Saláty – TOP kombinace, které by vás nenapadly

Izabela Nováková, 15. 7. 2019
Salát

Saláty jsou skvělý způsob, jak do sebe dostat různorodé množství živin. Je ale důležité je umět správně sestavit, což může být v rušném týdnu a stereotypu náročné. Vybrali jsme proto několik kombinací, které vás překvapí a dodají vám novou inspiraci.

Jak ochutit salát

  • Zálivku vybírejte podle typu salátu – lehký salát můžete doplnit krémovou zálivkou s majonézou, do těžšího salátu s masem či vejcem zase volte spíš lehkou zálivku, tzv. vinaigrette
  • Základem dresingu je kvalitní olej, který je nezbytné doplnit kyselou složkou – nejčastěji octem zhruba v poměru 3:1, 10 % mohou tvořit doplňkové suroviny, například hořčice
  • Zálivku obměňujte podle ročního období – v létě můžete například místo octa dát citronovou šťávu, která salát příjemně osvěží
  • Nezapomínejte na bylinky – čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale i sušené chuť pozvednou, stačí dresing smíchat o chvíli dřív, aby měly čas se rozvonět

Salát s hruškami, ořechy a sušenými třešněmi

Tradiční brusinky lze nahradit sladkými třešněmi a marinované ořechy dokončí dokonalou kombinaci hrušky a sýra. K této kombinaci sladkého a slaného se pak hodí jednoduchý, lehce nasládlý dresing s balsamikovým octem.

Suroviny:

  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř
  • mix salátových listů
  • 1 větší hruška
  • 2 hrsti sušených třešní
  • 1 balení sýra s modrou plísní

Na dresing:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce balsamika
  • ½ nasekané jarní cibulky
  • sůl a pepř

Salát s hruškami

Nejprve si připravte ořechy. Troubu předehřejte na 180 stupňů, vlašské ořechy nasekejte nahrubo a v misce smíchejte s rozpuštěným máslem, javorovým sirupem a solí a pepřem. Rovnoměrně rozprostřete na plech a dejte péct zhruba na 5-7 minut.

Ve velké míse smíchejte zálivku – nasypte do ní nasekanou cibulku a smíchejte s olejem, octem a solí a pepřem. Přidejte natrhaný salát, hrušku nakrájenou na plátky a sušené třešně. Lehce promíchejte se zálivkou.

Jakmile jsou ořechy upečené, přidejte je do salátu, ještě jednou promíchejte a na talířích posypte sýrem.

Salát s uzeným lososem, kapary a pikantním dresinkem

Losos je jednou z nejzdravějších ryb a společně s krémovým dresinkem a vejcem se postará o lahodné a syté jídlo.

Suroviny:

  • ½ balení rukoly
  • ½ balení baby špenátu
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 plátky staršího chleba nebo jiného pečiva
  • Hrst cherry rajčátek
  • Vejce podle počtu porcí

Na dresing:

  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce šťávy z kaparů
  • 1 lžička worchesterové omáčky
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • sůl a pepř

Salát si připravte rovnou do jednotlivých misek: salátové listy rozdělte jako první, poklaďte je kousky uzeného lososa, kapary a rajčátky pokrájenými napůl. Pečivo pokrájejte na menší kousky a na pánvi nasucho opečte dokřupava. Vsypte k salátům.

Všechny ingredience na dresing smíchejte dohromady a nechte chvíli odstát. Mezitím si uvařte ztracené vejce – v malém rendlíku přiveďte vodu k mírnému varu a vytvořte vařečkou vír. Přes lžíci do něj vyklepněte vejce a nechte 3-4 minuty uvařit. Každý salát ozdobte vejcem, zalijte dresinkem a podávejte.

Mrkvovo-řepový salát se semínky a sýrem

Řepa je v české kuchyni často opomíjená, přitom vytváří úžasné barevné kombinace a je plná vitamínů. Ochutnejte tento jednoduchý salát postavený především na čerstvých bylinkách.

Suroviny:

  • 1 velká řepa
  • 3 mrkve
  • Hrst dýňových semínek
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Hrst petrželky
  • Hrst koriandrových lístků
  • ½ hrsti mátových lístků
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 balení balkánského sýra
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř

Řepu oloupejte a nastrouhejte do mísy. Mrkev důkladně očistěte a nastrouhejte k řepě. Vsypte všechna semínka, ořechy nasekejte a přidejte k salátu. Posypte všemi natrhanými bylinkami a zalijte zálivkou z oleje, citronu a soli a pepře. Jemně zamíchejte, aby řepa vše neobarvila a na talířích posypte rozdroleným balkánským sýrem.

Doporučujeme: Máte chuť ještě na další salát? Recept na to, jak připravit dokonalý salát i inspiraci na další kombinace najdete v článku Salát není jen pro vegetariány.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata