Slow dining: Co je to pomalé stravování a jaké jsou jeho benefity?

Izabela Nováková, 23. 1. 2020

Se zrychlováním, unifikováním a nadprodukcí ve všech oblastech začali lidé ztrácet pocit kontaktu s produkty a jejich výrobním procesem. Vznikají proto nejrůznější “slow” hnutí, jednímž z nich je i slow food.

Zpomalit i u stolu

Proti gastronomické scéně, kterou začaly z velké míry ovládat fast foody a restaurace s jednotným menu, jehož hlavním účelem byla rychlost, se začalo jako první vymezovat italské  hnutí Slow Food, které se postupně rozšířilo do celého světa. Nejedná se tak zdaleka o něco úplně nového, Slow Food vzniklo už v roce 1998.

Jednou z věcí, na kterou se “pomalé jídlo” soustředí, je, jak už název hnutí napovídá,  zpomalení. A to nejen přímo u stolu, ale i v rámci produkce a distribuce. Slow dining vybízí k tomu, aby si lidé udělali každý den i ve shonu čas, k jídlu si sedli a v klidu si ho snědli, místo aby si po cestě na schůzku koupili občerstvení u stánku a zhltli ho na eskalátorech v metru nebo za chůze.

Lokální produkce

Zpomalení konzumace jídla i jeho produkce vede mimo jiné k důrazu na lokální suroviny. Restaurace a šéfkuchaři, kteří svá menu připravují podle slow food filosofie, si vybírají místní zdroje – spolupracují s farmáři, řezníky a menšími pěstiteli, celý proces tak trvá déle, na stůl k zákazníkovi ale putují čerstvé potraviny, které mají výraznou chuť a umožňují si jídlo opravdu vychutnat.

Do procesu se navíc zapojuje místní komunita, což znamená, že většina produktů je vyrobená a vypěstovaná ve férových podmínkách a nemusí cestovat dlouhé vzdálenosti, tím pádem obsahuje méně konzervantů a aditiv, která by ji na cestu “obrnila”.

Návrat ke starých receptům

Autoři Slow Food konceptu se zasazují o zachování tradičních místních receptur, které by jinak pod náporem nových a nových surovin a jídel mohly zaniknout. Základem Slow Food jídel jsou tak tradiční recepty, ať už jako takové nebo v modernizované podobě. S tím souvisí i návrat k původním odrůdám potravin. Ty jsou ohrožené postupným šlechtěním a upravováním chuti, z jídelníčků a kultur tak mizí jejich původní diverzita, kterou se Slow Food podniky snaží navracet.

Slow Food u vás doma

Naučte se zpomalit i u přípravy a servírování jídla u sebe doma.Co proto můžete udělat?  Zaměřte se na suroviny z lokální produkce, nakupujte na farmářských trzích a s přípravou jídla nespěchejte – klíč k dobrému jídlu je ve většině případů právě čas. A pokud ho nemáte, nebojte se si jídlo objednat ze své oblíbené restaurace a v ušetřeném čase si ho v klidu sníst s přáteli nebo rodinou.

Podobné

Všechny

Jaké jídlo je vhodné po cvičení

Jídlo po cvičení je tím nejdůležitějším jídlem dne. Rozhodně není radno se mu vyhýbat. A to ani v případě, že cvičíte kvůli redukci váhy nebo v pozdních hodinách. Nedostatek živin a vynechání jídla před i po cvičení přivede vaše sportovní snažení vniveč, dojde k úbytku svalové hmoty a zpomalení metabolismu. Ve finále svému tělu odpíráním jídla jednoznačně uškodíte. Naopak správná strava vám pomůže několikanásobně […]

Vejce od A do Z

Vejce do kuchyně neodmyslitelně patří v mnoha podobách. Ať už v podobě majonézy, vynikajících moučníku, nebo nedělního brunche. Vyznáte se však v označení na skořápkách a víte jak rozeznat čerstvé vejce od toho starého?

Nejoblíbenější témata