • 4 šalotky, 
  • 4 stroužky česneku, 
  • 2 rajčata, 
  • hrst hladkolisté petržele, 
  • sůl,
  • pepř. 

Postup: 

Do dřezu nebo velké mísy napusťte studenou vodou a slávky v ní nechte alespoň 15 minut namočené. Poté je proberte a stranou dejte ty, které jsou otevřené nebo jsou poškozené. Z lastury seškrábejte ostrým nožem nečistoty.

V hlubokém hrnci na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou šalotku, česnek a rajčata. Zalijte vínem a pár minut povařte. Přidejte slávky, opatrně promíchejte a přikryjte poklicí. Na středním plameni vařte zhruba 5 minut, dokud se slávky neotevřou. Nakonec přidejte máslo a nasekanou petrželku. 

Mušle servírujte s nakrájenou bagetkou nebo se inspirujte v Belgii a připravte k nim domácí hranolky. 

Tip: Inspirujte se při přípravě hranolek našimi tipy z článku Jak na zdravější smažení.

Dezert: čokoládový fondant

Sladká tečka na závěr nesmí chybět. A romantičtější dezert než horký čokoládový fondant najdete těžko.

Suroviny na 2 porce: 

  • 50 g másla, 
  • 50 g čokolády se 70% obsahem kakaa,, 
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 30 g třtinového cukru,
  • 1 vejce, 
  • 1 žloutek, 
  • kakao.

Postup: 

Předehřejte troubu na 200 °C. Keramické formičky pečlivě vymažte máslem a vysypte kakaem. 

Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou, mezitím vyšlehejte vejce se žloutkem a cukrem do jemné nadýchané pěny. Horkou směs pak po lžících a za stálého šlehání přimíchejte do mísy s pěnou z vajec. Stejně pomalu přimíchejte prosátou mouku. 

Vymazané formičky plňte těstem zhruba do dvou třetin a v předehřáté troubě jim dopřejte pouze 6 minut. Fondant po upečení nechte ještě minutu, dvě ve formě a až poté ho vyklopte na servírovací talíř.

Tip: Fondant báječně chutná servírovaný s vanilkovou zmrzlinou. 

Přečtěte si také: 

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 3000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Losos na 3 způsoby. Najděte si ten svůj

Je delikátní, zdravý, snadný na přípravu a krásný na pohled. Losos je dokonalá surovina, se kterou je v kuchyni radost pracovat. Vykouzlíte z něj fantastickou rychlou večeři i netradiční delikatesu hodnou svátečního stolu. Klíčem k dokonalému lososu na jakýkoliv způsob je jednoduchost. Losos je chutný sám o sobě, stačí mu jen dodat šmrnc špetkou koření a bylinek. Inspirujte se našimi tipy na přípravu lososa a vychutnejte si ho ve všech podobách.

Nejoblíbenější témata